Vsi predstavniki poslanskih skupin, ki so prispevale podpise za presojo ustavnosti referenduma, se strinjajo, da je družinsko problematiko mogoče urediti samo s sistemsko rešitvijo. Foto: Thinkstock
Vsi predstavniki poslanskih skupin, ki so prispevale podpise za presojo ustavnosti referenduma, se strinjajo, da je družinsko problematiko mogoče urediti samo s sistemsko rešitvijo. Foto: Thinkstock
Andreja Černak Meglič, SD
Černak Megličeva upa, da bo ustavno sodišče prepovedalo referendum o družinskem zakoniku in se uprlo smernicam, "ki bi Slovenijo popeljale daleč v preteklost". Foto: MMC RTV SLO

Ta največja ustanova, ki rada moralizira o družini in otrokovih pravicah, je ustanova, ki ščiti škandale pedofilije, ki ščiti finančne škandale in jih celo sproducira, bi po drugi strani zatrla vse poskuse, da se polovici otrok v Sloveniji zagotovijo iste pravice, ki jih uživajo otroci v tradicionalnih družinah.

Franco Juri
Franc Žnidaršič
Žnidaršič: "Cerkev se vtika v stvari, ki se je nič ne tičejo in namesto, da bi uživala srečo v tem, da jo država finančno podpira, se sama gre posle, ki oropajo vrsto malih vlagateljev v njihovih finančnih mahinacijah, in nima nobene slabe vesti v tem smislu." Foto: BoBo

Prepričan sem, da ima Bog vse otroke enako rad.

Borut Sajovic
Razprave o družinskem zakoniku

"Katoliška cerkev se vtika v stvari, ki je nič ne brigajo," je ob ponovnih razpravah o družinskem zakoniku dejal Franc Žnidaršič. V RKC-ju pa "nestrpne trditve, da se Cerkev javno ne sme zavzemati za temeljne družinske vrednote," ocenjujejo kot del sovražnega govora.

Po mnenju pobudnikov ustavne presoje glede referenduma o družinskem zakoniku bi se v primeru zavrnitve zakonika nadaljevalo neustavno stanje, pojavile bi se tudi nove neustavnosti.

Predsednica parlamentarnega odbora za delo, družino in socialne zadeve Andreja Černak Meglič (SD) je na novinarski konferenci med drugim poudarila, da bi bila nespremenjena družinska problematika neskladna z mednarodnimi konvencijami, ki govorijo o enakopravnosti ter enakih pravicah in možnostih.

Vsi predstavniki poslanskih skupin, ki so prispevale podpise za presojo ustavnosti referenduma, se strinjajo, da je družinsko problematiko mogoče urediti samo s sistemsko rešitvijo, ki naj bi jo po njihovem mnenju ta zakon prinašal.

S Komisije za Pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci so sporočili, da so izjave Andreje Černak Meglič, Franca Jurija in Franca Žnidaršiča, s katerimi neupravičeno kritizirajo zavzemanje Katoliške cerkve za družinske vrednote in pravice otrok do matere in očeta, po njihovem mnenju nesprejemljive in nestrpne.

"Prepričani smo, da so izjave in napovedi, da je potrebno državljanom odvzeti pravico do referenduma o družinskem zakoniku, znamenje skrb zbujajočega zniževanja temeljnih demokratičnih standardov v naši državi. V Komisiji zato podpiramo civilnodružbene pobude, da se 1. septembra letos začne zbiranje podpisov za razpis referenduma o družinskem zakoniku, na katerem bodo vsi državljani Slovenije imeli pravico do soodločanja o tem, kako naj bo družina opredeljena v slovenski zakonodaji," so pojasnili.

Spomnili so še, da so katoličani enakopravni državljani z vsemi državljanskimi pravicami, vključno s pravico do tega, da se kot verska skupnost opredeljujejo do vrednote družine in morebitnega referenduma. Opozorili so tudi, da je kršitev enakopravnosti oziroma poskus prikrajševanja Cerkve in drugih verskih skupnosti za svobodo govora in svobodo delovanja v Sloveniji kaznivo dejanje.

Sporna podpora RKC-ja referendumski pobudi
Černak Megličeva je pri argumentiranju ustavne presoje izpostavila tudi podporo Katoliške cerkve referendumski pobudi Civilne iniciative za družine in pravice otrok. Pri tem je citirala Tadeja Strehovca, tajnika Komisije Pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci, ki je pred kratkim dejal: "Če bo družinski zakonik uveljavljen, bo Cerkev zagotovo podprla vsa tista prizadevanja, ki bodo usmerjena v takšne spremembe ustave, ki bodo ustrezno zavarovale zakonsko zvezo in družino. Madžarska je lahko odličen primer, kako so takšna prizadevanja možna in uresničljiva."

