Pod peticijo se je do zdaj podpisalo 2000 ljudi. Foto: MMC RTV SLO
Pod peticijo se je do zdaj podpisalo 2000 ljudi. Foto: MMC RTV SLO
Pobudnik peticije Aleš Gaber pravi, da je namen peticije ozaveščanje javnosti. Foto: MMC RTV SLO
Podpisi so bili predani DZ-ju. Foto: MMC RTV SLO

Na vlado in DZ so rektorji in predstavniki visokošolske skupnosti naslovili javni poziv k takojšnjemu umiku novele. Opozarjajo, da novela odpira možnost, da bi vprašanje financiranja univerze reševali z odpuščanjem in zviševanjem normativov, s čimer bi padla kakovost študija. Poleg tega novela uvaja politični nadzor v Nacionalno agencijo RS za kakovost v visokem šolstvu (NAKVIS), saj po novem vlada članov sveta ne bi samo potrjevala, ampak bi jih kar imenovala.

Napovedane spremembe, kot se izpostavlja v pozivu, tudi odpirajo slovenski prostor tujim institucijam brez pravega nadzora nad kakovostjo. Poziv ta problem jasno konkretizira: "Za študente to pomeni študij brez pravic, ki veljajo po naši zakonodaji, in plačevanje tržnih šolnin; uvedba le-teh je napovedana tudi Nacionalnem reformnem programu."

Poziv so podpisali rektor Univerze v Ljubljani Stanislav Pejovnik, rektor Univerze v Mariboru Danijel Rebolj, predsednik ŠOS-a Mitja Urbanc, predsednik sindikata VIR Bojan Hribar, predsednika Visokošolskega sindikata Marko Marinčič, predsednik Neodvisnega sindikata delavcev ljubljanske univerze Tomaž Sajovic in predsednik SVIZ-a Branimir Štrukelj. Vlado pozivajo k umiku novele iz obravnave in odprtju široke javne razprave o prihodnosti visokega šolstva.

DZ pa pozivajo, naj ustavi "stihijske in politično motivirane posege v visokošolski prostor, ki bodo imeli že na kratek rok izjemno negativne učinke". V pozivu podpisani tudi napovedujejo, da bodo "o enostranskem političnem poseganju v visokošolski prostor celovito v zelo kratkem času seznanili svoje krovne organizacije na evropski ravni".

Peticija proti noveli zakona
Proti noveli zakona o visokem šolstvu s peticijo podpise zbirajo tudi nekateri študenti in visokošolski učitelji. Ob 13.30 so v DZ-ju predali prvih 2000 podpisov, ki so jih, kot je zatrdil pobudnik peticije Aleš Gaber, zbrali v manj kot sedmih dneh. Kot pravijo snovalci peticije, je njen namen ozaveščanje javnosti.

Podporniki peticije opozarjajo na iste sporne točke kot rektorja, sindikati in ŠOS. Vladni nadzor NAKVIS-a, kot opozarjajo podporniki peticije, v praksi pomeni "lažje ustanavljanje fakultet in univerz s strani ljudi, ki so povezani z vladajočo stranko". Skupina študentov in visokošolskih učiteljev spominja, da se v Sloveniji pripravljajo tri nove univerze in fakultete, poudarjajo pa, da je eden izmed snovalcev novele zakona tudi Borut Rončević, direktor Direktorata za visoko šolstvo in znanost in direktor Univerzitetnega in raziskovalnega središča Novo mesto.

Snovalci peticije opozarjajo tudi na uvedbo šolnin. To naj bi omogočala tudi bolonjska reforma. Kot opozarjajo pobudniki peticije, Univerza v Ljubljani ni dobila potrebnih sredstev za izvedbo druge bolonjske stopnje, z varčevalnimi ukrepi pa bo UL dodatno izgubil 14 milijonov evrov, dodajajo. Te razmere fakultete preprosto silijo v uvedbo šolnin, opozarjajo študenti in visokošolski učitelji.