Foto: BoBo
Foto: BoBo

Uroš Novak se je Pahorju ob tem zahvalil za zaupanje in podporo ter vodstvu KPK-ja za odlično sodelovanje.

Kot so še navedli v Pahorjevem uradu, bo predsednik republike v skladu z zakonom o integriteti in preprečevanju korupcije začel postopek za imenovanje novega namestnika predsednika KPK-ja.

Novaka je Pahor za namestnika predsednika KPK-ja imenoval marca 2018, delo pa je začel aprila tistega leta. Petletni mandat bi se mu tako iztekel čez manj kot dve leti.

Novak je sicer na javni predstavitvi poudaril, da bosta njegovo glavno vodilo, če bo imenovan v senat KPK-ja, transparentnost in integriteta. Po njegovih ocenah je v Sloveniji največja težava sistemska korupcija, zaradi česar so potrebni sistemski ukrepi. Meni, da je nujno potrebna nova resolucija o preprečevanju korupcije.

Predlog zakona o zaščiti žvižgačev bo za medresorsko obravnavo pripravljen jeseni

Sorodna novica Odstopil Anže Erbežnik, državni sekretar na pravosodnem ministrstvu

Minister za pravosodje Marjan Dikaučič, ki je v ponedeljek na spoznavnem obisku gostil predsednika Komisije za preprečevanje korupcije Roberta Šumija, je gosta seznanil s pripravo zakona o varstvu prijaviteljev kršitev prava.

Ta zakon, ki bo celovito urejal zaščito žvižgačev, je trenutno v fazi interne priprave, so zapisali na ministrstvu za pravosodje.

Na delovnem sestanku pa se je minister Marjan Dikaučič sešel s predsednikom Zbornice upraviteljev Slovenije Andrejem Perdanom, s katerim sta govorila o spremembi zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju, ki je v pripravi. Osredotočila sta se na to, kako so bile pri oblikovanju zakonodajnih rešitev upoštevane pripombe in predlogi, ki so jih v okviru strokovne razprave podali zbornica in nekateri njeni člani.

Dotaknila sta se aktualnih primerov iz sodne prakse, težav, s katerimi se upravitelji srečujejo pri opravljanju svojega dela, ter njihovega položaja in vloge v razmerju do sodišča in drugih udeležencev v insolvenčnih postopkih.

Minister Dikaučič se je od svojega imenovanja na ministrsko mesto sredi junija do zdaj že sešel tudi z generalnim državnim tožilcem Dragom Šketo in predsednikom vrhovnega sodišča Damijanom Florjančičem.