Papež Frančišek je z obiskom v zaporu Američane opomnil na njihov strogi zaporniški sistem in se zavzel za odpravo smrtne kazni, ki jo v ZDA sicer podpira večina prebivalstva. Foto: Reuters
Papež Frančišek je z obiskom v zaporu Američane opomnil na njihov strogi zaporniški sistem in se zavzel za odpravo smrtne kazni, ki jo v ZDA sicer podpira večina prebivalstva. Foto: Reuters
false
Papež je v Filadelfiji daroval mašo, ki jo je spremljalo več kot milijon ljudi. Foto: Reuters
false
V govoru v Filadelfiji je papež spet opozoril na odnos do priseljencev. Katoličanom latinskoameriškega rodu je sporočil, da jih ne sme biti sram njihove tradicije in korenin. Foto: EPA

Papež Frančišek se je v Filadelfiji srečal z žrtvami spolnih zlorab in povedal, da Bog joka zaradi tega, kar so morali pretrpeti, in da tudi sam čuti hudo bolečino in sramoto. Na srečanju z ameriškimi škofi pa je dejal, da bodo duhovniki in škofje, ki so zlorabljali otroke ali to prikrivali, morali odgovarjati. Papež se je srečal s petimi žrtvami spolnih zlorab v času otroštva, vendar pa je Vatikan sporočil, da vseh niso zlorabili duhovniki.

Proti smrtni kazni in za rehabilitacijo zapornikov
Po srečanju z žrtvami in škofi se je odpravil v zapor, kjer je okoli 100 zapornikom in njihovim družinskim članom položil na dušo, naj ne izgubijo upanja in skušajo izboljšati svoja življenja. Papež je zelo kritičen do pravosodnih sistemov, kot je ameriški, kjer je poudarek na kaznovanju in ponižanju kriminalcev, ne pa na njihovi rehabilitaciji. Papež je v kongresu pozval k ukinitvi smrtne kazni, zavzema pa se tudi za odpravo dosmrtnih zapornih kazni, ker te človeku vzamejo vsako upanje.

Poudarjena vloga laikov v RKC-ju
Večdnevni obisk poglavar najštevilčnejše Cerkve na svetu končuje v Filadelfiji, kjer se je svetovnega srečanja družin udeležilo več kot milijon ljudi. Obisk Filadelfije poteka rutinirano, s poljubljanjem otrok, blagoslavljanjem bolnikov, druženjem z reveži in navdušenimi množicami ob zaostrenih varnostnih ukrepih. Po prihodu v Filadelfijo, kamor je prišel iz New Yorka, je papež daroval mašo v katedrali Petra in Pavla pred 1.600-glavo množico. Med pridigo v španščini je izrekel priznanje redovnicam oziroma vsem ženskam in poudaril pomembno vlogo laikov v Katoliški cerkvi.

Papežev gostitelj v Filadelfiji je kardinal Charles Chaput, odločen in glasen nasprotnik homoseksualcev in splava. Chaput je prišel na položaj leta 2011, ko je moral zaradi pedofilskih škandalov katoliških duhovnikov odstopiti kardinal Justin Rigali. Ta kljub temu sodeluje med papeškim obiskom na mašah in je del kardinalskega in škofovskega prateža.

"Vere ne puščajte doma"
V Filadelfiji sicer poteka svetovno srečanje družin, seveda le raznospolnih, saj cerkvena doktrina istospolnih skupnosti ne priznava za družine. V govoru pred zgradbo, kjer so ustanovitelji ZDA sprejeli deklaracijo o neodvisnosti in ustavo, je Frančišek zagovarjal verske svoboščine, kar pomeni tudi to, da vere v javnem življenju ali na političnih položajih ni treba skrivati oziroma, kot je dejal papež, "puščati doma".

Predvsem o priseljencih
Tudi v tem govoru je papež poudaril sočutje do priseljencev in opozarjal, da vsi prebivalci ZDA razen domorodnih prihajajo od priseljencev. Njegove besede so še posebej aktualne zaradi gonje proti priseljencem, ki jo vodijo republikanski predsedniški kandidati na čelu z vodilnim Donaldom Trumpom.

Američane je pozval, naj prišlekov ne sprejemajo sovražno. Katoličanom latinskoameriškega rodu je sporočil, da jih ne sme biti sram njihove tradicije. Tudi sicer je prvi latinskoameriški papež svoj prvi obisk ZDA posvetil priseljencem.

Maša pred več kot milijonom ljudi
Papež se je udeležil festivala družin v mestu, kjer se je srečal z družinami iz ZDA, Argentine, Avstralije, Nigerije, Ukrajine in Jordanije. Tudi ta dogodek je spremljala zabavna glasba. Tako je več sto tisoč ljudi spremljalo nastope Arethe Franklin, mestnega orkestra in Andree Bocellija, dogodek pa je povezoval Mark Wahlberg, znani hollywoodski igralec in nekdanji član fantovske zasedbe New Kids On The Block.

Papež je daroval mašo, ki naj bi jo spremljalo milijon ljudi, po nekaterih podatkih kar milijon in pol. Predtem se je papež skupaj s škofi srečal s skupino zapornikov v zaporu v Filadelfiji. Zaporniki so za papeža izdelali darilo, in sicer lesen stol, na katerem je papež sedel med mašo.

Gostinci v Filadelfiji so si od papeževega obiska obetali velik zaslužek, vendar pa so pretirani varnostni ukrepi in nenehno opozarjanje nanje ter na prometne zmešnjave mestnih oblasti velik del prebivalcev mesta pregnali stran. Gostinci so se tako celo pritoževali nad pomanjkanjem strank, ni bilo niti navala v železniškem prometu.