Vodja skupine sindikatov javnega sektorja Janez Posedi od glavnih slovenskih institucij pričakuje odziv na ministričin dopis o neizplačilu plačnih nesorazmerij. Foto: BoBo
Vodja skupine sindikatov javnega sektorja Janez Posedi od glavnih slovenskih institucij pričakuje odziv na ministričin dopis o neizplačilu plačnih nesorazmerij. Foto: BoBo

Skupina sindikatov javnega sektorja, ki jo vodi Janez Posedi, bo s kolektivno akcijo izpodbijala 3. in 4. aneks h kolektivni pogodbi. Kakšna bo oblika akcije - arbitraža, pomirjane al kaj drugega - se bodo sindikati še odločili, v skrajnem primeru pa bodo sprožili kolektivni spor pred delovnim sodiščem. Vzporedno bodo tekle tudi individualne tožbe za izplačilo tretje četrine sredstev za odpravo plačnih nesorazmerij, je na današnji tiskovni konferenci povedal Posedi.

"Kje je odgovor institucij?"
Dopis ministrice za javno upravo Irme Pavlinič Krebs, s katerim je naložila neizplačilo tretje četrine odprave nesorazmerij, je bil naslovljen na vidne državne institucije, med drugim tožilstvo, vrhovno in ustavno sodišče. Ker dopis po Posedijevi oceni nagovarja h kršenju zakonodaje, kje je odgovor teh institucij, ki bi morale ukrepati po uradni dolžnosti, se sprašuje sindikalist. Če ukrepanja ne bo, bodo sindikati sami vložili kazensko ovadbo ter iskali odgovore, zakaj te institucije same niso ukrepale.
Poleg tega je pozval k nadaljevanju izplačevanja tretje četrtine, ki naj bi jih, med drugim, občine že poravnale. "Če direktorji v javnem sektorju ne bodo izplačali že zapadlo tretjo četrtino odprave nesorazmerij, bodo ravnali nezakonito, zahtevali bomo njihovo odgovornost," je napovedal.

Počivavšek: Vlada viša plače na napačnih področjih
Aneks h kolektivni pogodbi, ki naj bi omogočil zadržanje izplačil tretje četrtine plačnih nesorazmerij, je namreč po mnenju Jakoba Počivavška iz Pergama neustaven, nezakonit, pa tudi ničen, saj da so ga podpisali tudi sindikati, ki niso podpisniki kolektivne pogodbe. Pozdravil je odločitev parlamenta, da se bodo plače javnih uslužbencev v letu 2011 četrtinsko uskladile z inflacijo, hkrati pa je ogorčen, ker naj bi s tem vlada dejansko povišala plače celotnemu javnemu sektorju.

"Vlada je s tem dejansko pristala na povišanje plač tistim, ki že imajo odpravljena plačna nesorazmerja na račun tistih, ki se za to še borijo," je sklenil Počivavšek.