Ali bo nova avstrijska vlada bolj naklonjena manjšinam od predhodnic? Foto: EPA
Ali bo nova avstrijska vlada bolj naklonjena manjšinam od predhodnic? Foto: EPA

Predsednik Narodnega sveta koroških Slovencev (NSKS) Valentin Inzko veliko pričakuje od prihodnje avstrijske vlade, tudi glede na to, da so v novem sklicu parlamenta trije pripadniki manjšin, ob koroški Slovenki Olgi Voglauer še gradiščanska Hrvata Niki Berlaković in Kristof Carić.

Inzko ocenjuje, da se za slovensko manjšino obetajo pozitivni časi. Na to kaže tudi imenovanje koroškega Slovenca Jožeta Marketza za novega škofa krško-celovške škofije na avstrijskem Koroškem in da je Martin Kušej postal novi vodja dunajskega Burgtheatra. Inzko je poudaril tudi, da je Nobelovo nagrado za literaturo dobil Peter Handke, ki je po materini strani koroški Slovenec.

Program dela nove avstrijske vlade Inzko sicer še preučuje, vendar si obeta izboljšanje sodelovanja s prihodnjo vlado, tudi glede na napovedi, da naj bi se manjšinska vprašanja preselila k podkanclerju Wernerju Koglerju, vodji Zelenih, ki je, kot je dejal Inzko, že izkazal večjo naklonjenost do manjšinskih vprašanj.

Prav tako kot pozitivno ocenjuje imenovanje evropske poslanke Ulrike Lunacek na položaj državne sekretarke za kulturo, še posebej pa je navdušen nad prihodnjo pravosodno ministrico Almo Zadić, ki je po rodu iz BiH-a. Tudi od nje ima Inzko velika pričakovanja – glede na to, da bo pristojna tudi za pravne zadeve manjšin.

Previden ZSO

Predsednik Zveze slovenskih organizacij (ZSO) Manuel Jug je izrazil zadovoljstvo, da prihaja nova vlada, vendar ostaja previden glede napovedi za prihodnost. "Moramo še počakati, kako se bodo stvari razvile," je dejal in tudi on izrazil pričakovanje po dialogu s predstavniki vlade.

Vendar je zadovoljen, da se je narodnim skupnostim v Avstriji namenila cela stran v vladnem programu. Kot pozitivne je ocenil napovedi o povišanju podpore narodnim manjšinam, zagotovitev financiranja tiskanih medijev in financiranje gradnje vrtcev.

Predsednik Skupnosti koroških Slovencev in Slovenk (SKS) Bernard Sadovnik je zaveze iz koalicijskega sporazuma med ÖVP-jem in Zelenimi označil za zelo velik korak v pravo smer. "Tudi zato, ker vendarle želijo pokriti področja, ki so za ohranitev jezika izrednega pomena, od varstva malih otrok do gradnje dvojezičnih vrtcev," je dejal.

Sorodna novica Ljudska stranka soglasno potrdila koalicijo z Zelenimi

"Zelo me veseli dejstvo, da se želi najti sistemska rešitev za financiranje naših slovenskih tiskanih medijev. To je prav gotovo korak naprej. Pokrivajo se področja, ki so za ohranitev jezika izrednega pomena," je ocenil Sadovnik.

Poudaril pa je pričakovanje, da se bo omogočilo tudi dvojezično izobraževanje v urbanih območjih, kot sta npr. Gradec ali Dunaj. "To bi bilo izrednega pomena, ker na teh območjih nimamo nobenih pravnih, še manj pa finančnih okvirov," je dejal.

Glede napovedanega povišanja podpor za manjšine v Avstriji je spomnil, da so to prošnjo že desetletja naslavljali na vse vlade, "a se nas še nobena ni usmilila". "Pričakujem pa, da ne bo prišlo le do zvišanja, ampak do podvojitve dozdajšnje podpore od države," je dejal in se tudi on zavzel za okrepitev dialoga s predstavniki manjšin na zvezni ravni.

Ekologizacija Avstrije

Tudi sicer program nove vlade, ki napoveduje "ekologizacijo" Avstrije, ocenjujejo pozitivno. Inzku se zdi pravilno, da je tudi avstrijska vlada "zajahala ekološki val", kar kaže tudi dejstvo, da koalicijo med ÖVP-jem in Zelenimi podpira več kot 40 odstotkov Avstrijcev, je poudaril.

Jug meni, da program nove vlade prinaša spremembe, ki jih bo družba zagotovo čutila, in je tudi optimističen, da bodo to spremembe na bolje, čeprav opozarja, da bo treba počakati, kaj se bo dejansko uresničilo. "Mislim pa, da gre za dober začetek," je dejal predsednik ZSO-ja.

Sadovnik, ki je tudi župan občine Globasnica, pa pričakuje, da bo vlada spremenila zdajšnji trend povečevanja centralizacije in začela krepiti podeželsko infrastrukturo. "Upam, da bodo podeželske občine dobile več sredstev za pospeševanje regijskega in čezmejnega sodelovanja," je še dejal predsednik SKS-ja.