Največji porast števila potnikov v zadnjem letu je bil na letalskih linijah med Slovenijo in Rusijo. Foto: BoBo
Največji porast števila potnikov v zadnjem letu je bil na letalskih linijah med Slovenijo in Rusijo. Foto: BoBo
Sorodna novica Ob milijonski izgubi Fraport Slovenija pričakuje pomoč države

Daleč največji delež potnikov je lani potoval prek Letališča Jožeta Pučnika Ljubljana. To je lani, ko je v stečaju končala letalska družba Adria Airways, naštelo 1,72 milijona potnikov. Z rednimi poleti je potovalo 91 odstotkov vseh potnikov, in sicer največ na relacijah med Slovenijo ter Nemčijo (16 odstotkov) in Veliko Britanijo (15 odstotkov). Največji porast števila potnikov v zadnjem letu je bil na relacijah med Slovenijo in Rusijo (promet se je povečal za polovico), največji upad pa na relacijah med Slovenijo in Švico (za 21 odstotkov).

Na rednih poletih je 60 odstotkov potnikov potovalo med brniškim letališčem in letališči znotraj EU-ja, preostalih 40 odstotkov pa jih je letelo na letališča zunaj unije. Pri posebnih poletih, s katerimi je letelo okoli devet odstotkov vseh potnikov, je največ potnikov potovalo na relacijah med Slovenijo in Grčijo (33 odstotkov) in Egiptom (25 odstotkov). Največji porast med posebnimi poleti so v tem segmentu imeli na poletih med Slovenijo in Egiptom, kjer se je promet potnikov povečal za 45 odstotkov, največji upad pa med Slovenijo in Ciprom, kjer se je promet skoraj prepolovil. Polovica potnikov na posebnih poletih je potovala med Ljubljano in letališči znotraj Unije, druga polovica pa je bila usmerjena v nečlanice EU-ja.

Količina blaga, naloženega in razloženega z letal, se je medtem lani glede na leto 2018 zmanjšala za osem odstotkov, na 11.358 ton blaga. Velika večina blaga je bila prepeljanega z rednimi poleti. Letos bo letalski promet močno prizadela svetovna pandemija novega koronavirusa, zaradi katere so za komercialne polete zaprta tudi slovenska letališča.