Pahor meni, da bo s temi ukrepi Sloveniji uspel preboj iz krize. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Pahor meni, da bo s temi ukrepi Sloveniji uspel preboj iz krize. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Evro
Evropski svet danes na zasedanju v Bruslju pretresa usodo pakta za evro.

Vlada je tako na štirih področjih, ki jih predvideva pakt, pripravila predloge, ki pa so na prvi pogled dokaj ohlapni. Pahorjeva ekipa tako želi omejiti rast stroškov dela, da bo rast na enoto počasnejša kot v najpomembnejših trgovinskih partnericah.


Povečali bi tudi sredstva za spodbujanje internacionalizacije (za 15 odstotkov do 2012) in neposrednih tujih naložb (za 30 odstotkov). S socialnimi partnerji bodo skušali tudi skleniti dogovor o ključnih zavezah glede minimalne plače, o rasti plač glede na rast produktivnosti ter dogovor glede plač v javnem sektorju, in sicer da bi se podaljšalo zaostajanje plač v javnem sektorju za plačno rastjo v zasebnem sektorju.

Manj bremen in več razvoja
Kot pomembno nalogo je Pahor izpostavil tudi zmanjšanje administrativnih bremen za 25 odstotkov do leta 2012, in sicer naj bi bilo teh bremen manj za do 373 milijonov evrov. Ob tem je še pojasnil, da je vlada do zdaj že zmanjšala tovrstna bremena za 1,5 milijarde evrov.

Vlada si želi tudi učinkovitejše visoko šolstvo, povečanje vlaganj v raziskave in razvoj ter doseganje večjega deleža prebivalstva v starosti od 30 do 34 let s terciarno izobrazbo.

Poleg tega pa se predlogi nanašajo tudi na večjo prožnost trga dela (zviševanje prispevkov za brezposelne, manj administracije pri odpuščanju, učinkovitejše dodeljevanje socialnih dajatev s preverjanjem premoženjskega stanja …) in izboljšanje dela organov nadzora na tem področju.

PREBERITE VEČ
- Država bo tožila za ničnost pogodbe s Patrio
- Črni oblaki portugalske krize nad vrhom Evropske unije
- Portugalska kriza ni zamajala evropskih borz
- Urad za varstvo konkurence pred preoblikovanjem v neodvisno agencijo


NLB v delničarski sporazum s KBC-jem
Med ukrepi, ki naj bi izboljšali stabilnost na finančnem trgu, je Pahor izpostavil tudi dokapitalizacijo NLB-ja in NKBM-ja. Pojasnil je, da že potekajo postopki za podpis delničarskega sporazuma s KBC-jem, ki ga vodi Agencija za upravljanje kapitalskih naložb države. NKBM pa naj bi se dokapitaliziral prek nove javne ponudbe delnic.
SDS: Podobno smo predlagali že pred dvema letoma
Iz SDS-a so sporočili, da bodo delovali državotvorno in podprli tiste predloge, ki bodo dobri za državljane ter državljanke. Ob tem so vlado okrcali, da so pred dvema letoma predlagali podobne ukrepe, a jih je vlada neupravičeno prezrla.
V stranki menijo, da bodo zaradi napačnega ukrepanja vlade zdaj posledice predlaganih ukrepov za državljane precej težje.
Türk: EU bi moral razmišljati širše
Po oceni predsednika republike Danila Türka je pakt za evro nujen, a ne dovolj celovit korak. Poleg tistih vidikov, ki zadevajo pretežno področje javnih financ, bi morali evropski voditelji bolj pogledati v bančni sektor.

Ugotoviti bi morali, "na kakšen način bi se bančni sektor v to vključil in tudi razmišljati o dolgoročnejši perspektivi, ki bi morala vključevati tudi evropske obveznice". "To so nujne rešitve," je prepričan.