Cveta Zalokar Oražem se je po današnjem sestanku odločila, da bo ostala v stranki. Foto: MMC RTV SLO
Cveta Zalokar Oražem se je po današnjem sestanku odločila, da bo ostala v stranki. Foto: MMC RTV SLO
Vrh Zaresa o težavah v stranki, Tešu in še čem

"Odločila sem se, da zaradi nestrinjanja z drugimi poslanci pri nekaterih temah odstopim z mesta vodje poslanske skupine," je svojo odločitav obrazložila Zalokar Oražmova, ki pa je sestanek vseeno označila za koristen, saj so začrtali določeno skupno pot, zaradi katere ostaja v stranki.

Golobič: Stranka zna živeti z razlikami
"Dokazali smo, da smo kljub heterogenosti zrela stranka in da se znamo kljub različnim mnenjem osredotočiti na izvajanje našega programa," je sestanek komentiral predsednik stranke Gregor Golobič, ki je prepričan, da je to eden izmed razlogov, da je poslanska skupina ostala nespremenjena.

"Z razlikami bomo ohranjali temeljni odnos do projekta, zaradi katerega je stranka nastala, nekateri to imenujejo oranžni cunami. Če je oranžni cunami to, da lobiji nimajo vpliva na našo stranko, če ne popuščamo nobenim pritiskom in interesom posameznikov, potem je oranžni cunami nekaj, kar slovenska politika potrebuje," je o temeljnih usmeritvah stranke dodal Golobič.

Glede projekta TEŠ 6, ki je bil eden izmed "kamnov spotike" med Zalokar Oražmovo in Zaresom, Golobič meni, da ne sme postati "Patria" te koalicije.

Juri razmišlja o odstopu
"Poslanska skupina ostaja nespremenjena, kar me veseli, vendar pa sam razmišljam o odstopu z mesta podpredsednika stranke," je povedal Franco Juri, ki meni, da so trenutna trenja znotraj stranke dobrodošla. "Potrebno je, da se kdo iz vodstva Zaresa umakne, da dobi stranka pred volitvami nov zagon, potrebni bodo tudi novi obrazi, in to trenutno stanje je odlična priložnost za stranko," je prepričan Juri.

Pred sestankom so bili v Zaresu manj optimistični
"Nadaljevali bomo razpravo, napovedano že na konvenciji stranke. Temeljito bomo spremenili delo stranke in poslanske skupine, ki pa kot posledico prinašajo tudi nekatere kadrovske spremembe," je pred sestankom povedal predsednik Zaresa Gregor Golobič. Seznanjen je bil z nezadovoljstvom nekaterih poslancev z načinom vodenja poslanske skupine Cvete Zalokar Oražem, ki pred sestankom ni želela dati izjave.

Gantar med najglasnejšimi kritiki Oražmove
Pavel Gantar
je pred sestankom pričakoval konstruktiven pogovor, hkrati pa ga je zanimalo, kakšne interese ima Zalokar Oražmova v povezavi s šestim blokom šoštanjske elektrarne ali z odstavljenim direktorjem TEŠ-a Rotnikom.

Franco Juri: "Govorili bomo tudi o DeSUS-u"
Na sestanku naj bi govorili tudi o DeSUS-u, ki se je po Jurijevem mnenju že izločil iz koalicije, saj s tem, ko ne podpirajo pokojninske reforme, kršijo določila koalicijske pogodbe, kar pa za Zares ni sprejemljivo.

Vrh Zaresa o težavah v stranki, Tešu in še čem