53-odstotni delež Mercatorja je tik pred prenosom na Agrokor. Foto: BoBo
53-odstotni delež Mercatorja je tik pred prenosom na Agrokor. Foto: BoBo
Dejan Židan
Židan je pričakoval, da bodo dobili informacije od vlade v zvezi z vsebino posla prodaje Mercatorja, a jih do zdaj niso. Foto: BoBo
Zoran Janković in Alenka Bratušek
Janković pravi, da se je z Alenko Bratušek razšel tudi zaradi prodaje Mercatorja. Sam ima prek družbe KLM še vedno majhen delež v Mercatorju. Ta bo po njegovem mnenju na koncu zagotovo prodan, saj so bile omenjene delnice zastavljene za posojilo pri banki, čeprav jih ta še ni zasegla. Foto: BoBo
"Bojimo se, da bomo izgubili najboljšega trgovca, ki je zelo pomemben za naše ljudi," pravi predsednik sindikata kmetov. Foto: BoBo
Mercator
"V trenutni konkurenci na trgu si preprosto noben trgovec ne more privoščiti, da bi s polic umikal izdelke, ki jih kupci želijo," so prepričani v SLS-u. Foto: BoBo
Semolič
"Pravo kupnino bodo plačali zaposleni v Mercatorju in agropredelovalni industriji, saj ima lastnik absolutno oblast," je opozoril Semolič. Foto: MMC RTV SLO

Mercatorjevi slovenski dobavitelji so bili privilegirani in so imeli zagotovljen prostor na policah ne glede na ceno svojega blaga. Tudi to je eden izmed razlogov, zakaj je trpelo poslovanje Mercatorja, ki mu ni uspelo obdržati tržnega deleža. Po združitvi z Agrokorjem se bodo pogoji spremenili in tudi dobavitelji se bodo morali bolj prilagoditi trgu.

Hrvaški ekonomski analitik Damir Novotny

Manipulira in diskriminira dobavitelje s plačilnimi roki in podobno, to prakso pa bo seveda poskušal vzpostaviti tudi v Sloveniji.

Aleš Kuhar o dejanjih Agrokorja
Aleš Kuhar
Mercator bo iz procesa po Kuharjevem mnenju zelo verjetno izšel vitkejši, podjetje pa bo delovalo učinkoviteje. "Samo podjetje bo verjetno pridobilo, dobavitelji in zaposleni pa bodo v procesu izgubljali," je poudaril. Foto: MMC RTV SLO
ZSSS: Bratuškova laže
Zoran Janković ob napovedani prodaji soseda
Bratuškova o Mercatorju in kampanji

V zadnjih dneh pred uradno potrditvijo, da bo kupnina plačana - kar se je zgodilo danes -, se je okrepilo nasprotovanje prodaji. Pojavljajo se strahovi, da bi lahko imel Agrokorjev prevzem Mercatorja negativne posledice za zaposlene in slovensko gospodarstvo.

Pred državnim zborom je gospodarski minister, ki opravlja tekoče posle, Metod Dragonja znova poudaril, da vlada ne nosi odgovornosti za prodajo, saj je Mercator prodal konzorcij prodajalcev. Sam kupo-prodajne pogodbe ni videl, prodaje pa niti ni želel podrobneje komentirati.

Bratuškova: Prodajo je začela Janševa vlada
Predsednica vlade in stranke ZaAB Alenka Bratušek je spomnila, da je Mercator "prodala vlada Janeza Janše na način, na kakršen je to naredila". Postopki prodaje, kot jih zdaj vodijo banke, se torej po besedah odhajajoče premierke niso začeli pod njeno vlado, ampak pod Janševo. "Kar sem lahko naredila, sem naredila. Zahtevala sem, da so zaveze za ohranitev delovnih mest v pogodbi vključene. Če bo do tega posla prišlo, bo minister za gospodarstvo Metod Dragonja naslednji teden poklical nove lastnike in od njih zahteval enako," je napovedala.

