Pahor je v zadnjem času doživel več neuspehov s predlogi za državne funkcionarje. Foto: EPA
Pahor je v zadnjem času doživel več neuspehov s predlogi za državne funkcionarje. Foto: EPA

Predsednik države Borut Pahor bo v neformalnih posvetih konec prihodnjega tedna preveril, ali Tina Žumer kot kandidatka za viceguvernerko Banke Slovenije uživa zadostno podporo, so sporočili iz njegovega urada. Pred tem bo Žumrova vnovič opravila pogovore v tistih poslanskih skupinah, ki bodo to želele.

Sorodna novica Sedem kandidatov za viceguvernerja Banke Slovenije

Posvetovanja, ki sicer tradicionalno potekajo v predsedniški palači, je Pahor tokrat izjemoma opravil v DZ-ju in ločeno obiskal vodje poslanskih skupin. Pred tem se je sešel tudi s predsednikom DZ-ja Igorjem Zorčičem. "Predsednik je z obiskom DZ-ja izrazil hvaležnost vodjem poslanskih skupin za njihovo dolgoletno sodelovanje pri oblikovanju predlogov kandidatur, ki jih za visoke državne položaje predlaga v izvolitev DZ-ju," so pojasnili.

Pahor je januarja ugotovil, da ena kandidatka med prijavljenimi uživa izstopajočo podporo, vendar premalo prepričljivo, da bi jo predlagal DZ-ju v izvolitev. Zato se je odločil za dodatna posvetovanja.

Sorodna novica Kandidatu za ustavnega sodnika Erbežniku za izvolitev zmanjkala dva glasova

Na poziv za izbiro morebitnega kandidata za viceguvernerja Banke Slovenije je prejel sedem predlogov kandidatur. Te so poleg Žumrove oddali Arjana Brezigar Masten, Božo Emeršič, Mejra Festić, Saša Jazbec, Matjaž Koman in Primož Simončič. Šlo je za drugi poziv, potem ko Brezigar Mastenova, ki jo je v DZ-ju v potrditev predlagal na začetku lanskega oktobra, ni dobila potrebne večine poslanskih glasov.

Novoimenovani viceguverner Banke Slovenije bo v svetu centralne banke nasledil Marka Bošnjaka, ki je odstopil konec maja lani, potem ko je protikorupcijska komisija ugotovila, da je ravnal v nasprotju s pričakovano integriteto z neplačevanjem davkov pri oddajanju stanovanja. Uradno je odstopil iz osebnih razlogov.

Poslanske skupine do predloga zadržane

Vodja poslanske skupine SDS-a Danijel Krivec je po srečanju izpostavil, da gre za prvi primer, da je predsednik republike prišel na posvet o kandidatih v državni zbor, saj so običajno vodje poslanskih skupin hodili v predsedniško palačo. Kot je dejal, so Pahorju predstavili svoje preference glede kandidatov za obe omenjeni prosti mesti. Obenem je napovedal, da bodo dokončno odločitev o kandidatih v poslanski skupini SDS-a sicer sprejeli tik pred glasovanjem, o tem se bodo tudi še posvetovali v poslanski skupini. Kot je še dejal Krivec, je predsednika države razumel, da se do neke mere že mudi s predlogi za kandidate.

Tudi v poslanski skupini LMŠ-ja so za STA pojasnili, da je predsednik republike predstavil svoje predloge kandidatov za ustavnega sodnika in viceguvernerko Banke Slovenije, o katerih se bodo v poslanski skupini še pogovorili. So pa odgovornost za uspeh kandidature pripisali največji koalicijski poslanski skupini, "tako, kot je bilo to v času vlade Marjana Šarca, ko so bila pričakovanja tako predsednika Pahorja kot tudi medijev in javnosti usmerjena v poslansko skupino LMŠ, da bo z ustreznim dialogom našla zadostno večino". To jim je praviloma tudi uspelo, za razliko od trenutne koalicije oziroma največje koalicijske stranke, so še dodali.

Vodja poslanske skupine Levice Matej T. Vatovec je za pojasnil, da je zanje najpomembnejše imenovanje ustavnega sodnika, za katerega morajo po njihovem mnenju najti kandidata, ki ne bo strankarsko navijaški, kot sta to zdaj vsaj eden ali dva ustavna sodnika. Zato je Pahorja pozval, da poskuša najti kandidata, ki ne bo dajal videza pristranskosti, ampak bo lahko neodvisno in samostojno opravljal to funkcijo. Pahor jim je poleg prijavljenih danes predstavil še imeni dveh kandidatov, po Vatovčevih besedah pa naj bi poiskal še kakšnega. Glede viceguvernerja pa je Vatovec dejal, da Pahor še išče podporo za kandidatko Žumerjevo, za katero je že v prejšnjih posvetovanjih večina poslanskih skupin nakazala, da bi jo lahko podprla.

Vodja poslanske skupine NSi-ja Jožef Horvat je napovedal, da se bodo o podpori posameznim možnim kandidatom v poslanski skupini odločili v prihodnjem tednu. Glede Žumerjeve je pojasnil, da so imeli to ime v ožjem izboru. Glede kandidatov za ustavnega sodnika pa je Horvat navedel, da je tudi tu možnih več imen in da se bodo o njih še pogovarjali. Upa, da do aprilske seje dosežejo zadostno večino.

Tudi vodja poslanske skupine SAB-a Maša Kociper je pojasnila, da se bodo v poslanski skupini pogovorili o morebitnih kandidatih za viceguvernerja in ustavnega sodnika in nato svojo odločitev sporočili predsedniku republike.

Po besedah predsednika SNS-a in vodje strankine poslanske skupine Zmaga Jelinčiča v poslanski skupini nimajo kakšnih posebnih težav glede kandidature Žumerjeve za viceguvernerko Banke Slovenije, je pa ob tem opozoril, da gre zaenkrat za preliminarne pogovore. Kandidature generalnega sekretarja ustavnega sodišča Sebastiana Nerada za ustavnega sodnika pa ne nameravajo podpreti, saj da nekatere objavljene informacije zbijajo že tako omajano verodostojnost tega sodišča. Bodo pa v poslanski skupini po Jelinčičevih napovedih razmislili o podpori kandidaturi višjega sodnika Zlatana Dežmana.

Vodja poslanske skupine italijanske in madžarske narodne skupnosti Felice Žiža pa je Pahorju na današnjem srečanju sporočil, da bosta poslanca narodnih skupnosti podprla kandidata za viceguvernerja, ki ga bo predlagal Pahor in ki bo imel podporo večine poslanskih skupin. Za kandidata za ustavnega sodnika pa Žiža pričakuje še nadaljnja posvetovanja.

V strankah SD, SAB in DeSUS po srečanju s Pahorjem izjav niso dajali.