V Sloveniji je zdaj le še peščica prebežnikov, nastanitvena središča so praktično prazna. Foto: MMC RTV SLO/Jure Brankovič
V Sloveniji je zdaj le še peščica prebežnikov, nastanitvena središča so praktično prazna. Foto: MMC RTV SLO/Jure Brankovič
false
Večina jih je Slovenijo že zapustila. Foto: Reuters

Res pa je, da v kolikor bi prišlo 40.000 ali 50.000 migrantov in bi vsi končali v Sloveniji, bi to bila izjemna zadeva in izredno težko obvladljiva, s skrajnimi napori.

Boštjan Šefic, državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve
false
Na najbolj obremenjenih mejnih prehodih Obrežje in Rigonce ponoči in zjutraj ni bilo prebežnikov. Foto: BoBo

Uredba Eurodac namreč predvideva, da se odtisi odvzamejo tistim, ki nedovoljeno vstopijo iz tretjih držav na območje države članice. Ta pogoj pa ni izpolnjen pogoj v primeru nedovoljenega vstopa iz Hrvaške.

Policija pojasnjuje, zakaj prebežnikom ne jemlje prstnih odtisov
Ljubljana
Nekateri prebežniki so pot nadaljevali z vlaki. Foto: BoBo
Rigonci
Za večino prebežnikov je ciljna država Nemčija. Foto: BoBo
Ibrahim iz Sirije peš iz Radgone v Avstrijo
Slovenija spremlja begunski val

Trenutno niti ne pričakujejo prihoda večje skupine prebežnikov, je dejal državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve, Boštjan Šefic. A dodal: "Na poti iz Srbije na Hrvaško je večja skupina z okoli 10.000 begunci in migranti. Trenutno naj bi jih bilo na sami meji 3.000."

"Odvisno je, katero pot bodo izbrali. Po navadi izberejo najcenejšo in najbližjo pot, ta pa je še vedno prek Madžarske," je dejal Šefic in dodal, da Hrvatje večino prebežnikov prepeljejo na Madžarsko. Toda če bo prišlo do zaprtja poti, bodo začeli prehajati čez Slovenijo. Praksa je takšna, da se navadno v 24 urah po nastanitvi v središčih odpravijo naprej, takšen scenarij notranje ministrstvo pričakuje tudi tokrat.

"Ne vemo, kaj se bo zgodilo v prihodnjih dneh, upamo, da bodo pogovori na ravni EU-ja dali rezultate," je še pojasnil.
Prazna nastanitvena središča
Trenutno je v Sloveniji le peščica prebežnikov. Dopoldne jih je sicer bilo še 441, a malo pred 14. uro se jih je vseh 399 nastanjenih v Gornji Radgoni odpravilo proti Avstriji. Ta jih je vse sprejela. Isto so storili vsi prebežniki, ki so bili nastanjeni v Mariboru in Celju.
Prazna so tudi nastanitvena središča Lendava, Dolga vas, Lenart, Gruškovje in Brežice.
Kljub temu vsi operativni štabi še delujejo, prav tako je za opravljanje varnostnih nalog angažirano približno toliko policistov kot v ponedeljek. Minimalno so sprostili le posebno policijsko enoto.

Odstranjeno šotorišče na Obrežju
Na prehodu Obrežje so ponoči odstranili zasilno šotorišče, ki so ga v preteklih dneh postavili prebežniki, ki so čakali na vstop v Slovenijo. Po besedah koordinatorja prostovoljcev, ki so zagotavljali humanitarno pomoč beguncem v Brežicah, Jerneja Agreža, so to storili po navodilu policije, saj je bilo treba vzpostaviti minimalni higienski standard. Če bo na mejni prehod prišla nova skupina prebežnikov, bodo vso infrastrukturo ponovno postavili.

"Je pa res, da smo se na primeru te skupine beguncev, ki je prišla na mejo, veliko naučili, tako da vemo, da se je treba še hitreje odzivati. Vemo, katere so prioritete, za katere je treba takoj poskrbeti, ko skupina pride. Vemo tudi, s katerimi stvarmi jih je treba pričakati. Naučili smo se, kako bolj optimalno postaviti vso infrastrukturo. Če pride do prihoda nove skupine, bomo to znanje tudi uporabili v praksi," je dejal Agrež.

Ob morebitnem novem večjem valu prebežnikov na slovensko mejo, kjer bi ljudje morali čakati dlje časa, lahko po Agreževih besedah najnujnejše stvari na meji zagotovijo v pol ure po obvestilu o takem dogodku.

Največji naval je bil v soboto
Največjemu navalu smo bili priča v petek in soboto, ko so prihajali predvsem na mejna prehoda Rigonce in Obrežje, od koder so jih policisti nadzorovano vozili v sprejemni center v Brežicah in nato v nastanitvene centre po Sloveniji. Potem ko so jih oskrbeli in so si lahko malce spočili, so kar peš ali z vlakom odhajali naprej v Avstrijo. V ponedeljek zvečer je bilo v namestitvenih centrih še okoli 560 prebežnikov.