Janković: Tragičen dan za Slovenijo
Medtem pa je predsednik PS-ja in nekdanji prvi mož Mercatorja Zoran Janković povedal, da se je z Alenko Bratušek razšel tudi zaradi prodaje Mercatorja. Danes se mu zdi tragičen dan za Slovenijo. "Nespodobno je, da utegne biti ogroženih 25.000 družin zaposlenih in 30.000 dobaviteljev. Prodaja Mercatorja je sramotno dejanje," je prepričan. Mercator bi po njegovih besedah moral ostati v slovenski lasti. Dokler delnice niso plačane, se pogodba vedno lahko prekine, čeprav prodajalci Mercatorja s tem tvegajo tožbo Agrokorja. Na vprašanje, zakaj prodaje največjega slovenskega trgovca ni preprečil v času, ko je njegova stranka vodila vlado, pa je dejal, da "smo v tej vladi imeli take neoliberalce, ki bi vse prodali, tudi državo, če bi se dalo".

Erjavec: Gotovo se ta stvar še ni končala
Tudi predsednik DeSUS-a Karl Erjavec je zagotovil, da so v stranki prodaji ves čas nasprotovali. Nasprotovali so, ker se je pokazalo, da se posel vodi netransparentno in ima lahko hude posledice. Po Erjavčevem mnenju bi morali čim prej opraviti revizijo posla. "Banka se zelo upira, vlada sploh ni mogla pridobiti celovite informacije o tem, kako teče posel," je poudaril in dodal, da je težava v tem, da se vlada kot lastnica upravljavcev ne more vtikati, upravljavce pa "očitno zanima le kapital". Ustno zagotovilo NLB-ja, da zaposlitve niso ogrožene, je zanj nesprejemljivo, saj gre za strateški interes države, da se Mercator ohrani kot sistem. "Gotovo se ta stvar ni končala." Po Erjavčevih informacijah policija v zvezi z dogodki glede Mercatorja opravlja preiskave, "kar dokazuje, da ni bilo vse dobro izpeljano".

Židan meni, da bi lahko preprečili prodajo
V stranki SD ta način prevzema razumejo kot "najhujšo obliko tajkunskega prevzema", je povedal predsednik stranke Dejan Židan. Delovna mesta morajo biti pred interesi bank, je prepričan predsednik SD-ja. "Tudi ko smo v SD-ju pristali na sanacijo bank, smo pristali zato, da bi banke ščitile, ne pa razprodajale slovenska delovna mesta." Na vprašanje, ali bi predsednica vlade Alenka Bratušek lahko preprečila prodajo Mercatorja, je odgovoril pritrdilno. "Prodajalci so slovenske državne banke. Razlagati, da so državne samo, ko pridejo po milijarde, ne pa, ko prodajajo slovensko premoženje, je napačna," je bil jasen.

DL: Če bo kupnina poravnana, je to dobra novica
Če bo posel končan s plačilom dogovorjene kupnine, v Državljanski listi to vidijo kot pozitivno novico. "Kaže na to, da smo tudi v praksi stopili korak stran od nacionalnointeresnih pravljic in se približali realni ekonomiji, ki zagotavlja rast in razvoj v državah zahodne Evrope," meni poslanec DL-ja Marko Pavlišič. "V Državljanski listi smo bolj kot nad kupcem zaskrbljeni nad dejstvom, da je politika preteklih obdobij uspešno pregnala vse druge potencialne kupce. In odgnali smo jih ravno s tem, ker si je politika po začetku resnih pogovorov premislila," je dodal.

SLS: Vlada bi lahko posredovala
V SLS-u menijo, da je ta prodaja vzorčen primer, kako se družbe ne prodajajo. Bratuškovi, Židanu, Erjavcu in Dragonji očitajo, da niso storili ničesar, ko je bil za to še čas. "Po ustanovitvi slabe banke je država postala večinski lastnik več bank in podjetij, ki so danes prodale Mercator, zato ne drži, da vlada ni mogla konkretno ukrepati." V stranki upajo, da se bo Agrokor držal zavez in da bo ustrezno razvijal podjetje naprej. "Na grožnje o izrinjanju slovenskih dobaviteljev sicer lahko Slovenke in Slovenci zelo jasno odgovorijo kot kupci in tudi v nadalje zahtevamo slovenske izdelke na Mercatorjevih policah," še pravijo.

