Socialni demokrati ne bomo prispevali k političnim napetostim, seveda pa bomo še naprej kritični in bomo ponujali alternativne rešitve vladnim predlogom, je zadnjo epizodo v dialogu z vrhom vlade sklenil prvak SD-ja. Foto: EPA
Socialni demokrati ne bomo prispevali k političnim napetostim, seveda pa bomo še naprej kritični in bomo ponujali alternativne rešitve vladnim predlogom, je zadnjo epizodo v dialogu z vrhom vlade sklenil prvak SD-ja. Foto: EPA
Usoda partnerstva med SD in vlado

"Tudi formalni preklic sporazuma (o pripravah na predsedovanje EU-ju) s strani SDS-a ne bo vplival na naše obnašanje, saj bomo po naših močeh storili vse, da bo Slovenija uspešno opravila svoje delo. Bo pa ta čas napetosti zagotovo čas skušnjav, da se na napade odgovori v istem tonu," trdi Pahor in dodaja, da se bo skušnjavam uprl ter ostal zvest zmerni politiki dialoga, "s čimer se razlikujemo od koalicije Janeza Janše."

Janša: SD govori eno, ravna drugače
Premier Janša je v DZ-ju sporazum o sodelovanju označil za mrtvo črko na papirju, SD pa za dvoličnega. V odgovoru na pisno poizvedbo predsednika SD-ja o prihodnosti sporazuma o sodelovanju med predsedovanjem Uniji je državni sekretar v kabinetu premierja Janeza Janše Vinko Gorenak v petek zapisal, da je bil predsednik vlade ob glasovanju o zaupnici jasen. Zaupnico je vezal na "vprašanje enotnosti Slovenije pri vodenju EU-ja. O tem boste odločali. Tisti, ki želite, da vlada in Slovenija delo pri vodenju EU-ja opravi dobro, vlado podprite."

Dejstvo je, je zapisal Gorenak, da so vsi poslanci socialnih demokratov glasovali proti zaupnici in tako jasno ter nedvoumno izrazili stališče do vprašanja enotnosti Slovenije pri vodenju EU-ja, na katerega je predsednik vlade vezal glasovanje o zaupnici. V razpravi so poslanci socialnih demokratov zatrjevali, da vlada ni sposobna voditi niti izvršilne oblasti v Sloveniji in da svoje delo opravlja zelo slabo. »Kako naj bi torej vodila EU?« se je spraševal državni sekretar.

SD na volitve s KSS
Pahor in predsednik nedavno ustanovljenih Krščanskih socialistov Slovenije Andrej Magajna sta sicer predstavila začetek pogovorov o sodelovanju obeh strank, ki naj bi pripeljal do sporazuma o sodelovanju. Kot je izpostavil Pahor, s tem sodelovanjem stranka dobiva dodano vrednost, ker širi vrednostni lok svoje politične usmeritve ter pridobiva partnerje, s katerimi želi združiti sile za skupen nastop na parlamentarnih volitvah prihodnje leto. Magajna pa je poudaril, da so v SD prepoznali stranko, ki je odprta za religiozne ljudi ter za duhovna vprašanja in s katero delijo osnovne vrednote.

Usoda partnerstva med SD in vlado