Z vsemi 29 sindikati javnega sektorja potekajo pogajanja o vsebini aneksa h kolektivni pogodbi in dogovora o ukrepih na področju plač. Foto: BoBo
Z vsemi 29 sindikati javnega sektorja potekajo pogajanja o vsebini aneksa h kolektivni pogodbi in dogovora o ukrepih na področju plač. Foto: BoBo
Pogajanja v javnem sektorju
Pogajanja z 21 sindikati, ki so do sredine prejšnjega tedna stavkali, potekajo ločeno od pogajanj z vsemi 29 sindikati javnega sektorja, ki se pogajajo o vsebini aneksa h kolektivni pogodbi in dogovora o ukrepih na področju plač. Pogajanja vodi ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs. Foto: BoBo
Vlada in javni sektor se še pogajata

Dan pred rokom, ki sta si ga vladna in sindikalna stran določili s sporazumom o zamrznitvi stavke, sta še vedno na mizi aneks h kolektivni pogodbi za javni sektor in dogovor o ukrepih na področju plač za prihodnji dve leti.

Vodja pogajalske skupine 21 sindikatov javnega sektorja Posedi je pojasnil, da je glede dela stavkovnih zahtev, ki se nanašajo na politiko plač v letu 2011, dogovor zelo blizu, nekoliko večja razhajanja pa so glede dopolnil in aneksa h kolektivni pogodbi.

"Predvidevam, da bomo izkoristili čas, ki nam je na voljo," je dejal. Ob tem upa, da bo na obeh straneh volja, da bo dogovor dosežen in da se stavka ne bo nadaljevala. Vladno stran vodi generalna sekretarka vlade Helena Kamnar.

Razhajanje le pri odpravi plačnih nesorazmerij
Največje razhajanje ostaja pri tretji četrtini odprave plačnih nesorazmerij, glede preostalih stavkovnih zahtev pa naj bi se z vladno stranjo že sporazumeli. Vsebine dogovora za zdaj še niso razkrili.

Sicer pa ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs ponavlja, da vlada nima manevrskega prostora za drugačen dogovor, kot je zamrznitev mase za plače v letu 2011. Za leto 2012 je bil, kot je dodala, v procesu pogajanj že dosežena sprostitev usklajevanja z inflacijo in napredovanj. Dinamiko odpravljanja plačnih nesorazmerij pa bi prestavili v gospodarsko bolj ustrezne čase.

Ministrica tudi upa, da bodo prišli do točke, ko bodo lahko umaknili napovedano odpoved kolektivnih pogodb in tožbo. Vse to, pojasnjuje, so bila skrajna pravna sredstva, ki so vladi ostala na voljo, da zaščiti javni interes.

Sviz zahteva odstop vlade od odpovedi pogodb
Posebej pa se je sestal in določil svoje zahteve tudi Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz), ki se z vlado pogaja ločeno od preostalih 21 sindikatov. Pravijo, da bodo o podpisu aneksa h kolektivni pogodbi odločali pod pogojem, da vlada najprej odstopi od sklepa o odpovedi kolektivnih pogodb, zahtevali pa bodo tudi, da se v dogovor vnesejo roki za odpravo anomalij plačnega sistema.

Prav tako bo Sviz v postopku sprejemanja interventne zakonodaje poskušal uveljaviti zahtevo po odmrznitvi napredovanj v celoti. Glavni odbor sindikata bo sicer pred končno odločitvijo o podpisu aneksa izvedel glasovanje sindikalnih zaupnic in zaupnikov, večinsko mnenje pa bodo upoštevali pri dokončnem glasovanju o pristopu ali nepristopu Sviza k podpisu.


Vlada in javni sektor se še pogajata