Večina ministrov je danes na severnem Primorskem. Foto: MMC RTV SLO
Večina ministrov je danes na severnem Primorskem. Foto: MMC RTV SLO
Borut Pahor
"Na noge se ponovno postavlja igralništvo, ki je ena pomembnejših panog turizma, ki mora dobiti v tej regiji širši pomen in bolj zaokroženo celoto," pravi premier. Foto: EPA
Pahor v Hidrii
Vodstvo Hidrie je Pahorju uvodoma predstavilo Inovativni center Hidrie. Foto: Robert Zabukovec
Katarina Kresal na Twitterju
"Vlada je zadnjič v Ajdovščini zasedala leta 1945, pravi župan Poljšak," je na Twitterju zapisala ministrica Katarina Kresal. Foto: MMC RTV SLO
Vlada na severni Primorski

Zaradi bližine zahodne državne meje in Italije je recesija najprej udarila Severno Primorsko. Decembra 2008 je bilo tako tukaj največ gospodarskih in tudi socialnih problemov v državi, je dejal Borut Pahor.

"Danes je severnoprimorska regija tista regija, ki ima podpovprečno brezposelnost, ki ima nadpovprečno gospodarsko rast, dohodek na prebivalce v v regiji je nadpovprečen in prihaja do prestrukturiranja proizvodnje, ne prestrukturiranja v delovno intenzivne panoge, ampak v kapitalsko intenzivne panoge z visoko dodano vrednostjo," je še poudaril.

Pahor napovedal nove investicije
Vlada bo ves dan na delovnem obisku v teh krajih. S tamkajšnjimi politiki in gospodarstveniki se ministri pogovarjajo o nadaljnjih ukrepih, da bo regija tudi v prihodnje napredovala. Pahor je tako napovedal nove investicije v visokotehnološke proizvodnje, v izobraževanje, da bodo ljudje lahko zasedali ta delovna mesta, in v odpravo administrativnih ovir, da bi lahko privabili v regijo tudi tuje investitorje.

Hidria podpira investicije Renaulta
Premier je z ministrico za gospodarstvo Darjo Radić in ministrom za visoko šolstvo Gregorjem Golobičem obiskal podjetji Hidria Inštitut Klima v Godoviču in Kolektor Group v Idriji. Govorili so o priložnostih za razvoj slovenskega gospodarstva na področju profesionalne klimatizacije zgradb, ki je tesno povezana s segmentom gradbeništva, ter na področju avtomobilske industrije. Vodstvo Hidrie se je zavzelo tudi za podporo vlade načrtovani investiciji Renaulta v Sloveniji, saj ta "predstavlja pomembno priložnost za slovenska visokotehnološka podjetja."

Mestni odbor SDS Nova Gorica pa je izrazil prizadetost nad Pahorjevo trditvijo, da je Goriška prva izšla iz primeža gospodarske krize. Nova Gorica se kot središče regije spopada z velikimi težavami, opozarjajo in dodajajo, da je bila pred krizo brezposelnost v regiji med nižjimi v Sloveniji, število brezposelnih pa zdaj vztrajno narašča.

"Prepričani smo, da vlada in premier skozi zatemnjene šipe luksuznih avtomobilov niso opazili socialne stiske ljudi, ki je na Goriškem večja kot kadarkoli v preteklosti, zato se upravičeno sprašujemo, na podlagi česa je premier prišel do ugotovitve, da je severnoprimorska regija iz krize že izšla," dodajajo.

Židan podpira domače lastništvo Fructala
Minister za kmetijstvo Dejan Židan je po obisku ajdovskega Fructala povedal, da podpira zamisel o ustanovitvi konzorcija ajdovskega gospodarstva, ki naj bi odkupil vsaj dobro četrtino lastništva v Fructalu. Tako bi imela po njegovem mnenju lokalna skupnost vpliv na nadaljnji razvoj podjetja in kmetijstva, ki je močno povezano s Fructalom. "V pogovoru z vodstvom družbe Fructal se nismo pogovarjali o lastništvu, saj je naloga vodstva v tem, da družba dobro posluje in se razvija," je še povedal.

Tudi sodstvo je v dobri kondiciji
Medtem se je minister za pravosodje Aleš Zalar srečal s predstavniki sodišč in dejal, da je sodstvo na Goriškem v dobri "kondiciji", državljani pa lahko v prihodnje pričakujejo še hitrejše sodno varstvo. Statistični rezultati dela sodstva na Goriškem bi sicer lahko bili še spodbudnejši, če se posledice finančne in gospodarske krize ne bi kazale tudi na številu postopkov na sodiščih, je dodal.

Sanacija plazu Stogovce že vidna
Minister za okolje in prostor Roko Žarnić si je ogledal plaz Stogovce nad Ajdovščino. Kot je povedal, se rezultati sanacije plazu, za katero je država vložila že precej sredstev, na terenu že vidijo. Sanacija bo za državo vzorčni primer pri podobnih sanacijah.

Ponekod kriza, drugod rastejo
Severnoprimorsko statistično regijo sestavlja 13 občin v velikosti več kot 2.300 kvadratnih kilometrov in s skupno nekaj več kot 119.000 prebivalci. Na Vipavskem, ki obsega občini Ajdovščina in Vipava, imajo v zadnjih mesecih velike težave zaradi vse večje brezposelnosti zaradi stečajev in odpuščanj. Na idrijsko-cerkljanskem območju so težave nasprotne, saj delavcev v njihovih gospodarskih velikanih Hidria, Kolektor in Eta nenehno primanjkuje.

Število brezposelnih v regiji, ki je bilo pred gospodarsko krizo skorajda najmanjše v državi, se kljub temu vztrajno povečuje. Na območni službi Zavoda za zaposlovanje Nova Gorica je bilo konec leta 2010 prijavljenih 4.633 brezposelnih oseb, kar predstavlja 4,2 odstotka vseh brezposelnih v državi. Do konca letošnjega februarja se je njihovo število dvignilo na 4.764, konec leta pa pričakujejo že 5.133 brezposelnih oseb.

Vlada na severni Primorski