Policisti ne vedo, ali nadaljevati stavko ali ne. Foto: BoBo
Policisti ne vedo, ali nadaljevati stavko ali ne. Foto: BoBo
miščevič, posedi
Pogajalci so si vzeli dodaten teden časa za iskanje kompromisa. V tem času je stavka 21 sindikatov javnega sektorja zamrznjena. Foto: MMC RTV SLO

Po besedah prve vladne pogajalke Helene Kamnar se je treba dogovoriti le še glede manjših podrobnosti. Besedilo bosta zdaj pregledali obe strani, ga dopolnili in popravili. Podpis bo sledil predidoma v začetku prihodnjega tedna.

Čeprav po poslovniku vsebine dogovora ne sme razkrivati je vodja sindikalne strani Janez Posedi dejal, da so z vlado zelo blizu delnemu sporazumu glede stavkovnih zahtev. Pri tem poudarja, da so to zahteve, ki ne zadevajo kolektivne pogodbe za javni sektor in dogovora o ukrepih na podorčju plačne politike.

Plače in aneks na mizi v petek
Po torkovem podpisu sporazuma o zamrznitvi stavke za teden dni pogajalski strani 21 sindikatov javnega sektorja in vlade še naprej iščeta kompromis. Že v sredo so reprezentativni sindikati določili potek nadaljnjih pogajanj. Ponovno se bodo sestali predvidoma v petek, ko bodo razpravljali o aneksu h kolektivni pogodbi za javni sektor in o dogovoru o ukrepih glede plač v javnem sektorju v letih 2011 in 2012.

Policisti zmedeni glede stavke
Med zamrznitvijo stavke pa so policisti, razdeljeni v dva sindikata, zmedeni. Medtem ko jih prvi poziva k stavki, je drugi sindikat v pogajanjih dosegel napredek.

Sindikat policistov Slovenije pod vodstvom Zorana Petroviča, ki sodeluje v skupini sindikatov Janeza Posedija, je namreč zamrznil stavko. V sredo pa so s predstavniki ministrstva za notranje zadeve, ministrstva za delo, družino in socialne zadeve ter policijo celo dosegli sporazum glede sedmih stavkovnih zahtev. Ključna med njimi, ki jih morajo podpisati do 14. oktobra, ko bo stavka "odmrznjena", je ureditev sistema upokojevanja.

Pogajalci so se dogovorili, da bo vlada imenovala posebno strokovno skupino, ki bo preučila možnosti posebnega upokojevanja policistov, je za Radio Slovenija povedal sekretar Sindikata policistov Slovenije Aleksander Žnidarko. Med njihovimi zahtevami je posebna kolektivna pogodba, ureditev dodatkov v področnih predpisih, njihovo izplačevanje vsem sodelujočim v zahtevnih varnostnih nalogah, ureditev statusa tistih, ki odločajo v prekrškovnih postopkih in izenačitev statusa policistov v predkazenskih postopkih s statusom drugih državljanov RS.

Drugi sindikat še poziva k stavki
Na drugi strani pa starejši policijski sindikat - Policijski sindikat Slovenije pod vodstvom Branka Praha, ki je v skupini sindikatov Branimirja Štruklja, še naprej poziva k stavki. Tako so policisti zmedeni in ne vedo, koga naj poslušajo. "Gre za odločitev vsakega posameznika, ali bo v tem času do 14. oktobra stavko prenehal ali pa jo bo nadaljeval," je še Nevenki Dobljekar z Radia Slovenija pojasnil Žnidarko.