Pahor zagotavlja, da bodo imel v DZ-ju vse relevantne informacije o vračanju bulmastifov. Foto: MMC RTV SLO
Pahor zagotavlja, da bodo imel v DZ-ju vse relevantne informacije o vračanju bulmastifov. Foto: MMC RTV SLO

Dobivam občutek, kot da želite zbežati pred odgovornostjo oz. pred tem, da bi potegnili določene poteze.

Radovan Žerjav Borutu Pahorju
Pahor odgovarjal poslancem

"Če bi se danes lahko vrnil v čas dan po tragediji, ko mi je minister za kmetijstvo Milan Pogačnik ponudil odstop, bi se ponovno odločil tako, kot sem se takrat," je predsednik vlade Borut Pahor odgovoril na poslansko vprašanje poslanca in predsednika SLS-a Radovana Žerjava glede vrnitev bulmastifov njihovemu lastniku Sašu Baričeviču.

Kot je poudaril premier, bi si z odstopom Pogačnika prihranil kritiko javnosti in opozicije, ne bi pa razčistili, kaj je v tem primeru šlo narobe. "Mislim, da sem se odločil prav, ko sem se odločil, da Pogačnik ostane na položaju in razloži vse okoliščine," je dodal.

Po premierjevih besedah bo vlada storila vse, da bodo v DZ-ju, kjer bodo kmalu obravnavali interpelacijo zoper Pogačnika, imeli na razpolago vse relevantne informacije. "Javnost naj ne misli, da skušamo v tej tragediji kaj prekriti zato, ker bi imel kakšen sodelavec vlade strankarski interes glede te zgodbe," je zatrdil.

"Treba je povleči nauke iz tragedije"
Kot je pojasnil, je treba preučiti vse predpise, ki jih imamo v naši državi, "da bi lahko povlekli nauke iz te tragedije", zato da se ta ne bi ponovila. Prav tako je treba razčistiti, ali je morda kdo naredil kaj narobe ali pa se tragedije dogajajo, ne da bi kdo - subjektivno ali objektivno - storil kaj narobe, je še dejal premier.

Glede vprašanja Žerjava, ali bi sam - tako kot minister Pogačnik - sledil odločitvi sodišča, za katero bi bilo jasno, da sloni na napačnih predpostavkah, ali pa bi ravnal v skladu z ustavo, je Pahor odgovoril, da ne pozna okoliščin, prav tako ne more komentirati odločitev sodišča. Ob tem je ponovil stališče ministrstva za kmetijstvo, da je pri vračanju bulmastifov upoštevalo pravnomočno odločitev upravnega sodišča in da ni bilo razlogov za drugačno odločitev ministrstva.

Žerjav Pahorju: Bežite pred odgovornostjo
Predsednik SLS-a je nato dejal, da je presenečen nad Pahorjevim odgovorom, še zlasti zdaj, po več tednih temeljite razprave. "Dobivam občutek, kot da želite zbežati pred odgovornostjo oz. pred tem, da bi potegnili določene poteze," je še dejal prvak SLS-a.

Kresalova: Vedno me spremljajo uradni varnostniki
Z zadevo Baričevič je bilo povezano tudi poslansko vprašanje poslanca SDS-a Jožefa Jerovška notranji ministrici Katarini Kresal. Vprašal jo je namreč, ali je bil njen odhod na smučanje v času po smrti Baričeviča res tako hiter, da jo ni mogel spremljati uradni varnostnik, ampak so morali najeti zasebnega varnostnika. Kresalova je to zanikala in zatrdila, da jo vedno spremljajo uradni varnostniki.

Glede Jerovškovega mnenja, da njena izjava, kako je njena najljubša destinacija Namibija, saj se vidi, da je bila nemška kolonija, Nemci pa znajo vzpostaviti red, kaže, da se zgleduje po nemških kolonialnih metodah zatiranja namibijskih domorodcev, pa je ministrica pojasnila, da je Jerovšek izjavo vzel iz konteksta.

"Nisem propagirala uvajanje reda na nemški način"
Kot je zatrdila, je govorila le o svojih subjektivnih vtisih, ki jih je v Namibiji doživela kot turistka, ni pa to bila zgodovinska ocena. "Zavračam implicitno trditev, da sem s svojo izjavo o Namibiji propagirala uvajanje reda na nemški način," je poudarila in dodala, da o njenih vrednotah govorijo njena ravnanja in zavzemanje za človekove pravice.

Dobivam občutek, kot da želite zbežati pred odgovornostjo oz. pred tem, da bi potegnili določene poteze.

Radovan Žerjav Borutu Pahorju
Pahor odgovarjal poslancem