Matevž Tomšič opozarja na indice, da je odstop Dimičeve preusmerjanje pozornosti. Foto: MMC RTV SLO
Matevž Tomšič opozarja na indice, da je odstop Dimičeve preusmerjanje pozornosti. Foto: MMC RTV SLO
Darko Štrajn
Darko Štrajn meni, da bi bil poznejši odstop Simone Dimic bolj neverodostojen. Foto: BoBo

Za komentar odstopa Simone Dimic, vodje kabineta premierja Boruta Pahorja, smo na MMC-ju poklicali analitika Matevža Tomšiča in predsednika Liberalne akademije Darka Štrajna.

Tomšič je pojasnil, da pri odstopu Dimičeve "očitno gre za zadevo, za katero bi težko rekli, koliko je šlo za kršitev pravil". Po njegovih besedah to ni zelo jasno, vendar meni, "da je do tega spoznanja prišlo v dogovoru s Pahorjem, da je tako bolje zanj, za vlado in za Dimičevo".

"Ta afera ni nekaj najpomembnejšega"
"Šlo je očitno za zelo hud pritisk, celo organi pregona so se vključili, mediji so se angažirali. Premier in Dimičeva sta ocenila, da bi s tem olajšala Pahorjev položaj, ki ni ravno enostaven. Ta afera pa, v primerjavi z vsem ostalim, kar se dogaja, ni nekaj najpomembnejšega. Obstajajo celo indici, da gre za preusmerjanje pozornosti iz pomembnejših zadev," je pojasnil.

Pri tem je opozoril na dogajanje v "energetiki, kjer se bije boj med koalicijskimi frakcijami za nadzor nad tem strateškim področjem. Sprejet je bil zakon o RTV-ju, ki daje celotno radiotelevizijo pod nadzor koalicije, pred sprejemom pa je zakon o medijih, ki je sporen v marsikateri točki".

"V politiki je pač tako, da je treba včasih tudi kaj žrtvovati"
Štrajn je prepričan, da je odstop vodje Pahorjevega kabineta edina logična poteza. "To je vsak pomislil, da je to najbolj ustrezno, tudi če celo, kar je težko verjeti, bi vse to bila medijska kampanja, bi se tudi lažje oprala, če ne bi bila obremenjena s tem mestom. V politiki je pač tako, da je treba včasih tudi kaj žrtvovati," meni.

Dodal je še, da je Dimičeva še pravočasno odstopila, saj bi bil njen poznejši odstop bolj neverodostojen.