S preiskovanjem dokumentov v odvetniški pisarni se poseže
S preiskovanjem dokumentov v odvetniški pisarni se poseže "v goro ustavnih pravic," je prepričan Zvršek. Foto: BoBo

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada so prejšnji teden zaradi domnevno spornih dejanj uprave Perutnine Ptuj pri nedavni dokapitalizaciji, ki jo je izvedela Slovenska industrija jekla, preiskali tudi odvetniško pisarno Rojs, Peljhan, Prelesnik & partnerji.

Predsednik odvetniške zbornice Roman Završek je v odzivu na to poudaril, da so preiskavam ugovarjali že, ko jih je policija izvajala. A ker jih niso upoštevali, so se obrnili na ustavno sodišče, kjer izpodbijajo odredbo okrožnega sodišča, ki je bila podlaga za omenjene hišne preiskave. Ustavno sodišče je zato do končne odločitve prepovedalo nadaljevanje preiskovanja zaseženih listin.

Na omenjenem sodišču še vedno čaka tudi pobuda za začetek postopka za oceno ustavnosti zakona o odvetništvu, in sicer ustavnosti zakonske ureditve hišne preiskave, kadar se ta dejanja opravijo pri odvetniku, ki jo je odvetniška zbornica vložila lani, letos pa še enkrat. Že lani je ustavno sodišče do končne odločitve prepovedalo preiskovalna dejanja, povezana z zasegi pri odvetnikih.

Kritični do sodišč, policije in tožilstva
Prav ob teh preteklih odločitvah ustavnega sodišča se Završku zdi neodgovorno, da sodniki še vedno izdajajo take odredbe. Od tožilstva oziroma policije pa je neodgovorno, da jih predlaga, je bil kritičen Završek.

Odvetniška zbornica je ministrstvu za pravosodje zato že predlagala spremembe zakonodaje, s katero bi se zagotovil sodni nadzor nad takim posegom, pri odvetnikih, ki niso osumljenci, pa da se preiskave ne morejo opraviti. S preiskovanjem dokumentov v odvetniški pisarni se namreč poseže "v goro ustavnih pravic," je prepričan Zvršek.

Dodal je, da ne želijo, da bi se pri njih v pisarnah skrivali razni dokumenti, ampak, da le želijo varovati pravice tistih, ki niso predmet preiskave.

Hišne preiskave bodo na novo opredelili
Osnutka zakona o kazenskem postopku, ki naj bi to vprašanje uredilo, zbornica še nima, a po njihovem vedenju naj ne bi v celoti upošteval njihovih pobud. Na ministrstvu za pravosodje pa so za zdaj še bolj redkobesedni.

Priprava noveliranih besedil je v sklepnih fazah, predloga novel naj bi kmalu šla v strokovno in medresorsko usklajevanje. So pa že zdaj potrdili, da predlog novele med drugim "nadgrajuje in izboljšuje tudi področje kriminalističnih preiskav odvetniških pisarn".