Starši morajo otroke spodbujati, da spregovorijo o čustvih in občutkih. Foto: BoBo
Starši morajo otroke spodbujati, da spregovorijo o čustvih in občutkih. Foto: BoBo

Otroke moramo naučiti, kje so meje dotakljivosti njihovega telesa in kako se pogovarjati o tem, je prepričan. "Včasih je težko verjeti, da se v letu 2015 o tej temi sploh še pogovarjamo. Napredek, ki ga je naredila sodobna civilizacija, bi se moral poznati tudi na tem področju, tako da ne bi bilo več teh zlorab," je dejal ob odprtju današnje konference Spolne zlorabe otrok ne smejo ostati tabu.

Žal pa smo po njegovih besedah priča nasprotnemu - bolj ko se civilizacija razvija, bolj prefinjeni postajajo načini, s katerimi storilci ujamejo otroke v svoje zanke in jih zlorabijo.

Starši morajo otrokom po njegovem opozorilu ponuditi priložnost, da samoiniciativno spregovorijo o novih tematikah. Tako bodo morda razkrili, da resnično potrebujejo pomoč. Predvsem pa je treba paziti, da bodo otroci v starših lahko videli svojega zaupnika, je poudaril.

Pogovor tudi v javnosti
"Le če bomo spregovorili z otroki o nevarnosti spolnih zlorab in zaščiti pred njimi, jih bomo lahko tudi obvarovali pred temi dejanji," je dejal.

Pogovor o spolnih zlorabah se mora po njegovem pozivu razširiti tudi v javnosti. Le tako bomo lahko otroke zaščitili pred tem početjem, v njih vzgojili prepričanje, da se položaja žrtve ne smejo sramovati ter da morajo o tem spregovoriti s svojimi zaupniki.

"Storilce bomo tako tudi opozorili, da vemo, da obstajajo, da poznamo njihove namene in da njihova zavržna dejanja nikoli več ne bodo ostala skrita," je opozoril Brglez.

Priprava nove zakonodaje
Spolne zlorabe so po besedah ministrice za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anje Kopač Mrak velika težava po vsem svetu. Po raziskavah je že vsak peti evropski otrok žrtev spolnega nasilja. V Sloveniji pa je letno približno 200 primerov kaznivega dejanja spolnega napada na osebo, mlajšo od 15 let, je dejala.

Po njenih besedah ne zadostuje le ozaveščanje o problematiki, ampak so potrebni učinkovit kazensko-pravni postopek, dobro in povezovalno delovanje pristojnih institucij in ustrezna zakonodaja.

Na ministrstvu že pripravljajo novelo zakona o preprečevanju nasilja v družini, po kateri bodo žrtve, še posebej otroci, bolj zaščitene, postopki pa jasnejši in učinkovitejši.