NSi zagovarja prodaje, a se boji izčrpavanja
"Prodaja Mercatorja Agrokorju je učni primer slabega vodenja in slabih političnih odločitev, do katerih je prihajalo v času levih vlad," pravijo tudi v NSi-ju. Vsakršno javno moraliziranje je po njihovem mnenju prepozno in nepotrebno. V stranki sicer zagovarjajo umik politike iz podjetij, saj to pomeni konec političnih intervencij in kadrovanj v njih. A pri Agrokorjevem nakupu vidijo bojazen izčrpavanja slovenskega trgovca. "Odločitev bank za tovrstno prodajo se lahko izkaže kot nepremišljena in negativna za nacionalno gospodarstvo."
SDS se je vzdržal komentarja
V SDS-u so zapisali, da težko komentirajo podrobnosti prodaje Mercatorja hrvaškemu Agrokorju, ker ne poznajo konkretnih zavez iz pogodbe. "Upamo in pričakujemo pa, da se bo novi lastnik obnašal odgovorno, kar zajema skrb za zaposlene, skrb za dobavitelje in skrb za okolje," so v SDS-u zapisali v odzivu na prodajo največjega slovenskega trgovca hrvaškemu Agrokorju. Ob tem so v SDS-u dodali, da se tudi sicer ves čas zavzemajo za odgovorno poslovno politiko v gospodarstvu.

Šoltes: Ponudba je neustrezna
Igor Šoltes
, predsednik stranke Verjamem in izvoljeni evropski poslanec, nad prodajo ni navdušen. "Aktualna prevzemna ponudba je neustrezna in potencialno škodljiva," pravi.

Tudi evroposlanec Ivo Vajgl (v novem sklicu EU-parlamenta bo zastopal DeSUS) je na Twitterju zapisal svoje mnenje: "Ko se država obnaša, kot da nam je Todorić usojen in vsi drugi argumenti nični."

Mesec: Prodaja katastrofalna napaka
Predstavnik Združene levice Luka Mesec je prav tako ogorčen nad prodajo. V MMC-jevem klepetu je zapisal, da je prodaja katastrofalna napaka, saj je Agrokor podjetje z več kot 2,5 milijarde evrov dolga in je popolnoma nelikvidno. "Prevzem bo financiral tako, kot so potekali menedžerski odkupi podjetij v slovenski tranziciji - z dolgom, s katerim bo obremenil prevzeto podjetje. Podobno zgodbo smo pravkar videli v domžalskem Heliosu," je dodal.

Solidarnost skrbijo odpuščanja, nižanja plač in izrinjanje dobaviteljev
Iz zunajparlamentarne stranke Solidarnost pa so sporočili, da vse od svojega nastanka opozarjajo na škodljive posledice prodaje Mercatorja. "Opozarjamo na nevarnost množičnih odpuščanj. V prodajnem sporazumu namreč ni nobene zaveze novega lastnika, da ne bo odpuščal. Grozijo rezi v plače in odpovedovanje naročil slovenskim dobaviteljem. Takšna situacija bi vodila v nič manj kot izumrtje slovenske živilskopredelovalne industrije," so zapisali v sporočilu za javnost.

Dodali so, da sam nakup delnic Mercatorja ne pomeni ničesar in da finančna konstrukcija za nakup trgovca ni zaprta. Z nakazilom kupnine je namreč po njihovih besedah plačana le tretjina posla. "Treba je vložiti vse potrebne napore, da se prepreči prodaja hrvaškemu tajkunskemu kupcu brez denarja, Ivici Todoriću in njegovemu prezadolženemu Agrokorju, ki bo brez dvoma, enako kot je to že storil v preteklosti, največje slovensko trgovsko podjetje izčrpal in uničil, zapiral delovna mesta in lansiral na prodajne police Mercatorja hrvaške namesto slovenskih izdelkov," so opozorili.

Semolič: Projekt izčrpavanja
"Zgodilo se je, kar se ne bi smelo zgoditi," je prodajo Mercatorja komentiral predsednik Zveze svobodnih sindikatov (ZSSS) Dušan Semolič in poudaril, da gre za projekt izčrpavanja z namenom "reševanja Agrokorja na račun Mercatorja". "Pravo kupnino bodo plačali zaposleni v Mercatorju in agropredelovalni industriji, saj ima lastnik absolutno oblast," je opozoril. Po besedah sekretarja sindikata delavcev trgovine Slovenije Ladija Rožiča v kupo-prodajni pogodbi ni nobene zaveze novega lastnika o neodpuščanju. Podjetje v Sloveniji zaposluje 11.500 delavcev, v celotnem sistemu Mercatorja na območju nekdanje Jugoslavije pa je v Mercatorju ogroženih 22.000 delovnih mest.

