Janković namerava po težki odločitvi znova kandidirati za župana Ljubljane. Foto: BoBo
Janković namerava po težki odločitvi znova kandidirati za župana Ljubljane. Foto: BoBo
Aleš Čerin
Čerinova prošnja je Jankovića prepričala. Foto: MMC RTV SLO
Metka Tekavčič
Metka Tekavčič si želi, da bi se razmere v mestu čim prej normalizirale. Foto: MMC RTV SLO

Volilna komisija mora kandidature potrditi do 7. marca. Dan pozneje bodo izžrebali vrstni red kandidatov, 10. marec pa je dan javne objave kandidatur.

Janković spet v tekmi za župana

Napovedal je, da se bodo s stranko pripravljali tudi na lokalne volitve 2014. Dotaknil se je tudi dela v parlamentu in poudaril, da njihov namen ni rušiti vlade, ampak bodo podprli dobre predloge vlade in grajali slabe.

Na nadomestnih lokalnih volitvah pričakuje zmago že v prvem krogu, a je vse odvisno od Ljubljančank in Ljubljančanov. Povedal je, da se je za ponovno kandidaturo odločil na poziv začasnega župana
Aleša Čerina, ki mu je dejal: "Pridi nazaj, potrebujemo te."

Na vprašanje, kako bo državljanom upravičil stroške svoje "ekskurzije" v DZ, je Janković odvrnil, da ne ve, zakaj bi to bila ekskurzija, saj se je na državno raven podal tudi na predlog Ljubljančanov. Za ta denar je v DZ prišlo 28 poslancev, od tega jih je tretjina iz Ljubljane, je odgovoril. "Jaz zato nimam kaj opravičevati tega stroška," je še dejal.
Ne še povsem poln krog
Vrh občine je namreč moral zapustiti, ko je bil izvoljen za poslanca na decembrskih predčasnih volitvah, saj zakon prepoveduje združevanje teh funkcij. Že pred volitvami je poudarjal, da ga zanimajo le izvršilne funkcije, a mu te na državni ravni ni uspelo dobiti. Čeprav ga je predsednik države kot voditelja zmagovalne stranke predlagal za novega predsednika vlade, ni dobil zadostne podpore poslancev.

Zdaj se želi znova vrniti v lokalno politiko. Pravi, da ga stranka pri tem podpira in da s to odločitvijo ne podcenjuje funkcije poslanca. Odločitev ni bila lahka, je povedal, v svoji tretji kandidaturi na lokalnih volitvah pa pričakuje zmago. Če bo izvoljen, bo moral zapustiti sedež v parlamentu.

SD ne bo podprl nikogar
Medtem pa v SD-ju ne bodo imeli svojega kandidata za župana v Ljubljani, razlog pa je ta, da se zavedajo politične realnosti, v kateri se dana struktura mestnega sveta ne bo spremenila in v kateri ima lista Zorana Jankovića 25 sedežev od 45, je novinarjem pojasnila SD-jeva mestna svetnica Metka Tekavčič. "Zato ocenjujemo, da je temeljna odgovornost za nastale politične razmere njihova," je poudarila.

Ker sami niso mogli pravočasno vložiti kandidature, so za pomoč prosili Pozitivno Slovenijo. "Očitno gre za isto članstvo," je dejala. Obenem pa je poudarila, da so pričakovali, da bo Jankovićeva lista iskala širšo podporo za reševanje razmer v mestu, ki so izrazito pod vplivom dogajanja v državi.

"Prišel bo tudi trenutek, ko si bomo morali odgovoriti na vprašanje, ali si lahko posamezniki in posameznice izmišljujejo in zasebne interese uresničujejo z javnim denarjem," je še dejala.

Kandidatov bo več
Uradne kandidature pa so že vložili tudi Mojca Kucler Dolinar (NSi in SDS), Jože Drnovšek (Naprej Slovenija), Miha Jazbinšek (Zeleni Slovenije), Jože Jarh (Stranka enakopravnih dežel) ter Gregor Škerl (Humana Slovenija).

Glavan občine ne bi vodil centralistično
Svojega kandidata ima tudi SLS, in sicer bo za župana Ljubljane kandidiral Matjaž Glavan. Za samostojno kandidaturo so se odločili, ker se njihova vizija razvoja Ljubljane razlikuje od do zdaj predstavljenih smernic. Glavan se bo zavzemal za večje pristojnosti četrtnih skupnosti v Ljubljani, ki naj bi imele več besede pri projektih v prostorskem okviru njihovih skupnosti.

"Za slovenske razmere je Ljubljana vse preveliko mesto, da bi ga bilo smiselno tako centralistično voditi kot do zdaj, medtem ko imamo vse možnosti, da se odločanje o ključnih zadevah za ljudi prenese v okolje, v katerem živijo," je prepričan. V boj se bo podal s sloganom "Ljubljano vrniti ljudem", napoveduje pa ustanavljanje medgeneracijskih centrov, kjer bi bilo več povezovanja, druženja, izboljševanja medčloveških odnosov.

Rožej: Prav je, da je možnost izbire
Kandidaturo je vložil tudi nekdanji igralec in poslanec Vito Rožej iz stranke Zares, ki je ob tem dejal: "Če ne kupiš listka za loterijo, ne boš nikoli dobil glavnega dobitka." Pričakuje, da se bodo v kampanji izpostavile nekatere programske prioritete, ljudje pa se bodo odločili, katerim bodo v teh časih dali prednost. "Mislim, da je prav, da imajo Ljubljančani možnost izbire," je pojasnil. Slogana svoje kandidature nima, saj "niso pomembnejša stvar", programske smernice pa bo predstavil do prihodnjega tedna.

Poleg Ljubljane bodo nove župane v nedeljo, 11. marca, izbirali v 10 slovenskih občinah, Ljubljančani pa bodo župana izbirali 25. marca.

Volilna komisija mora kandidature potrditi do 7. marca. Dan pozneje bodo izžrebali vrstni red kandidatov, 10. marec pa je dan javne objave kandidatur.

Janković spet v tekmi za župana