Černak Megličeva je prepričana, da to pomeni napoved prepovedi zunajzakonske skupnosti in oporekanje pravicam vsaj polovici prebivalcev Slovenije, zato upa, da bo ustavno sodišče prepovedalo ta referendum in se bo uprlo težnjam, "ki bi Slovenijo popeljali daleč v preteklost".

"Referndum bo razdelil Slovenijo"
Vodja poslanske skupine Zares Franco Juri je prepričan, da bi morebitni referendum razdelil slovensko družbo na dva dela, na tiste, ki podpirajo enake pravice za vse ljudi, in tiste, ki zagovarjajo teokratski pristop do urejanja družinskih razmer.

Zares svari laično javnost "pred skušnjavami vrha Rimskokatoliške cerkve in tistega dela civilne družbe, ki se sklicuje na te vrednote, da s pohodom na račun otrokovih in človekovih pravic deli slovensko družbo na dva tabora," kar po Jurijevih besedah vodi v madžarski scenarij in k "sovražnim pristopom do drugače mislečih in do družin, ki ne živijo po tradicionalnih vrednotah, a so enakopravni del naše družbe".

"Ta največja ustanova, ki rada moralizira o družini in otrokovih pravicah, je ustanova, ki ščiti škandale pedofilije, ki ščiti finančne škandale in jih celo sproducira, bi po drugi strani zatrla vse poskuse, da se polovici otrok v Sloveniji zagotovijo iste pravice, ki jih uživajo otroci v tradicionalnih družinah," je še poudaril Juri.

Zaveda se, da poleg RKC-ja tudi nekatere druge verske skupnosti branijo tradicionalno družino, vendar meni, da bo v morebitni referendumski kampanji najbolj aktivna prav RKC, "ki je največja, najmočnejša in tudi politično najvplivnejša verska ustanova".

Vodja Zaresove poslanske skupine upa, da bodo na ustavnem sodišču ugotovili, da tak referendum pomeni "pohod na človekove pravice in da tak referendum lahko povzroči psihološko državljansko vojno o tem, kdo naj bo nosilec ustavnih pravic". Ob tem doda, da morajo po ustavi vsi uživati enake pravice.

"S podporo referendumu branim ustavo"
"Nikoli ne bom pristal na argumente, da gre pri novem zakonu za napad na tradicionalno družino," je poudaril Franc Žnidaršič, vodja poslanske skupine Nepovezanih poslancev, ki meni, da je "zapravljanje denarja za take nesmisle, kot je zahteva po tem referendumu, absurd in zločin, zlasti s strani tistih, ki govorijo, kako je kriza huda in kako se oblast na njo ne zna odzvati," kar se mu zdi "zelo hinavsko".

Žnidaršič se je prav tako dotaknil podpore Katoliške cerkve referendumski pobudi in ob tem dejal, da se "Cerkev vtika v stvari, ki je nič ne brigajo in namesto, da bi uživala srečo v tem, da jo država finančno podpira, se sama gre posle, ki oropajo vrsto malih vlagateljev v njihovih finančnih mahinacijahl, in nima nobene slabe vesti v tem smislu". Poudaril je, da s podporo zakonu brani ustavo, na podlagi katere je med drugim Cerkev ločena od države.

"S človekovimi pravicami se ne baranta"
Borut Sajovic
, vodja poslanske skupine LDS-a, je poudaril, da se s človekovimi pravicami "ne baranta in ne trguje," zato v stranki menijo, da bi se zakon moral začeti izvajati, referendum pa je po njegovih besedah nepotreben.

"Bog ima vse otroke enako rad," je prepričan Sajovic, zato se sprašuje, zakaj bi otroci morali odgovarjati za dejanja in odločitve svojih staršev.

Ta največja ustanova, ki rada moralizira o družini in otrokovih pravicah, je ustanova, ki ščiti škandale pedofilije, ki ščiti finančne škandale in jih celo sproducira, bi po drugi strani zatrla vse poskuse, da se polovici otrok v Sloveniji zagotovijo iste pravice, ki jih uživajo otroci v tradicionalnih družinah.

Franco Juri

Prepričan sem, da ima Bog vse otroke enako rad.

Borut Sajovic
Razprave o družinskem zakoniku