Foto:
Foto:
Kandidat za prometnega ministra Marko Pavliha (levo) na hodniku državnega zbora.

Večina članov je Pavlihovo predstavitev ocenila kot ustrezno. Tako je menilo 15 poslancev iz vrst vladnih koalicijskih strank, trije poslanci opozicije, dva iz SDS-a in eden iz NSi-ja so bili proti, dva člana iz vrst SLS-a pa sta se glasovanja vzdržala.

Pavliha za uravnoteženo obravnavo vseh prometnih panog
Kandidat za prometnega ministra, ki ga skupaj s preostalimi štirimi novimi ministrskimi kandidati čaka še potrditev na ponedeljkovem zasedanju državnega zbora, je med prednostne naloge uvrstil nadaljevanje dosedanjega dela ministrstva za promet. Kontinuiteto dela bo, kakor je dejal, začinil s svojo vizijo, poleg tega si bo prizadeval, da bo vlada bolj uravnoteženo obravnavala vse prometne panoge. Skozi prizmo skorajšnjega pristopa Slovenije k EU-ju pa bo okrepil tudi mednarodno sodelovanje.

Vsi kandidati za nove ministre dobili podporo v odborih
Po odstopu treh ministrov SLS-a je predsednik vlade na izpraznjena mesta poleg Pavlihe predlagal še Milana Pogačnika (kmetijstvo) in Zdenko Cerar (pravosodje). Prvi naj bi zamenjal Franca Buta, drugi pa Ivana Bizjaka. Nova ministrska kandidata pa sta še Matej Lahovnik, ki naj bi od Tee Petrin prevzel vodenje gospodarskega ministrstva, in Milan M. Cvikl, ki naj bi nasledil Janeza Potočnika. Vsi štirje ministrski kandidati so na zaslišanjih pred pristojnimi parlamentarnimi odbori dobili večinsko podporo.

Poklicna in akademska pot Marka Pavlihe
Kandidat za prometnega ministra Marko Pavliha se je rodil leta 1962 v Ljubljani, trenutno pa predava kot redni profesor na pravni fakulteti v Ljubljani, na ljubljanski ekonomski fakulteti ter na fakulteti za pomorstvo in promet v Portorožu, kjer je tudi predstojnik katedre za pomorsko in prometno pravo ter prodekan za znanstvenoraziskovalno dejavnost. V svoji profesorski karieri je kot zunanji profesor sodeloval na univerzah v Avstraliji, Belgiji, Hrvaški ter na Malti, leta 2003 pa je bil v Bordeauxu imenovan za generalnega sekretarja Mednarodnega pomorskega odbora. Je član mednarodnega centra za arbitraže iz investicij pri Svetovni banki in opazovalec pri Mednarodni zvezi za pomorska zavarovanja.