"Paket, ki ga ponujajo v Slovenski vojski, je izjemen in ga velja izkoristiti," verjame obrambni minister Matej Tonin. Foto: MORS

Obrambni minister Matej Tonin je na novinarski konferenci spomnil, da so za modernizacijo slovenske vojske (SV) potrebni stabilni finančni viri ter zagotovitev več kadra. Tudi po zaslugi zakona o zagotavljanju sredstev za naložbe v SV bo vojska dobila ustrezno opremo. Tonin je ob tem zagotovil, da vse postopke vodijo kar se da transparentno, čim več jih bodo skušali izpeljati po sistemu "vlada vladi".

Za popolnjevanje vojaških vrst pa je po sprejetju več zakonov vlada v četrtek sprejela še uredbo o prostovoljnem služenju vojaškega roka. Kot je poudaril Tonin, se bodo za prostovoljno služenje vojske lahko odločili vsi do starosti 30 let, za to pa bodo poleg nove izkušnje dobili približno 3000 evrov plačila in tudi možnost med usposabljanjem opraviti del obveznosti za vozniški izpit B-kategorije, med drugim predavanja iz cestnoprometnih predpisov in zdravniški pregled. "Ko bodo služenje končali, bodo lahko zasluženi denar uporabili pri kateri koli avtošoli, da si plačajo 30 ur vožnje," je pojasnil Tonin.

Vsak, ki bo opravil celotno vojaško usposabljanje, bo prejel dobrih 3000 evrov

Ministrstvo doslej prejelo 90 prijav

Novi koncept so razdelili v tri faze: posameznik bo najprej opravil pet tednov usposabljanja in si tako pridobil naziv vojak strateške rezerve. Če bo usposabljanje podaljšal še za šest tednov, bo na koncu dobil pogodbo za vojaka rezervista. Če bo končal še tretjo fazo, pa bo dobil možnost profesionalne zaposlitve v SV-ju, je pojasnil Tonin.

Po njegovih besedah bodo mladi usposabljanje lahko opravili tudi po delih, na primer vsako študijsko leto nekaj. Usposabljanja bodo potekala v treh vojašnicah, v Vipavi, Bohinjski Beli in Murski Soboti. Rok za prijavo je 20. junij. Služenje bo potekalo v poletnih mesecih, da bi se končalo pred začetkom novega študijskega leta in da mladi ne bi izgubili morebitnega študijskega leta, je pojasnil Tonin. Kot so pojasnili na ministrstvu, je za zdaj predvidenih 300 mest za prostovoljno služenje, doslej pa so prejeli že 90 prijav.

Prva pomoč, preživetje, gasilske veščine in vojaški način življenja

V vojski obljubljajo dinamično in zanimivo usposabljanje. Po besedah Mateja Tonina so v program vnesli veliko vsebin, ki jih mladi potrebujejo v vsakdanjem življenju, od prve pomoči in preživetja do gasilskih veščin, spoznali bodo vojaški način življenja, ki temelji na redu, in nove prijatelje. "Paket, ki ga ponujajo v Slovenski vojski, je izjemen in ga velja izkoristiti," verjame Tonin. "Pred Slovensko vojsko so svetlejši časi," je prepričan. Po desetletju, ki za vojsko ni bilo najbolj rožnato, bo po mnenju ministra Tonina naslednje desetletje tako, da bo dobila novo opremo, kadre in bo v polnosti izpolnila svojo ustavno dolžnost.

Tonin je še poudaril, da se na ministrstvu končuje proces ustanovitve uprave za vojaško dediščino, kjer bodo pod eno streho skrbeli za tehnično dediščino, vojne veterane in invalide ter vojna grobišča. Ustanavljajo še upravo za kibernetsko obrambo, saj želijo centralizirati vse strukture znotraj ministrstva za obrambo.

Po Toninovih napovedih bodo uvedli poseben koncept pogodbenih rezervistov za informatike. Tako bodo imeli v primeru kibernetske ogroženosti Slovenije možnost, "da znanje, ki je v Sloveniji, zberejo na enem mestu in da različni strokovnjaki iz različnih podjetij sodelujejo za zaščito Slovenije, državnih interesov, gospodarstva in življenj".