Lidija Hartman Koletnik je svoj odstop pojasnila z osebnimi razlogi. Foto: MMC RTV SLO
Lidija Hartman Koletnik je svoj odstop pojasnila z osebnimi razlogi. Foto: MMC RTV SLO

Upravna inšpekcija je namreč junija ugotovila, da je center pri obravnavi primera dečkov, ki ju je konec marca namestil v rejništvo, kršil pravila upravnega postopka. Na spletu je potekalo tudi zbiranje podpisov za odstop Hartman Koletnikove z direktorskega stolčka.

Po navedbah CSD-ja Velenje, ki je nepravilnosti že začel odpravljati, inšpekcija ni presojala strokovnosti odločitve centra. Dečka ostajata v rejništvu, o stikih z babico še ni odločeno. Upravna inšpekcija je ugotovila, da je CSD v upravnem postopku, v katerem je odločal o potrebnih ukrepih za zaščito dveh mladoletnih dečkov, izdal dve odločbi. Postopek izdaje ene odločbe je bil v celoti izveden v skladu s predpisanim upravnim postopkom.

Raznolike kršitve
V postopku izdaje druge odločbe pa je inšpekcija med drugim ugotovila, da CSD starim staršem ni priznal statusa stranke v upravnem postopku, čeprav je odločil o njuni obveznosti, in jima odločbe tudi ni vročil. Pri izdaji druge odločbe je tako prišlo do kršitev pravil upravnega postopka, je ugotovila inšpekcija, ki je CSD-ju odredila takojšnjo vročitev odločbe starima staršema.

Upravna inšpektorica je ugotovila tudi večkratne kršitve uredbe o upravnem poslovanju.

Kršitev tudi v CSD Slovenj Gradec
V primeru dečkov iz Velenja je upravna inšpekcija kršitve ugotovila tudi v ravnanju CSD-ja Slovenj Gradec, in sicer pri obravnavi vloge, ki so jo podali stari starši za izdajo dovoljenja za izvajanje rejniške dejavnosti. CSD Slovenj Gradec namreč ni pravočasno posredoval vloge v reševanje pristojnemu organu, to je ministrstvu za delo.

Direktor CSD-ja Slovenj Gradec Jurij Šumečnik je zato 25. maja letos zaradi objektivne odgovornosti ponudil svoj odstop, ministrica za delo Anja Kopač Mrak pa je njegov odstop sprejela.