Foto:
Foto:
Kandidat za ministra Lahovnik je bil pred odborom uspešen

Parlamentarni odbor za zunanjo politiko in komisija za evropske zadeve sta s prepričljivo večino presodila, da je bila predstavitev pogledov in stališč kandidata za ministra za evropske zadeve Milana M. Cvikla primerna.

Cvikl: Slovenija kot najbolj razvito območje EU-ja
Cvikl je poudaril, da naj bi Slovenija postala najbolj gospodarsko razvita regija EU-ja, svojo vlogo pa vidi predvsem kot usklajevalec politik. Slovenija bo morala najprej ustvariti dodatne možnosti, predvsem s primerno gospodarsko politiko, ki bo zagotovila dolgoročno vzdržno rast, in z utrjevanjem učinkovitega državnega aparata.

Odbor DZ-ja za zunanjo politiko je Cvikla podprl s 14 glasovi za in dvema proti, komisija za evropske zadeve pa s petimi glasovi za in z dvema proti. Proti so glasovali v opozicijskih SDS-u in NSi-ju.

Lahovnik izpostavil industrijsko politiko
Kandidat za gospodarskega ministra je v svoji predstavitvi med drugim izpostavil pomembnost industrijske politike, ki jo vodi ministrstvo za gospodarstvo v času izrazitih strukturnih sprememb, s katerimi se Slovenija ukvarja pred vstopom v EU, in mehanizem menjalnih tečajev ERM 2.

Odbor je Lahovnikovo predstavitev pogledov in stališč ocenil kot ustrezno z devetimi glasovi za in tremi proti. Proti Lahovniku so glasovali Andrej Bajuk iz NSi-ja ter Jožef Jerovšek in Franc Sušnik iz SDS-a.

Odbor za notranjo politiko obravnaval tri zakone
Parlamentarni odbor za notranjo politiko je za obravnavo na izrednem aprilskem zasedanju, ki se bo začelo 19. aprila, pripravil tri zakonska besedila, in sicer zakon o uresničevanju načela enakega obravnavanja ter spremembe zakonov o brezplačni pravni pomoči in o odgovornosti pravnih oseb za kazniva dejanja. Državni zbor bo o vseh odločal po nujnem postopku.