Foto:
Foto:
Milan Pogačnik med predstavitvijo odboru za kmetijstvo.

Kandidaturo Cerarjeve je podprlo 12 članov odbora, proti pa je glasovalo pet opozicijskih poslancev iz vrst SDS-a, SLS-a, NSi-ja in nacionalne stranke.

Odbor je Pogačnikovo predstavitev pogledov in stališč z delovnega področja kmetijskega ministrstva ocenil kot ustrezno, in sicer z devetimi glasovi za in tremi proti. Pogačnikove kandidature niso podprli trije opozicijski poslanci, in sicer Franc Sušnik (SDS), Franci Rokavec (SLS) in Sonja Areh Lavrič (SNS).

Cerarjevi največ vprašanj o delu tožistva
Cerarjeva je nakazala težave v pravosodju in predstavila nekatere rešitve. V skoraj triurnem zaslišanju pa so opozicijski poslanci Cerarjevi postavljali zlasti vprašanja v zvezi z nekaterimi odmevnimi aferami, povezanimi z delom tožilstva, malo pa je bilo slišati vprašanj v zvezi z njenim delom kot morebitne ministrice.

Miha Brejc (SDS) je Cerarjevi očital, da življenje kaže drugačno sliko kot pa njena dobra poročila o delu tožilstva. Poleg tega ne razume, kako je lahko poudarjala nadzorno vlogo predstojnika tožilstva, če pa je v zadevi banke SIB javno povedala, da se je neka ovadba v zvezi s to banko izgubila.

Pri zadevi Železnik je ob vprašanjih iz vrst opozicije znova pojasnila, da je pri omenjenem okrožnem tožilcu po njenem mnenju šlo za zanikrnost, saj je skril mnogo sodnih spisov. Sicer pa tožilci delajo na vseh pomembnih zadevah in sami bodo odločili, kako bodo zadeve peljali.

Kandidatka za ministrico je ponovila stališče v zvezi s pismom zunanjega ministra Dimitrija Rupla. Ocenila ga je kot osebni in politični izpad ter dejala, da pri primeru diplomatske akademije ni nič vplivala. Poslanci LDS-a so sicer Cerarjevo ocenili kot strokovnjakinjo, ki se še ni ukvarjala s politiko, s čimer se je strinjala tudi sama.

Pogačnik: Upravičiti je treba visoke podpore
Pogačnik je v svoji predstavitvi med drugim dejal, da bo treba na novo opredeliti vlogo kmetijstva in opravičiti visoke podpore kmetijstvu. Te morajo po njegovih besedah prinašati pozitivne učinke vsem državljanom, predvsem v smislu zagotavljanja zdrave in varne hrane, ohranjanja okolja, razvoja podeželja in kulturne krajine.

Poslanci so v zaslišanju ministrskega kandidata izpostavili več aktualnih kmetijskih vprašanj, med drugim tudi o reševanju perečih razmer v Kobilarni Lipica.

Pogačnik je ob tem poudaril, da je pri reševanju težav Kobilarne Lipice, ki jo je kot nacionalni biser po njegovih besedah nedvomno treba čuvati, možnih več pristopov. Po njegovem mnenju je osrednji del Lipice sestavljen iz okrog 240 hektarjev pašno-košnih površin in poslopij, ki sodijo h kobilarni. Za ta, zaščiteni del Lipice bi morali s primernim ekonomskim programom najti potrebna sredstva za njegovo ohranitev, vse ostalo pa se lahko organizira na tržne načine, meni Pogačnik.

Glede smiselnosti nadstandardov v slovenskem kmetijstvu Pogačnik pravi, da je proti le-tem, ker mislim, da ima Evropa dovolj zadosti veliko stopnjo zaščito potrošnikov. Pogačnik se je sicer ob vprašanjih poslancev opredelil tudi do klavničnih odpadkov, zaraščanja podeželja, izkoriščanja gozdov in klanja na domu, pri katerem je dejal, da so v pripravi spremembe pravilnika, ki pa jih bo treba izpogajati v Bruslju.

DZ naj bi vseh pet novih ministrov v Ropovi vladi imenoval že na začetku izrednega zasedanja, ki se bo začelo v ponedeljek, 19. aprila.