Bo na dogovarjanje o fiskalnem pravilu vendarle posijalo sonce? Foto: MMC RTV SLO
Bo na dogovarjanje o fiskalnem pravilu vendarle posijalo sonce? Foto: MMC RTV SLO
Parlamentarni vrh brez dogovora

Na sestanku je premierka Alenka Bratušek predlagala umik tako ponedeljkove seje o referendumskih spremembah kot tudi torkove seje o vnosu fiskalnega pravila v ustavo na prihodnji teden, ta teden pa bodo predstavili reformni program, ki ga namerava vlada v četrtek posredovati v Bruselj. Stranke naj bi se z izjemo SDS-a s tem strinjale. SDS naj bi imel do ponedeljka opoldne čas, da sporoči svojo odločitev.

Pred sestankom so prvaki strank večinoma izražali upanje, da bodo našli skupni jezik, del koalicije pa je razočaran predvsem zato, ker se srečanja ne udeležuje predsednik SDS-a Janez Janša. Premierka Alenka Bratušek pred sestankom ni želela dajati izjav, redkobeseden je bil tudi prvak SD-ja Igor Lukšič.

Virant za kompromis
Zgovornejši je bil predsednik DL-ja Gregor Virant, ki se mu zdi "predvsem katastrofa, če se politikom tokrat ne bo uspelo poenotiti o teh dveh temah, o katerih govorimo že več kot eno leto". Po njegovem mnenju kompromis ne bi smel biti vprašljiv.

Glede referendumskih sprememb je Virant poudaril, da so parlamentarne stranke že dolgo dogovorjene, zato mu ni jasno, zakaj bi si zdaj nekdo premislil in glasoval drugače. Pri fiskalnem pravilu pa se lahko najde tudi kakšen kompromis, meni Virant. "Lep kompromis" bi bil, da se uveljavi z letom 2016, saj opozicija vztraja pri letnici 2015, koalicija pa želi uveljavitev premakniti za nekaj let. "DL bi privolil v katerega koli izmed teh predlogov, samo da končno nekaj naredimo," je dodal Virant.

Obenem je potrdil, da se je še pred srečanjem parlamentarnih strank posebej sešla tudi koalicija, vendar o podrobnostih sestanka ni želel govoriti.

Namesto Janše Černač
Tokratnega srečanja se ni udeležil predsednik največje opozicijske stranke SDS Janez Janša. Namesto njega je prišel podpredsednik SDS-a Zvone Černač, ki je pojasnil, da je Janša zadržan in da ima sam po statutu vsa pooblastila za današnji sestanek.

To, da Janše danes ni, po Virantovem mnenju ni dober signal predvsem zaradi pomembnosti tem, ki jih bodo obravnavali na sestanku. Po mnenju predsednika DeSUS-a Karla Erjavca pa to kaže na to, da Janša "ne kaže posebnega zanimanja za stanje v državi". Meni namreč, da bi bilo dobro, da bi se predsednik največje opozicijske stranke udeleževal tako pomembnih sestankov, kot je današnji.

"Mislim, da tisti, ki so danes tukaj iz SDS-a, gotovo nimajo mandata in pooblastila, da bi lahko kar koli spremenili glede na to, kako predsednik Janez Janša vodi svojo stranko," je še dejal Erjavec.

Ob tem je izrazil tudi skrb, da glede na predhodna stališča opozicije, ki zahteva prestavitev ponedeljkove seje DZ-ja o referendumskih spremembah, današnje srečanje ne bo prineslo kakšnih posebnih rezultatov. A poudaril je, da bi se politika morala poenotiti in izvesti tisto, kar je potrebno. Tako bodo danes predstavniki parlamentarnih strank izmenjali stališča, po tem sestanku pa se bo koalicija verjetno morala sestati še posebej, pregledati položaj in ugotoviti, kaj bo treba storiti, da bodo lahko izvedli tisto, kar je treba, je še dejal Erjavec.

Opozicija vztraja pri letu 2015
Opozicijski SDS, SLS in NSi medtem vztrajajo, da je fiskalno pravilo, o katerem bo DZ odločal v torek, prioriteta in ga je zato treba sprejeti prej kot referendumske spremembe. Če jim koalicija ne bo prisluhnila, je pod vprašajem njihova podpora spremembam referendumske ureditve, čeprav so o tem načeloma usklajeni. SDS in SLS sta že napovedala, da se ne bosta udeležila glasovanja o referendumski ureditvi, če bo to pred odločanjem o fiskalnem pravilu.

Pred današnjim srečanjem parlamentarnega vrha je prvak SLS-a Franc Bogovič sicer izrazil upanje, da jim bo uspelo najti skupni jezik, predsednica NSi-ja Ljudmila Novak pa je znova poudarila, da bi bilo pravilno, da se fiskalno pravilo uveljavi z letom 2015.

Tudi po Černačevem mnenju je fiskalno pravilo treba sprejeti in vnesti v ustavo čim prej. Ob tem letnica ni toliko pomembna, je dodal, temveč bolj "način vladajoče koalicije, ki očitno ne želi tega zapisa v ustavi".

Parlamentarni vrh brez dogovora