Foto: DZ/Matija Sušnik
Foto: DZ/Matija Sušnik

Povod za današnjo sejo odbora DZ-ja je bilo razkritje o izkoriščanju delavcev v podjetjih Marinblu in Selea. Šlo je za kršitve pri plačah, regresu, delovnem času, odmorih in počitku.
Goran Lukić iz Delavske svetovalnice je po poročanju Radia Slovenija pojasnil, da kljub vsem nadzorom, delovne inšpekcije, Fursa, tožilstva, informacijskega pooblaščenca, v podjetju Marinblu še vedno poslujejo.

"5. julij, Marinblu dela. Česa se v Marinbluju najbolj bojijo? Veterinarske inšpekcije. Jutri ima nadzor. Kot norci danes čistijo stroje. Ne bojijo se inšpekcije za delo, ne finančne uprave, bojijo se veterinarske inšpekcije. Še enkrat poudarjam. Po vseh teh nadzorih je ena od delavk delala 23 ali 24 ur. Potem ko je prišla domov, so ji rekli, ali bi prišla čez nekaj ur nazaj delat," je povedal Lukić. "Kruta resnica je ta, da so nadzorne institucije opremljene za povprečne kršitve, ko pa se začnejo dogajati takšne, sistem zmrzne. Če bo Marinblu preživel, ne vidim smisla v svojem delu," je poudaril.

"Kje je razlog, da lahko po tem, ko v tej državi detektiramo primere novodobnega suženjstva, pravne osebe, kvazipodjetja, ki to novodobno suženjstvo izvajajo, še kar naprej normalno delujejo," je po poročanju Radia Slovenija vprašal predsednik odbora Miha Kordiš (Levica).

Podjetje bi lahko zaprli le, če bi ugotovili kaznivo dejanje pravne osebe, je odgovoril državni sekretar Dan Juvan: "Na podlagi ugotovljenih kršitev pri izplačilu plač, prekrškov, izplačanih glob, se podjetje ne more zapreti."

"Ne gre zgolj za kršenje delovnopravne zakonodaje, ampak tudi osnovnih civilizacijskih norm, pri čemer se ne smemo pretvarjati, da gre za osamljen primer," je še razmere v podjetjih Marinblu in Selea komentiral državni sekretar Juvan.

Nujno bi bilo treba spremeniti zakon o vodenju evidenc. Kazni za napačno vodenje delovnega časa so zelo visoke, globe, če evidence delodajalec ne vodi, pa dokaj nizke.

Zakaj inšpektorji niso zaprli Marinbluja?

"Velikokrat se dogaja, da delodajalec reče, da ne vodi evidence. Bolj se mu izplača plačati globo, ker nima evidence, kot pa da inšpektorji ugotovijo kršitve delovnega časa, odmorov, nadurnega dela," je pojasnil glavni delovni Jadranko Grlič, ki je tudi povedal, da nameravajo ob okrepitvi ekipe organizirati specializirano enoto, ki bi se ukvarjala predvsem s problematiko zaposlovanja tujcev.

Novela zakona o evidencah je že pripravljena, obravnavali so jo tudi že socialni partnerji pravi Juvan, ki je napovedal še oblikovanje mobilnih enot različnih inšpekcij, zvišanje sankcij za najpogostejše kršitve ter kadrovsko okrepitev delovne inšpekcije.

Preostali pozivi odbora

"Marinblu je odprt, to je to, česar se moramo ob tej razpravi vsi zavedati," je poudaril tudi poslanec Lenart Žavbi (Svoboda). Pozval je tudi k politični odgovornosti in povzel poročanje portala Necenzurirano, da je bilo podjetje od kmetijskega ministrstva, ko sta ga vodila Aleksandra Pivec in Jože Podgoršek, deležno treh milijonov evrov državne pomoči, kar predstavlja skoraj tretjino njegovih letnih prihodkov. Kritičen je bil tudi do poslancev največje opozicijske stranke SDS, ki se seje odbora niso udeležili.

Aleksander Reberšek (NSi) je po drugi strani na seji pogrešal ministra za delo Luko Mesca. "Ministrstvo za delo vodi vaš koordinator. Predlagam, da vi pripravite rešitve in jih prinesete v DZ, to je vaša dolžnost," je dejal. "Današnje seje ne vidim kot nekaj, kar bi kakor koli pomagalo k ureditvi tega alarmantnega področja, ampak kot predstavo za javnost, da v Levici delajo nekaj za ljudi," je dodal.

Odbor je po poročanju STA-ja potrdil še več sklepov, med drugim je ministrstvo pozval, naj do konca avgusta pripravi predlog za maksimalno uporabo vseh obstoječih pooblastil inšpektorata za delo za pregon nezakonitega izkoriščanja delavk in delavcev. Ministrstvo so pozvali tudi, naj do konca septembra pripravi pregled in analizo inšpekcijske zakonodaje z namenom ugotoviti, ali so pooblastila inšpektorjem zadostna za učinkovit nadzor in pregon ter predstavi rešitve, na področjih, na katerih niso.

Inšpektorat pa so med drugim pozvali, naj do konca septembra predstavi pomanjkljivosti na področju mednarodnega sodelovanja in predlaga rešitve.