Ker se je dotok prebežnikov v nedeljo in ponedeljek zmanjšal, sta se oba mejna prehoda, ki sta bila dolgo tudi zaprta, v ponedeljek bolj ali manj izpraznila. Na mejni prehod Obrežje so prihajale le manjše skupine.

Kljub zmanjšanemu dotoku je še vedno ustavljen železniški potniški promet s Hrvaško, saj se na notranjem ministrstvu bojijo, da bi se lahko z večjimi kompozicijami v državo nenadzorovano pripeljale večje skupine prebežnikov.

Po Šefičevih besedah so prebežniki dobro organizirani in večina jih kot ciljno državo navaja Nemčijo, kjer imajo tudi svojo socialno mrežo in dobre stike.

Peščica zaprosila za azil
Za azil je v zadnjih dneh skupno zaprosilo 23 ljudi, vključno s tistimi 14, ki jih slovenska policija že prejšnji teden ni mogla vrniti na Madžarsko. Večinoma gre za Iračane, nekaj je tudi Irancev. Obravnava prošenj je individualna, koliko časa bo trajala, se ne da opredeliti, je dejal Šefic in dodal, da bodo prošnje obravnavali pospešeno.

Z integracijo tistih, ki bodo ostali v Sloveniji, bo veliko izzivov, je priznal Šefic, a ob tem zatrdil, da so slovenski programi integracije pogosto omenjeni kot primer dobre prakse. Bo pa treba skupine, ki programe izvajajo, okrepiti, prav tako bo treba vzpostaviti več centrov za izvedbo programov. Pomemben je tudi dostop do trga dela, zato bo tudi temu treba nameniti nekaj pozornosti. Poseben izziv bo tudi šolanje, je še dejal.

O begunski krizi so razpravljali tudi v državnem zboru in se dogovorili, da bo izredna seja, ki sta jo na to temo zahtevali SDS in NSi, v sredo.

Skoraj 3.600 prebežnikov prek Slovenije
Od četrtka do ponedeljka opolnoči je slovenska policija obravnavala 3598 prebežnikov, ki so nezakonito prestopili slovensko mejo, kažejo sicer začasni podatki policije. Ti so državo stali 1,5 milijona evrov. Večina med njimi domnevno prihaja iz Sirije, sledijo tisti iz Afganistana, Iraka in Pakistana. Nekaj manj kot 60 odstotkov je moških, za veliko večino vseh pa je končni cilj Nemčija.

Podatki o prebežnikih, ki jih je objavila policija, so sicer še začasni in precej nepopolni, saj jih za veliko manjkajo.
Policijski postopek
Na policiji so predstavili postopek registracije prebežnikov. Kot navajajo, policija identiteto tujcev ugotavlja na podlagi dokumentov, ki jih imajo pri sebi. Pri tem vsaki osebi, ki nezakonito vstopi v državo in izpolnjuje pogoje iz zakona o tujcih, izda odločbo o določitvi zadrževanja.

Če oseba nima dokumentov, policisti zapišejo podatke, ki jih pove v razgovoru, osebo slikajo, sliko pa vstavijo v odločbo o določitvi zadrževanja. Pri tem je odločba individualni upravni akt, ki se izdaja v konkretnem primeru konkretni osebi.

V teh postopkih se migrantom, kot pojasnjujejo, ne jemljejo prstni odtisi. "Uredba Eurodac namreč predvideva, da se odtisi odvzamejo tistim, ki nedovoljeno vstopijo iz tretjih držav na območje države članice. Ta pogoj pa ni izpolnjen pogoj v primeru nedovoljenega vstopa iz Hrvaške," navajajo.

V primeru, da migrant zaprosi za mednarodno zaščito, pa se postopek (vključno z zajemom odvzemom prstnih odtisov in vnosom v Eurodac) izvaja na ministrstvu za notranje zadeve.

Država izvora prebežnikov

država izvoraštevilo
Sirija1421
Afganistan706
Irak502
Pakistan34
drugo120
ni podatka815
skupaj3598

Struktura prebežnikov

strukturaštevilo
moški1996
ženske760
mladoletniki672
ni podatka170
skupaj3598

Ciljna država prebežnikov

ciljna državaštevilo
Nemčija2215
Švedska144
Avstrija67
drugo286
ni podatka886
skupaj3598









Res pa je, da v kolikor bi prišlo 40.000 ali 50.000 migrantov in bi vsi končali v Sloveniji, bi to bila izjemna zadeva in izredno težko obvladljiva, s skrajnimi napori.

Boštjan Šefic, državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve

Uredba Eurodac namreč predvideva, da se odtisi odvzamejo tistim, ki nedovoljeno vstopijo iz tretjih držav na območje države članice. Ta pogoj pa ni izpolnjen pogoj v primeru nedovoljenega vstopa iz Hrvaške.

Policija pojasnjuje, zakaj prebežnikom ne jemlje prstnih odtisov
Ibrahim iz Sirije peš iz Radgone v Avstrijo
Slovenija spremlja begunski val