Premier na pismo še ni odgovoril in ga ni komentiral. Foto: MMC RTV SLO
Premier na pismo še ni odgovoril in ga ni komentiral. Foto: MMC RTV SLO
Sebastjan Jeretič
Jeretič je za Dnevnik TV Slovenija povedal, da je bilo to zasebno pismo predsedniku, ki ni bilo namenjeno drugim, zato ga ni želel posebej komentirati. Foto: MMC RTV SLO
Jeretič pisal Pahorju

Sebastjan Jeretič je nekdanji glavni svetovalec za odnose z javnostmi predsednika vlade Boruta Pahorja, ki je po zmagi stranke Socialnih demokratov namesto ponujenega položaja v podjetju Andraža Vehovarja Modra Celica ustanovil lastno, zasebno svetovalno podjetje, ki je med drugim pomagalo k zmagi piranskemu županu Petru Bossmanu.

Pahor: Vsak ima pravico povedati svoje mnenje
Jeretič je za Dnevnik TV Slovenija povedal, da je bilo to zasebno pismo predsedniku, ki ni bilo namenjeno drugim, zato ga ni želel posebej komentirati. Premier Pahor se je na očitke odzval zelo mirno, dejal je, da mora biti kot predsednik vlade zelo potrpežljiv. "To ni moj način komunikacije," je Pahor odgovoril na prošnjo za komentar trditev, da je grozil Jeretiču. "Poglejte, smo v krizi in to je izraz stiske in iskanje alternativ. Jeretič ima tako kot vsak pravico izraziti svoje stališče," je še dejal Pahor in dodal, da Jeretič še vedno ostaja njegov kolega.

Predsednik Zaresa Gregor Golobič zadeve ni želel podrobno komentirati, saj gre za neki interni odnos in bi bilo po njegovem mnenju prav, da takšen tudi ostane. "Mogoče je zaznati, da gre za nekorektne očitke in mislim, da premajhno zavedanje tega, da si Slovenija strankarske politike ne more privoščiti in je očitno za marsikoga distanciranje od te strankarske politike, ki ga vodi Borut Pahor, moteče." Dodal je, da je presenečen nad tem, da se pismo objavlja na tak način. Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec pa je dejal le, da je "ta politika ves čas gibljiva."

"Tisto, kar mene izjemno skrbi, so grožnje, ker gre v tem tednu za drugi tak primer. Gospod Jeretič očita gospodu Pahorju, da mu je grozil, in nekaj dni nazaj smo od gospoda Magajne slišali, da so mu tudi grozili, tako njegovi poslanski kolegi kot ljudje iz državne administracije. Očitno smo prišli v neko stanje, ko se vladajoči na tej ladji, ki se očitno potaplja, poslužujejo metod, ki so protizakonite," je dejal predsednik SDS-a Janez Janša.

Jeretič v pismu Pahorju: Boš poslal name kriminaliste in me dal zapreti?
Kot je lahko razbrati iz pisma, so njegovi odločitvi za lastno podjetniško pot in ne za pot v okviru ponujenega mesta v Vehovarjevem podjetju od nekdanje vodje Pahorjevega kabineta, Simone Dimic, sledile "laži, grožnje in blatenje". "Četudi si ranjen in maščevalen, mi z največjo stopnjo zlobe ne moreš prizadejati desetino gorja, ki mi ga je v zadnjih dveh letih od naše zmage povzročila tvoja Simona." Jeretič je zapisal, da je ponujeno mesto zavrnil, ker ni hotel sodelovati v "organiziranem plenjenju države". Kot odgovor na vprašanja, ki so bila na predsednika vlade naslovljena zaradi prvega pisma, pa so iz kabineta premierja poslali še eno pismo, ki ga je Jeretič Pahorju poslal v četrtek.