Sindikat kmetov "z vsemi štirimi proti prodaji"
Medtem pa se v Sindikatu kmetov Slovenije bojijo, da bo imela prodaja katastrofalne posledice za slovenske kmete in da bo Agrokor s polic umaknil njihove izdelke. "Z vsemi štirimi smo proti prodaji, vendar - kot vidimo - neuspešno," pravi predsednik sindikata Anton Medved. Razočarani so, ker je v domače okolje prišel tuj kapital in speljal najboljša delovna mesta. V nedeljo bo pred Mercatorjem v Šiški potekala prireditev, na katero bodo prišli neodvisni sindikati in sindikati delavcev trgovine, tam pa bodo slovenski javnosti povedali, kaj se dogaja.

Bo Agrokor tudi priložnost?
Po mnenju Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij se saga za dobavitelje šele začenja. Tatjana Zagorc iz zbornice meni, da bo konkurenca za mesto na prodajnih policah večja, vprašanje pa je, ali bo tudi korektna. Ob tem dobavitelji upajo, da jih čakajo tudi priložnosti na policah na Hrvaškem.

Trgovci, ki poslujejo v Sloveniji, bodo morali upoštevati tudi zahteve zakona o kmetijstvu glede odprave nedovoljenih praks in krajših plačilnih rokov, je opozorila Zagorčeva in dodala, da dobavitelje skrbijo prav dolgi plačilni roki Agrokorja.

Opozorila je, da ima koncern Agrokor najmanj 44 blagovnih znamk hrane in pijač - samo na področju vod in brezalkoholnih pijač jih ima devet, pri sladoledih in zamrznjeni hrani šest, pri oljih in margarini sedem, pri mesnih izdelkih 12 in pri vinih šest.

Kuhar: Spremembe bodo negativne
Precejšnje spremembe lahko pričakujemo zelo hitro, meni agrarni ekonomist Aleš Kuhar. Te bodo po njegovih besedah "precej" negativne za nacionalno gospodarstvo, saj bo poskušal Agrokor Mercator konsolidirati in ta prevzem plačati. "Zelo jasno je, da je nakup financiran po modelu, pri katerem v igri ni svežega kapitala, ampak je že načrtovano, da bo prevzemnik izčrpaval oziroma financiral prevzem s procesi v tarči," je dodal. Pri tem poudarja, da gre za kombinacijo dveh precejšnjih bolnikov, saj je tudi Agrokor "ekstremno" zadolžen. V procesu iskanja prihrankov zato Kuhar pričakuje veliko nepoštenih praks do dobaviteljev, živilske in tudi kmetijske industrije.

Napovedujejo se protesti
Združena levica ga organizira v soboto na Prešernovem trgu. "Podali se bomo pred NLB, kjer bomo zahtevali odstop upravnega odbora, ki prodaja Mercator, shod pa končali pred sedežem vlade, ki je prodajnim postopkom dala zeleno luč," napovedujejo.
Drugi protest bo v nedeljo pred Mercatorjevim trgovskim središčem v Šiški, tja pa bodo prišli posamezni sindikati in delavci. Tudi Zoran Janković je dejal, da so ga povabili, in če bodo to "njegovi sodelavci" želeli, bo na shod tudi prišel.

Na ZSSS-ju pravijo, da ne organizirajo protestnega shoda pri Mercatorju Šiška in se ga ne nameravajo udeležiti.

Mercatorjevi slovenski dobavitelji so bili privilegirani in so imeli zagotovljen prostor na policah ne glede na ceno svojega blaga. Tudi to je eden izmed razlogov, zakaj je trpelo poslovanje Mercatorja, ki mu ni uspelo obdržati tržnega deleža. Po združitvi z Agrokorjem se bodo pogoji spremenili in tudi dobavitelji se bodo morali bolj prilagoditi trgu.

Hrvaški ekonomski analitik Damir Novotny

Manipulira in diskriminira dobavitelje s plačilnimi roki in podobno, to prakso pa bo seveda poskušal vzpostaviti tudi v Sloveniji.

Aleš Kuhar o dejanjih Agrokorja
ZSSS: Bratuškova laže
Zoran Janković ob napovedani prodaji soseda
Bratuškova o Mercatorju in kampanji