Izsledki strokovnega mnenja glede spolne zlorabe psov za zdaj ostajajo skriti pred očmi javnosti. Foto: MMC RTV SLO
Izsledki strokovnega mnenja glede spolne zlorabe psov za zdaj ostajajo skriti pred očmi javnosti. Foto: MMC RTV SLO

Na okrožnem državnem tožilstvu v Ljubljani pravijo, da čakajo še na dodatno dokumentacijo, ki bo skupaj s strokovnim mnenjem podlaga za tožilsko odločitev, zato za zdaj izsledkov ne bodo posredovali javnosti.

Trditev, da tožilstvu Vursu ne dovoli objave podatkov, neresnična
Ob tem na tožilstvu še pravijo, da Vursu niso prepovedali posredovanja podatkov javnosti, ampak so jih le opozorili, da "tožilstvo podatkov javnosti ne posreduje v skladu s 6. členom Zakona o dostopu do informacij javnega značaja, da pa sicer tolmačenje navedenega zakona za druge organe ni v pristojnosti tožilstva".

Direktorica veterinarske uprave Vida Čadonič Špelič je v četrtek dejala, da je Nacionalni veterinarski inštitut izdelal poročilo o domnevni spolni zlorabi bulmastifov in ga poslal uradnemu veterinarju, ki vodi postopek, in policiji. Čadonič Špeličeva je ob tem še dejala, da se je za Vurs s sprejetjem poročila zadeva bulmastifi končala.

Kot je znano, je veterinarska uprava sredi februarja zaprosila Nacionalni veterinarski inštitut za strokovno mnenje o tem, ali obstaja sum spolne zlorabe bulmastifov, ki so ubili svojega lastnika. Zgodba se je začela 2. februarja, ko so trije bulmastifi napadli in ubili svojega lastnika, zdravnika Sašo Baričeviča. Že prej, leta 2006, so v bližini hiše lastnika ranili tudi mimoidočega Stanislava Megliča. Psi Atos, Atlas in Joy so bili takrat začasno odvzeti in nameščeni v zavetišče, v zvezi z njihovo usodo pa so odločale tri izvedenske komisije.