Predsednik države je zadovoljne, da ima Slovenija vlado s polnimi pooblastilil. Foto: BoBo
Predsednik države je zadovoljne, da ima Slovenija vlado s polnimi pooblastilil. Foto: BoBo
Miro Cerar in Borut Pahor
Pred srečanjem z ministri je Pahor na krajšem pogovoru sprejel predsednika vlade Mira Cerarja. Foto: BoBo

Vabim vas, da odložimo predsodke, saj v resnici znamo in zmoremo sodelovati.

Predsednik vlade Miro Cerar v nagovoru poslancev
Seja vlade
Vlada je na ustanovni seji sprejemala predvsem kadrovske odločitve. Foto: BoBo
12. slovenska vlada
Čaka nas veliko dela, je dejal novi premier Miro Cerar. Foto: BoBo

Pahor je vse deležnike v slovenski politiki in civilni družbi še pozval, naj sodelujejo, saj - kot je zatrdil - "imamo realno možnost, da se izvlečemo iz krize". Poudaril je tudi nujnost strukturnih reform, ne le sprejetje posameznih ukrepov.

"Vaš položaj vam omogoča, da koordinirate delo ministrov v času, ko se je znova začela gospodarska konjuktura. To okrevanje je zelo rahlo, a je za vlado spodbudno, da začenja mandat v takšnih okoliščinah, ne v slabših," je nagovoril Cerarja.

Miro Cerar, novi predsednik vlade, pa je dejal, da je vlada "že včeraj zgrabila za delo" in se v grobem že tudi seznanila z javnofinančno situacijo. Ta je "resna", je priznal Cerar, a dodal, da je optimističen in prepričan, da bo politična stabilnost pripomogla k izhodu iz krize.

Prepričan je, da bodo ravno s tem, ko bodo stabilizirali politični prostor in sledili programskim ciljem, omogočili vsem družbenim podsistemom, da zadihajo, omogočili razvoj gospodarstva, zaposlovanje, postopno konsolidacijo javnih financ in izboljšanje stanje vseh, ki so pod pragom revščine ter imajo družine na robu preživetja.

Nova vlada se bo, kot zagotavlja Cerar, po vseh močeh trudila za izhod iz krize. A se moramo po njegovih besedah vsi, tudi državljani, zavedati, da položaj ni preprost in bo terjal tudi nekatere zelo zahtevne ukrepe. "Ukrepe, ki bodo morda sprva težavni, pri čemer bo vlada med tistimi, ki bo prevzela nase tisti del bremena, ki ga mora," je dejal.

Te zahtevne projekte pa bodo po Cerarjevih besedah sprejemali le z namenom, da skupaj z družbo najdejo pravo pot, pot v trajnostni razvoj, ki bo omogočala prihodnjim generacijam spodobno življenje.

Nova vlada na sejo takoj po potrditvi v DZ-ju
Nova vlada se je na ustanovni seji sešla že sinoči in sprejela nekaj kadrovskih odločitev. Tako je med drugim imenovala novega generalnega sekretarja vlade in več državnih sekretarjev. Potekajo tudi primopredaje po ministrstvih, nekaj so jih že končali.

Nova vlada je na ustanovni seji pozno ponoči imenovala več državnih sekretarjev in novega generalnega sekretarja vlade. To je postal Darko Krašovec, do zdaj sodnik ljubljanskega delovnega in socialnega sodišča. Krašovec bo zadolžen za posredovanje informacij javnega značaja iz dokumentnih zbirk generalnega sekretariata vlade, hkrati pa bo pooblaščen tudi za izjavljanje volje države kot edine delničarke ali družbenice v gospodarskih družbah.

Vlada najprej o delovnih mestih v kabinetih ...
Po sklepu nove vlade se lahko v kabinetih posameznih ministrstev in kabinetu generalnega sekretarja odpre do pet delovnih mest za določen čas, razen v kabinetih ministra za finance, ministra za infrastrukturo in ministrice brez resorja, pristojne za razvoj, strateške projekte in kohezijo, kjer se lahko odprejo do štiri delovna mesta, prav tako za določen čas, je še sklenila vlada.

... novih državnih sekretarjih ...
Vlada je imenovala tudi več državnih sekretarjev. Janez Lenarčič je postal državni sekretar v kabinetu predsednika vlade, Janko Burgar državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, Klemen Grebenšek na ministrstvu za infrastrukturo, Jure Leben na ministrstvu za okolje in prostor, Tanja Strniša ostaja državna sekretarka na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Nina Pirnat na ministrstvu za zdravje, Mateja Vraničar pa na ministrstvu za finance, kjer se ji bo oktobra pridružila še Irena Sodin.

Državni sekretar na ministrstvu za obrambo je postal Miloš Bizjak, Bogdan Benko bo državni sekretar na ministrstvu za zunanje zadeve, Martina Vuk in Dejan Levanič pa na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Stanko Baluh je za zdaj vršilec dolžnosti direktorja vladnega urada za narodnosti.

... razrešitvah ...
Poleg imenovanj je vlada opravila tudi razrešitve in ustanovila nova delovna telesa. Na ministrstvu za obrambo je s položaja generalne sekretarke razrešila Mojco Ferjančič Podbregar in za vršilca dolžnosti imenovala Borisa Balanta. Z mesta nacionalnega koordinatorja za Strategijo EU za Podonavsko regijo in za koordinatorja makroregionalnih povezav v nastajanju je razrešila Gregorja Krajca, ki prav tako ni več nacionalni koordinator za Zahodni Balkan in vodja koordinacijskega odbora za Zahodni Balkan. Na to mesto je vlada postavila Petra Grka.

... novih delovnih telesih vlade
Med novoustanovljenimi delovnimi telesi je vladni odbor za državno ureditev in javne zadeve, ki ga bo vodil minister za zunanje zadeve Karl Erjavec. Vlada je ustanovila tudi odbor za gospodarstvo, ki ga bo vodil minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan, komisijo za administrativne zadeve in imenovanja pa minister za javno upravo Boris Koprivnikar.

Za seje ostajajo rezervirani četrtki
Redne seje vlade bodo še naprej ob četrtkih, seje delovnih teles pa ob torkih, so po seji vlade še sporočili iz urada za komuniciranje.

Vabim vas, da odložimo predsodke, saj v resnici znamo in zmoremo sodelovati.

Predsednik vlade Miro Cerar v nagovoru poslancev