Izvršilni odbor SDS-a se je, kot stranka sporoča prek družbenega omrežja Twitter, zavzel tudi za čimprejšnjo omejitev
Izvršilni odbor SDS-a se je, kot stranka sporoča prek družbenega omrežja Twitter, zavzel tudi za čimprejšnjo omejitev "predragega zadolževanja" in konsolidacijo javnih financ, kar da je osnovni pogoj za trajno rast in nova delovna mesta. Foto: BoBo

Če bo koalicija najprej vsilila odločanje o referendumski spremembi, poslanci SDS-a pri glasovanju ne bodo sodelovali, je v ponedeljek sklenil izvršilni odbor SDS-a. Fiskalno pravilo bodo podprli, če bo uveljavljeno leta 2015.

V ponedeljek je izvršilni odbor SDS-a tudi sklenil, da nobenega izmed predlogov za ustavne spremembe ni mogoče vrniti na ustavno komisijo DZ-ja v morebitno predelavo.

Pri letnici 2015 vztrajata tudi SLS in NSi
Koalicija namerava namreč besedilo za zapis fiskalnega pravila v ustavo iz tretje faze parlamentarnega postopka vrniti na ustavno komisijo, ki bi letnico njegove uveljavitve prestavila za nekaj let, najverjetneje na leto 2017. To naj bi koalicija storila le s svojimi poslanskimi glasovi, medtem ko je za vnovično podporo zakonu na ustavni komisiji potrebna dvotretjinska večina. Te pa, če bo opozicija v svojih stališčih vztrajala, ni. Poleg SDS-a namreč tudi SLS in NSi vztrajata pri uveljavitvi fiskalnega pravila leta 2015. Medtem vladna koalicija meni, da je ta rok nerealen.

Izredna seja DZ-ja, na kateri naj bi poslanci odločali o fiskalnem pravilu, je predvidena za torek, seja, na kateri naj bi odločali o ustavnih spremembah referendumske ureditve, pa je sklicana za ponedeljek.

Brez dogovora z opozicijo ne bo šlo
Dogovor o načinu zapisa in letnici uveljavitve fiskalnega pravila ter dogovor o vrstnem redu glasovanja o ustavnih spremembah bodo v nedeljo poskušali doseči vodje parlamentarnih strank. Poleg SDS-a prenos glasovanja o referendumski ureditvi želita tudi SLS in NSi. Za sprejetje ustavnih sprememb je sicer potrebna dvotretjinska večina poslancev, zato je dogovor koalicije in opozicije nujen.

SDS za omejitev predragega zadolževanja
Izvršilni odbor SDS-a se je, kot stranka sporoča prek družbenega omrežja Twitter, zavzel tudi za čimprejšnjo omejitev "predragega zadolževanja" in konsolidacijo javnih financ, kar da je osnovni pogoj za trajno rast in nova delovna mesta.