Sorodna novica Sova naj bi ovadila Mateja Tonina
Šarec zavrača Toninove navedbe, da njegov kabinet zlorablja Sovo. Foto: BoBo
Šarec zavrača Toninove navedbe, da njegov kabinet zlorablja Sovo. Foto: BoBo

Sova je danes potrdila, da je v povezavi z dokumenti, ki jih je objavil Knovs, v ponedeljek obvestila policijo in okrožno državno tožilstvo zaradi "večkratnega razkritja tajnih podatkov". V ponedeljek je zaokrožila informacija, da je Sova ovadila predsednika Knovsa Mateja Tonina, danes se je izkazalo, da se ovadba ne nanaša na določeno osebo. "Ovaden nisem jaz, ampak neznana oseba," se je odzval Tonin in ob tem obtožil državnega sekretarja v kabinetu premierja Damirja Črnčeca, da je zlorabil Sovo in lansiral lažno novico, "katere cilj je diskreditacija mene in Knovsa". "Oslabljen Knovs je v interesu Marjana Šarca, vendar nevarnost za demokracijo," je dodal v zapisu na družbenem omrežju.

Kot je premier povedal pred odprtjem Slovenskega knjižnega sejma, je "dogajanje burno zaradi tistih, ki ga ustvarjajo takega". "Če bi vsi delali svoje delo, kot je potrebno, ne bi bilo nobenih težav. Če nekateri prekoračujejo svoja pooblastila in spolitizirajo določen organ, potem se pa dogajajo stvari," se je Šarec odzval na Toninove očitke. Dodal je še, da je to, kar je zapisal Tonin, "lahko do neke mere žaljivo" in "popolnoma deplasirano", in zatrdil, da na njegovi strani in v Sovi niso spodbujali konfliktov.

Pahor predlagal sklic seje sveta za nacionalno varnost

Predsednik republike Borut Pahor je zaradi nadaljevanja sporov med Knovsom in Sovo premierju Šarcu poslal pismo, v katerem mu predlaga, da skliče sejo sveta za nacionalno varnost "v zvezi z zelo skrb vzbujajočimi zaostritvami odnosa med Sovo in Knovsom, ki naslavljajo demokratični nadzor nad obveščevalnimi službami in varovanje nacionalnih interesov". Ob tem je Pahor predlagal tudi, da na sejo Šarec povabi tako njega kot predsednika državnega zbora, pa tudi predstavnika največje opozicijske stranke in predsednika Knovsa Tonina. Kot je dejal Šarec, je predlog "že iz spoštovanja do institucije predsednika republike vreden razmisleka".

Agencija je ob izvajanju dejavnosti uresničevanja nacionalnih interesov države v zvezi z uveljavljanjem arbitražne odločitve na podlagi primerjalne analize relevantnih dejstev nesporno ugotovila, da obstajajo utemeljeni razlogi za sum, da je pri objavi javnega dela poročila komisije DZ-ja za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) o obveščevalni in protiobveščevalni dejavnosti v povezavi z dogodki med Slovenijo in Hrvaško med arbitražnim postopkom pred arbitražnim razsodiščem v Haagu prišlo do večkratnega razkritja tajnih podatkov.

Slovenska obveščevalno-varnostna agencija

Zadnjo zaostritev odnosov med Sovo in Knovsom torej predstavlja naznanilo suma storitve kaznivega dejanja razkritja tajnih podatkov v javnem delu poročila o arbitraži. Hrvaški mediji so obenem poročali, da je Slovenija v poročilu priznala, da je goljufala v postopku. Na vprašanje, ali lahko dogajanje škoduje Sloveniji v postopku pred Sodiščem EU-ja, je Šarec dejal, da koristi gotovo ne. "Vsaka takšna stvar državi vedno škodi."

Dodal je še, da je v poročilu Knovsa kar nekaj skrb vzbujajočih stvari, a o podrobnosti ne more govoriti, ker so tajne. Na vprašanje, ali je z objavo javnega dela poročila prišlo do izdaje tajnih podatkov, pa Šarec pravi, da bodo to presodili pristojni organi. "Ni na meni, da to sodim, verjamem, da bomo potem izvedeli od teh organov, kaj je na stvari."

