Ministrica Trobec Bučanova in premier Borut Pahor sta pred novinarje stopila nasmejana. Razloga sta verjetno v podatkih o prečrpanih sredstvih iz Bruslja ter zmernem napredku v Pomurju. Preostala vprašanja so bila manj prijetna. Foto: EPA
Ministrica Trobec Bučanova in premier Borut Pahor sta pred novinarje stopila nasmejana. Razloga sta verjetno v podatkih o prečrpanih sredstvih iz Bruslja ter zmernem napredku v Pomurju. Preostala vprašanja so bila manj prijetna. Foto: EPA
Stožice
Predsednik vlade je ob poročilu o izvajanju kohezijske politike od ministrice zahteval tudi pripravo poročila glede Stožic, kjer je po njegovem mnenju treba ugotoviti, kje, zakaj in kdo je odgovoren za napake, če so bile v tem projektu storjene. Foto: Sandi Fišer

Iz službe vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko je te dni pricurljala vest, da je ministrstvo za šolstvo kršilo pogoje javnega razpisa za črpanje evropskih sredstev v primeru stadiona Stožice. Temu je sledil sestanek treh ministrstev o tem, kdo je v tem primeru pristojen za dajanje izjav. Danes je ministrico za lokalno samoupravo Dušo Trobec Bručan obiskal tudi predsednik vlade Borut Pahor.

Pred novinarje sta, kot za Radio Slovenija poroča Marjan Vešligaj, stopila nasmejana, saj sta se, kot sta sama povedala, pogovarjala o tem, kako uspešna je Slovenija pri črpanju evropskih sredstev in kako bi jih lahko načrpala še več. Premier je pohvalil vse, ki so do zdaj in še delajo pri tem projektu. Kot je povedal, je Slovenija v prvih treh mesecih letošnjega leta pozitivno črpala finančna sredstva. Glede na prvo lansko trimesečje smo letos v državni proračun povrnili za 160 odstotkov več sredstev kot lani. Lani 140 milijonov, letos pa 233 milijonov evrov.

Finančna perspektiva terja "politično spretno" statistiko
Kar zadeva pogajanja za novo finančno perspektivo je Pahor med drugim dejal, da je tu treba uskladiti tudi aktivnosti vlade. Napovedal je, da si bodo prizadevali, da sredstev iz kohezijskega sklada ne bo deležna le vzhodna, ampak tudi zahodna regija, "pri čemer moramo biti pri predstavitvi statističnih podatkov politično spretni".

Sicer pa je predsednik vlade ob poročilu o izvajanju kohezijske politike od ministrice zahteval tudi pripravo poročila glede Stožic, kjer je po njegovem treba ugotoviti, kje, zakaj in kdo je odgovoren za napake, če so bile v tem projektu storjene. Pripravljeno bo tudi poročilo o uspešnosti zakona o pomoči Pomurju.

Sam je ob današnjem obisku ugotavljal, da se je odločitev vlade in DZ-ja za intervencijski zakon za Pomurje "absolutno obrestovala". Za bližnjo prihodnost je napovedal sklic sveta za Belo krajino in Kočevsko. Vlada bo v četrtek obravnavala poročilo državnega sekretarja z ministrstva za gospodarstvo. Ta je bil skupaj z ekipo v Črnomlju, ki mu grozi morebitno povečanje brezposelnosti.

Ministrica Bručanova je dejala, da ni bila služba za lokalno samoupravo tista, ki je obvestila evropsko komisijo o kršitvah razpisnih pogojev za devet in pol milijona evropskih sredstev, ki so romala v stoženski projekt, ampak njen organ, Urad za kohezijsko politiko, katerega direktorica Mateja Čepin naj bi bila na seznamu za zamenjavo.

Ministrica: Ni kazenskega kadrovanja
Ministrica navedbe zanika in govori le o racionalizaciji dela. Trobec Bučanova je poudarila, da so vse kadrovske spremembe potekale "na podlagi sporazuma s celotno ekipo" in da do zdaj ni bilo niti ene "kazenske premestitve". Pri vseh premestitvah na drugo delovno mesto je šlo za premestitve "izključno iz razlogov racionalizacije delovnega procesa". Dela je veliko, tudi na področju črpanja sredstev, treba ga je opraviti "in enostavno je treba delo v soglasju z direktorji organizirati tako, da bo teklo nemoteno".

Kot je dejal Pahor, je ministrico na ta položaj predlagal in je za to odločitev odgovoren DZ. Ministrica pa je seveda odgovorna za odločitve, ki jih je sprejela. Rezultati dela službe bodo zelo jasni in transparentni, saj bo šla ministrica z njimi maja v parlament. Za zdaj Pahor meni, da delo poteka dobro.

Sicer pa je predsednik vlade še pojasnil, da državni sekretar Andrej Horvat ostaja na svojem položaju, a brez pooblastil za vodenje projektov, povezanih s Pomurjem. Mu pa pomaga pri obveznostih glede odprave regionalnih razlik v drugih pokrajinah, zlasti v Beli krajini in na Kočevskem, kar je ta hip vladna prioriteta.