Foto: BoBo
Foto: BoBo

Kot so pojasnili v združenju, so se za ta korak odločili po tistem, ko se je po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) epidemiološka slika glede covida-19 v Sloveniji umirila, začelo pa se je tudi postopno sproščanje ukrepov za zajezitev širjenja virusa. Poudarili so, da je odlok še naprej v veljavi, čeprav je infektologinja in vodja strokovne svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje Bojana Beović dejala, da bi zadostovalo le mehansko čiščenje, kar pomeni, da bi bilo dovolj čiščenje z milom in vodo. Zato so NIJZ in strokovno javnost pozvali, da podpreta pobudo za čimprejšnji preklic odloka o obveznem razkuževanju večstanovanjskih stavb.

Simona Perčič z NIJZ-ja je za TV Slovenija potrdila, da utegnejo prisluhniti pozivu združenja k preklicu ali ublažitvi odloka. "V prihodnjih dneh bomo videli, kakšna bo epidemiološka slika po sprostitvi ukrepov, ki jih je vlada sprejela nazadnje, potem pa se bodo počasi sproščali tudi drugi ukrepi," je dejala. Tako naj bi v kratkem zadostovalo le še čiščenje površin v skupnih prostorih.

Bregantova: Kopičenje zdravil ni primerno

Slovenija k sreči ni izkusila pomanjkanja bistvenih zdravil v primerjavi z nekaterimi drugimi državami, kot je Italija, je dejala državna sekretarka Tina Bregant. Zdravila morajo biti na voljo pravočasno, biti morajo dostopna, cena mora biti poštena, oskrba z zdravili trajnostna, pri proizvodnji je treba upoštevati okoljske standarde, je še poudarila. Ob tem je spomnila, da je bil prav ta vidik eden izmed razlogov, zakaj je Evropa izrinila proizvodnjo zdravil v tretje države.

Državna sekretarka je ob tem izpostavila odločitev Slovenije, da še ne sprosti omejitve glede dostopa do zdravil brez recepta za več kot en mesec. Nekateri ljudje to po njenih besedah dojemajo kot kršenje pravic, vendar pa je treba vedeti, da ni ustrezno, če si nekdo nabere zdravil za tri mesece, nekdo drug pa jih nima niti za en mesec, je ponazorila.