Odnosi med Sovo in Knovsom so sicer napeti že od afere v zvezi z zaposlitvijo znanke premierja Šarca na Sovi. Knovs namerava v zvezi s tem zaslišati direktorja Sove Rajka Kozmelja, vodjo kadrovske službe na Sovi, vse zaposlene na Sovi, ki so se ukvarjali s primerom zaposlitve Šarčeve znanke, ter tudi njo. Povabili bodo tudi premierja Šarca in svetovalca v njegovem kabinetu za nacionalno varnost Damirja Črnčeca. Od pričanj so odvisni tudi nadaljnji postopki Knovsa.

"Sum večkratnega razkritja tajnih podatkov"

Kot so danes pojasnili v Sovi, so ugotovili, da obstajajo utemeljeni razlogi za sum, da je pri objavi javnega dela poročila Knovsa, ki je vsebovalo podatke o dogodkih med Slovenijo in Hrvaško med arbitražnim postopkom, prišlo do večkratnega razkritja tajnih podatkov. Kot so dodali, so zaznali znake kaznivega dejanja izdaje tajnih podatkov, o čemer so obvestili policijo in okrožno državno tožilstvo ter jima tudi izročili gradivo. Podrobnejših pojasnil in komentarjev pa zaradi interesa preiskave ne posredujejo.

Knovs je javni del poročila o zapletih v arbitražnem postopku za določitev meje med Slovenijo in Hrvaško objavil pred dvema tednoma. Knovs v poročilu ugotavlja, da slovenska agentka Simona Drenik ni upoštevala zakona o tajnih podatkih in pravil. Drenikova vztraja, da zakona o tajnih podatkih ni kršila. Knovs v javnem delu poročila, ki obsega 17 strani in ga je po Toninovih besedah sprejel brez glasu proti, ugotavlja, da je Drenikova opravila vsa potrebna izobraževanja in usposabljanja za tajne podatke.

Razgreti odnosi med Sovo in Knovsom
Sorodna novica Knovs: Drenikova kršila pravila. Erjavec: Toninov politični napad.

Jelinčič: "Takih dokumentov naj se ne bi objavljalo"

Predsednik SNS-a in član Knovsa Zmago Jelinčič ne vidi razloga, da očitki letijo na vse člane Knovsa. "Celoten Knovs pri tem nima nič. Bistven je predsednik," je poudaril v izjavi za medije. Se pa z objavo dokumenta Jelinčič ne strinja. "V prvi vrsti je treba vedeti, da široko objavljanje dokumentov razkriva način delovanja obveščevalne službe, zato se takih dokumentov po principu naj ne bi objavljalo, ker se dela usluga tistim, ki so proti nam," je povedal. Kot pravi, se na komisiji niso dogovorili o natančni vsebini javnega dela dokumenta. "Jaz nisem vedel, da bo dal cel dokument ven," je dodal. Glasovanja o objavi dokumenta se ne spomni, a dodaja, da je morda na tej seji manjkal.

Tudi članica komisije Monika Gregorčič (SMC) je pojasnila, da konkretnih informacij še nima. "Če pa je do morebitne ovadbe predsednika Knovsa Tonina res prišlo, potem pa tudi mene osebno in nas vse v SMC-ju to dejstvo zelo skrbi," je dodala. Poudarila je, da je nadzor nad Sovo zakonska pristojnost Knovsa. "In če bi tu prišlo do kakršnih koli nepotrebnih zapletov, bi bilo to zelo skrb vzbujajoče in ne bi bilo v interesu naše države," je povedala. Ob tem je poudarila, da obsoja javno komentiranje dogajanja za zaprtimi vrati. Na glasovanju o objavi javnega dela poročilu pa je bila Gregorčičeva vzdržana. Na vprašanje, ali je poročilo napisano tako, da so ga lahko Hrvatje uporabili za lastne interese, pa odgovarja, da po njeni oceni "ni bilo v poročilu nič spornega, kar bi ogrozilo interese naše države".