Na ponovni poziv za kandidata za ustavnega sodnik sta se poleg Erbežnika, Svetliča in Starmana prijavila še Marjan Lekše in Boštjan Pintar. Foto: BoBo
Na ponovni poziv za kandidata za ustavnega sodnik sta se poleg Erbežnika, Svetliča in Starmana prijavila še Marjan Lekše in Boštjan Pintar. Foto: BoBo

Potem ko je pretekli teden predsednik države Borut Pahor opravil posvetovanja z vodji poslanskih skupin, je kandidaturi Arjane Brezigar Masten za viceguvernerko Banke Slovenije in Anžeta Erbežnika za ustavnega sodnika posredoval v DZ. Iz njegovega urada so sporočili, da oba kandidata izpolnjujeta visoka strokovna merila za opravljanje funkcij.

O konkretnih imenih vodje poslanskih skupin redkobesedni

Pahor se je glede kandidatov za novega viceguvernerja in ustavnega sodnika v torek prejšnji teden posvetoval z vodji poslanskih skupin SDS-a, LMŠ-ja, SD-ja in SMC-ja, dan pozneje pa še z vodji poslanskih skupin Levice, NSi-ja, SAB-a, DeSUS-a in SNS-a.

O konkretnih imenih glede viceguvernerja so govorili le v LMŠ-ju in DeSUS-u – v LMŠ-ju so podprli Andreja Bertonclja, v DeSUS-u pa Sašo Jazbec, Tino Žumer in Arjano Brezigar Masten. Vodje poslanskih skupin so bili redkobesedni tudi glede kandidatov za ustavnega sodnika. Konkretna imena so podprli le v DeSUS-u, in sicer Anžeta Erbežnika, Roka Svetliča in Marka Starmana.

Kandidature za novega viceguvernerja, ki bo mesto v svetu Banke Slovenije zasedel po odhodu Marka Bošnjaka, so poleg Bertonclja, Jazbečeve, Žumerjeve in Brezigar Mastenove oddali Štefan Belingar, Anže Burger, Mejra Festić, Kristijan Hvala, Matjaž Koman in Franci Tušek.

Na ponovni poziv za kandidata za ustavnega sodnika, ki bo nasledil Dunjo Jadek Pensa, ki ji je mandat potekel sredi julija, pa sta se poleg Erbežnika, Svetliča in Starmana prijavila še Marjan Lekše in Boštjan Pintar.