Pismi objavljamo v celoti

Dragi predsednik,
Prek posrednikov sem prejel tvoje grožnje.
Ker sem te dobro poznal, se seveda ne morem bati. Četudi si ranjen in maščevalen, mi z največjo stopnjo zlobe ne moreš prizadejati desetino gorja, ki mi ga je v zadnjih dveh letih od naše zmage povzročila tvoja Simona. S svojim blatenjem in klevetanjem. S svojimi lažmi in grožnjami tistim, ki bi lahko sodelovali z mano.
Ko sem po zmagi hotel za pol ure govoriti s tabo, sem ti hotel povedati dvoje. Prvič, da se vračam domov, da rešim zakon, saj sva bila z ženo na tem, da se ločiva. In oprosti, ker sem izbral družino namesto tebe.
In drugič, da bom naredil svoje podjetje, ker sem zavrnil, da bi sodeloval v organiziranem plenjenju države, k čemur so me nagovarjali tvoji najtesnejši. Še isti dan, ko sem zavrnil ponujeno mesto v Modri celici tvojega prijatelja Andraža Vehovarja, še isti večer se je začelo sistematično blatenje.
Hotel sem le skromno delati. Na področju, na katerem sem najboljši v državi. Samo to. Pa mi tvoji niso pustili pri miru. Še zdaj stežka dojamem, da si lahko kupil vse laži. Še zdaj težko razumem, da ne znaš oceniti človeka.
Pa sem bil dve leti tiho. Se še spomniš, na kateri točki sva nehala komunicirati? Ko sem rekel, da bo Simona največje zlo te vlade in si me besen poklical na raport v svoj kabinet. Pa vama nisem zameril. Ne, smilila sta se mi. Pahnili smo vaju v zgodovinsko vlogo, ki ji pač nista bila kos. Dali smo ti zgodovinsko priložnost, pa si jo zavozil. In pri tem zavozil tudi stranko. Oprosti, ker smo zmagali.
Kaj pa si imel v mislih, ko si rekel, da boš sprožil povračilne ukrepe? Boš poslal kriminaliste name in me dal zapreti? Mi boš vzel državljanstvo? Kaj??? Mi boš prepovedal delati v Sloveniji? Bom pač več časa preživel v tujini. Vsekakor bom preživel.
Za konec te prosim za nasvet. Kaj moram narediti, da bom lahko brez tvojih groženj izražal svoja stališča? Bo lažje, če izstopim iz naše stranke? Moram zapustiti državo in iz tujine komentirati politično življenje v soji domovini? Prosim, povej.
Zato, ker ne mislim več molčati. Ker ne morem več gledati te komedije. Praviš, da počneš stvari, vredne moža. Veš, kaj je vredno moža? Priznati, da nisi kos nalogi. To bi bilo res možato dejanje. Vem, da je težko. Vem, da ti ego ne dovoli priznati kaj takega.
Ni se me treba bati in mi groziti. Nimam nobenih ambicij, da bi posegel v procese, ki se dogajajo v stranki. Zato ker v naši stranki ne vidim več nobenega potenciala, nobenega izziva. Ne vsebinskega, programskega, ne rezultatskega.
Zmaga v Piranu ni imela nobene zveze s tabo in nacionalno stranko. Nobenih ambicij ni, da bi stopili na nacionalno raven. Zmagali smo za Petra. Ker je izjemen človek in politik. Če si boš vzel čas, da ga spoznaš, boš tudi ti to ugotovil.
Prosim te le nekaj. Če se že hočeš maščevati, se osredotoči name. Pusti moje prijatelje na miru in jih ne kaznuj zaradi tvojega odnosa do mene.
Tvoj najbolj zvesti kritik,
Sebastjan

Dragi predsednik,
V prejšnjem pismu (ki so ga dobili tudi tisti, ki jim ni bilo namenjeno) sem ti opisal svoje čustveno doživetje zadnjih dveh let, sedaj pa bi ti povedal še nekaj racionalnega.
V tej situaciji je edina možnost, da se skoncentriraš, postaviš na noge, okrepiš svojo ekipo z operativci in zaključiš ta mandat.
Dogajanje v državi je katastrofa. Birokratski aparat melje življenje in nobena politika mu ne pride do živega. Država je teren. Države ni mogoče voditi iz kabinetov. Nimaš pravih ljudi za to nalogo.
Stanje v stranki je še huje. Od moje izjave me kličejo ljudje, ki mislijo, da se dela alternativa. Nobene alternative ni. Preprosto zbrihtaj se in uredi stvari. In ne pozabi, da je to tvoja stranka in da je ni treba trpinčiti zaradi domnevno nove politike.
Mene osebno ne zanima ne stranka ne nacionalna politika. Samo delati hočem to, kar znam. Če bom moral, bom pač šel v tujino. A bolje bi bilo, če me preprosto pustite na miru. In nobena paranoja ni potrebna. Ne razumem sedanjega strahu.
lp sebastjan

Jeretič pisal Pahorju