Slovenski nadškof in metropolit Anton Stres. Foto: BoBo
Slovenski nadškof in metropolit Anton Stres. Foto: BoBo

Boj proti zlu v vseh njegovih pojavnih oblikah, proti zmaju, ki ima nešteto glav, je naša krščanska dolžnost.

Anton Stres, ljubljanski nadškof in metropolit
Aleš Primc, Katarina Kresal
Kresalova je v Primčevem govoru zaznala nestrpnost. Foto: MMC RTV SLO
Maša na Brezjah

Ob krščanskem prazniku, Marijinem vnebovzetju, potekajo bogoslužja po vsej državi. Na Brezjah je okoli 4000 zbranih vernikov nagovoril ljubljanski nadškof in metropolit Anton Stres. Po njegovem mnenju je ta praznik Marijin najljubši, saj nam prek njega kaže "pot in zadnjo postajo, na kateri nas čaka".

Več o prazniku Marijinega vnebovzetja.

Sreča, ki jo je ob vnebovzetju spoznala in občutila Marija, je nepredstavljiva in nedoumljiva - Bog nam v nebesih pripravlja srečo, o kateri niti sanjati ne moremo, je sporočil Stres. A ko so časi težki, o tej sreči podvomimo, bolj ko nas življenjske tegobe tiščijo dol, bolj potrebujemo vere in upanja v tisto ljubezen in odrešenje, je nadaljeval.
Takšna je bila po njegovih besedah Marija, ki je zaupala in bila zato prva odrešena, prva izkusila brezmejno srečo. V veri in zaupanju je hodila za njim ne glede na nevarnosti in ovire, kar je edina pot, ki vodi v Življenje. Ni ravna in zložna - tudi za Jezusa ni bila - in takšna ostaja za vsakega izmed nas, je sporočil navzočim in poslušalcem v neposrednem prenosu.

Stres je spomnil na knjigo Razodetja, ki slika boj med ženo in zmajem, med dobrim in zlom. Kristjani to po Stresovih besedah razumejo kot podobo Marije, ki predstavlja Cerkev, in njenega sina Jezusa, na drugi strani pa je zmaj, pošastna podoba nasilja, rdeča od krvi, ki jo preliva, in pijana od oblasti. Na začetku zgodovine je zlo premagalo Adama in Evo, na koncu časov pa zmaga novi Adam in tej zmagi je pridružena njegova mati Marija kot nova Eva, je odzvanjalo na Brezjah.

"Osebna vera ogrožena bolj kot kdaj prej"
Kristjanom je dejal, da morajo - kot prej Marija - tudi oni pogumno ostati na njeni strani v bojih in prizadevanjih za tiste vrednote, brez katerih ne morejo ostati kristjani. Pri tem je izpostavil osebno vero, ki je ogrožena bolj kot kadar koli prej, zatem pa še poštenje, zvestobo, dobroto, pravičnost, odpuščanje in ljubezen.

"Sveta družina - osnova narodnega obstoja"
Na posebnem mestu je družina, saj ni nobeno naključje, "da je učlovečeni Božji Sin hotel odraščati ob ljubeči materi ter skrbnem in odgovornem krušnem očetu", je sporočil Stres in nadaljeval: "Sveta družina je simbol in ideal družine, ki se je v stoletjih in tisočletjih izkazala za najboljšo osnovo narodnega obstoja in družbenega napredka." Ali bo ta ideal ostal, pa je v veliki meri odvisno tudi od kristjanov, je sklenil metropolit.

Primc: Družinski zakonik omalovažuje materinstvo in očetovstvo
Vernike je nagovoril tudi predsednik Civilne iniciative za družino in pravice otrok Aleš Primc, ki je zbrane pozval, naj se kot kristjani skupaj zavzamejo za vrednote materinstva in očetovstva v naši družbi. "Slovenska oblast je sprejela družinski zakonik, ki omalovažuje materinstvo in očetovstvo in mu ne priznava posebnega pomena za rojstvo in razvoj otrok. Zato je tak družinski zakonik treba zavrniti," je poudaril.

Na Primčeve besede se je prek Twitterja že odzvala notranja ministrica v odstopu in predsednica LDS-a Katarina Kresal: "Govor Primca na Brezjah je izraba cerkvenega praznika za širjenje nestrpnosti, čeprav je strpnost tudi krščanska vrednota."

Na besede Kresalove se je prav tako na Twitterju odzval SDS: "Kresalova na največji Marijin praznik napadla Cerkev. Ali lahko pade skorumpirana tranzicijska levica še nižje?"

Primc je pojasnil, da je zadnja možnost, ki je nasprotnikom zakonika še ostala, referendum, za katerega bodo podpise začeli zbirati 1. septembra. "V Sloveniji večina ljudi spoštuje mame in očete ter pravico otrok do mame in očeta, zato bomo zagotovo zbrali potrebnih 40.000 podpisov za razpis referenduma," je poudaril.

Gejevski aktivist Mitja Balažič pa se je na Twitterju odzval tako na Primca kot na Stresa: "Primc na Brezjah,transparenten dokaz,da je za prizadevanji proti človekovim pravicam istospolno usmerjenih RKC.Upam,da bodo ljudje razumeli." "Stres v Brezjah s pridigo o ogroženosti krščanstva in zlu srhljivo podoben Norv. kontestom izpred tednov.Kdo mu bo razložil,naj umiri konje?"

Boj proti zlu v vseh njegovih pojavnih oblikah, proti zmaju, ki ima nešteto glav, je naša krščanska dolžnost.

Anton Stres, ljubljanski nadškof in metropolit
Maša na Brezjah