Pouka ne bo v tistih šolah, kjer vremenske razmere to onemogočajo. Foto: BoBo
Pouka ne bo v tistih šolah, kjer vremenske razmere to onemogočajo. Foto: BoBo
Urgenca
Led in žled sta bila tudi vzrok za številne poškodbe. V ljubljanskem kliničnem centru so tako od sobote zjutraj do nedelje opoldne sprejeli več kot 200 poškodovancev, v mariborskem UKC-ju pa od petka že več kot 130 ljudi. Foto: MMC RTV SLO
Veliko šol bo še ostalo zaprtih

Po trenutno razpoložljivih podatkih ministrstva za izobraževanje, znanost in šport bo v ponedeljek zaprtih okoli 75 odstotkov šol. Kot so pojasnili na ministrstvu, gre pri tem za osnovne in srednje šole ter dijaške domove. Minister Jernej Pikalo je tudi sporočil, da na vseh poklicnih šolah po Sloveniji jutri ne bo zimskega roka mature iz materinščine.

Pouk bo nadomeščen ob sobotah
Minister Jernej Pikalo je tako v okrožnici zapisal, naj vrtci, šole in dijaški domovi z lokalno skupnostjo proučijo, ali lahko izvajajo svoje dejavnosti.

"Če boste ocenili, da obstajajo nevarnosti za življenje, ali pa boste ocenili, da glede na dane kadrovske možnosti ne morete tudi s prerazporeditvami izvesti programa, vam predlagam, da dokler se vremenske razmere ne izboljšajo do te mere, da boste lahko nadaljevali delo, izvajanje programa prekinete," je v okrožnici zapisal minister Pikalo in dodal, da bodo šole manjkajoče dneve lahko nadomestile s spremembo koledarja v prihodnjih sobotah.

Šole in vrtci pa naj bi organizirale varstvo za šolarje in otroke, ki bodo vseeno prišli v vrtec oz. v šolo.

Gneča na urgencah
Led in žled sta bila tudi vzrok za številne poškodbe. V ljubljanskem kliničnem centru so tako od sobote zjutraj do nedelje opoldne sprejeli več kot 200 poškodovancev, v mariborskem UKC-ju pa od petka že več kot 130 ljudi. V UKC-ju Ljubljana so 25 poškodovancev zadržali na zdravljenju. Opravili so šest velikih in 44 manjših operativnih posegov, pet pacientov pa je bilo sprejetih na travmatološko kliniko in so predvideni za operativni poseg. Ob tem so namestili 43 mavcev in opravili 14 repozicij.

V tem obdobju je bilo tudi pripeljanih 21 oseb zaradi poškodb v prometnih nesrečah, en kolesar, osem poškodovanih na smučanju in en poškodovan pri sankanju. Poročajo pa tudi o 52 padcih na ledu.

Na urgenci Univerzitetnega kliničnega centra Maribor je gneča že vse od petka in ves čas delajo z okrepljenimi ekipami. Od petka naprej do danes do 14. ure so sprejeli že 132 poškodovancev zaradi padcev na ledu, hkrati so v tem času obravnavali tudi 15 prometnih nesreč. Večinoma gre za zlome ali zvine rok, nog, gležnjev, pa tudi poškodbe kolen in celo kolkov.

Veliko šol bo še ostalo zaprtih