Pahor glede dogovora s sindikati noče biti preveč optimističen, vendar ga prav tako ne želi podcenjevati. Foto: MMC RTV SLO
Pahor glede dogovora s sindikati noče biti preveč optimističen, vendar ga prav tako ne želi podcenjevati. Foto: MMC RTV SLO

Mogoče ve božiček, ker vlada že menda pripravlja neke listke. Nam tega niso ne nakazali ne omenjali.

Janez Posedi v odgovoru na vprašanje, v čem bi se moral novi plačni sistem razlikovati od starega
Pahor in Krebsova s sindikati javnega sektorja

Danes je potekal sestanek predsednika vlade Boruta Pahorja s predstavniki sindikatov javnega sektorja, na katerem naj bi navzoči pregledali vse dejavnosti, ki potekajo na osnovi podpisanih dogovorov v preteklosti in podpisanega sporazuma o reševanju stavkovnih zahtev.

Po Pahorjevih besedah so s sindikati dosegli dogovor o skupni pripravi dispozicije, v kateri bodo združili dozdajšnje izkušnje in znanje, s pomočjo katere bodo v letu 2011 reševali "težko vprašanje plačnih nesorazmerij in rasti plač v javnem sektorju, da bo javnofinančni položaj vzdržen in da bodo delavci nagrajeni za svoje delo".

Pavlinič Krebs: Nekateri nakazujejo, da želijo svojo pot
Ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs je zatrdila, da je vlada opravila analizo, ki je pokazala, da se drži socialnega dialoga in dogovora s sindikati ter da reševanje odprtih vprašanj poteka po dogovorjeni dinamiki.

"Obnašanje nekaterih sindikatov terja resne premisleke, da se po letu 2011 naredi razmislek o enotnem plačnem sistemu v javnem sektorju. Nekateri nakazujejo, da želijo svojo pot. Vprašanje je, ali sistem tak, kot je, odpušča, da na področju storitvenih dejavnosti v javnem sektorju obstaja enak način nagrajevanja kot v uradniškem delu."

Posedi: Vlada govori marsikaj
Vodja sindikalne pogajalske skupine Janez Posedi se je na ministričine besede o spoštovanju dogovora odzval z besedami, da vlada pravi marsikaj in da bodo tako analizo opravili tudi sami. Poudaril je, da se z zakonom o sistemu plač v javnem sektorju, ki je trenutno v DZ-ju in predvideva dvig plač za 0,55 odstotka, kar sicer pozdravlja, ter istočasno ne izpolnjuje zahteve po odpravi nesorazmerij, ne strinjajo.

Pojasnil je tudi, da, kolikor je razumel, z vlado niso dosegli dogovora, saj je po njegovih besedah Pahor le izrazil željo, da bi se začeli pogovarjati o novem sistemu plač v javnem sektorju. Dodal je, da so prepričani, da bi zato morali najprej opraviti potrebne analize, ki bi pokazale, kakšno je zdajšnje stanje in na podlagi katere bi lahko začrtali nadaljnjo pot.

Posedi je še dodal, da bo jutri vložena kazenska ovadba v zvezi s prepovedjo izplačil tretje četrtine odprave plačnih nesorazmerij v javnem sektorju. Dejal je, da ovadbo zoper ministrico Pavlinič Krebsovo vlaga sam osebno. Prav tako bo po njegovem mnenju vložena zahteva za inšpekcijski nadzor nad postopkom štetja števila članstva sindikatov ob uveljavitvi aneksa.

Štrukelj: Ne vemo, ali gre za prednovoletno srečanje ali resno diskusijo
Pred sestankom je predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja (KSJS) Branimir Štrukelj pojasnil, da jim ni povsem jasno, kaj lahko pričakujejo od sestankom, in da ne vedo, ali gre za prednovoletno srečanje ali za resno diskusijo o tem, kako izboljšati plačni sistem, "če je to sploh mogoče oz. ali je alternativa tudi razmislek o novem plačnem sistemu, še posebej po zadnjih napovedih npr. Fidesa, da si bo prizadeval za izstop iz novega plačnega sistema".

"Odpiranje vprašanja plač lahko vodi v konflikt"
Razmislek o tem se mu zdi legitimen, po njegovem mnenju pa morajo tudi vsi drugi razmisliti, kako bodo ravnali. Upa, da bodo resno razpravljali o prihodnjem plačnem sistemu. Dejal je, da je za njih ključno sporočilo predsedniku vlade, da v letu 2011 ni mogoče dodatno poseči v plačni sistem, "ne glede na to, da okoli nas znižujejo plače, saj je vlada to zagotovila, ko smo pristali na aneks". "Če tega ne bo, bo že danes prišlo resno opozorilo, da lahko to vodi zgolj v konflikt, če bo vlada odprla vprašanje plač."

"Vlada ima namen vladati še dve leti, zato je prav, da se pogovorimo, kako je bilo v preteklih dveh letih. Za plačni sistem je odgovorna vlada, mi pri tem samo sodelujemo. Če politika meni, da sistema ne obvladuje, ga bo verjetno spustila iz rok, kar je najslabše za vse," pa je pojasnil vodja sindikalne pogajalske skupine Janez Posedi.

Mogoče ve božiček, ker vlada že menda pripravlja neke listke. Nam tega niso ne nakazali ne omenjali.

Janez Posedi v odgovoru na vprašanje, v čem bi se moral novi plačni sistem razlikovati od starega
Pahor in Krebsova s sindikati javnega sektorja