Pahor in Veber sta se pogovarjala o delu državnega zbora, ki zadeva tudi pooblastila predsednika republike. Foto: Daniel Novakovič/STA
Pahor in Veber sta se pogovarjala o delu državnega zbora, ki zadeva tudi pooblastila predsednika republike. Foto: Daniel Novakovič/STA

Veber in Pahor, do nedavnega strankarska kolega, sta se pogovarjala o novih imenih na vrhu pomembnih državnih institucij - zadovoljna sta z izvolitvijo varuhinje človekovih pravic Vlaste Nussdorfer s tako visoko podporo, kar je po njunem mnenju posledica tudi postopka pogovorov predsednika z vodji poslanskih skupin.

Trije kandidati za guvernerja
Enako pot bo Pahor ubral pri izbiri kandidata za guvernerja Banke Slovenije. Za to mesto se potegujejo Janez Fabjan, Boštjan Jazbec in Franjo Štiblar. Predsednik bo posvete začel v sredo popoldne in jih nadaljeval v četrtek dopoldne, nato pa bo svojega kandidata napotil, da pred glasovanjem v DZ opravi predstavitev v poslanskih skupinah. DZ mora o kandidatu glasovati najpozneje v 30 dneh po prejemu predloga, kandidat pa je izvoljen, če zanj glasuje večina oz. 46 poslancev.

Več sodelovanja med predsednikom in DZ-jem
Pahor in Veber sta se dotaknila občutljivega vprašanja dogovorov voditeljev parlamentarnih političnih strank pri predsedniku. Dogovor, ki so ga na sestanku 14. februarja sklenili prvaki strank, ima po njunem prepričanju velik moralen politični pomen. Po tem je državni zbor skoraj soglasno že sprejel reformo trga dela, obeta pa se še ratifikacija hrvaške pristopne pogodbe.

Sicer pa je Pahor Vebru predlagal, da bi v času zasedanj državnega zbora in sočasnem obisku suverena tuje države razmislili o njegovem nagovoru parlamentu, hkrati pa bi rad tudi, da bi ga na njegovih uradnih ali državniških obiskih v tujini spremljal predsednik parlamentarne skupine prijateljstva s to državo, saj bi to po njegovem mnenju dodatno utrdilo sodelovanje med državama.