Pahor meni, da je bolje, če bo osnutek sporazuma javen. Foto: MMC RTV SLO
Pahor meni, da je bolje, če bo osnutek sporazuma javen. Foto: MMC RTV SLO

Če to pomeni konec moje politične kariere, hkrati pa dosego sporazuma, ki bo verjetno vrsto let kritiziran, čez čas pa se bo izkazalo, da je končno ob pravem času pomenil rešitev, sem zadovoljen.

Borut Pahor
Zagreb
Kot je povedal premier, je glavni namen obiska v Zagrebu udeležba na gospodarskem forumu. Foto: MMC RTV SLO
Pahor o arbitražnem sporazumu

Potem ko je premier Pahor dejal, da se bo v Zagrebu zavzel za javnost arbitražnega sporazuma, je hrvaška vlada sporočila, da bo v to privolila, ko ga bosta državi uskladili.

Prav tako Hrvati razkritje sporazuma pogojujejo z izraženo podporo dokumentu v saboru, poroča tiskovna agencija Hina, ki se pri tem opira na neimenovan vir blizu hrvaške vlade. Sosedi naj bi bili optimistični in naj bi verjeli, da bodo pogovori o sporazumu uspešni. Prepričani naj bi bili tudi, da bo sporazum na koncu zadovoljil obe strani.

Pahor za razkritje zato, ker se nanj sklicujejo ljudje, ki ga sploh ne poznajo
Kot smo poročali, se bosta slovenski premier Borut Pahor in njegova hrvaška kolegica Jadranka Kosor v ponedeljek sešla na delovnem kosilu ob robu slovensko-hrvaškega poslovnega foruma v Zagrebu, na katerem naj bi oba nastopila kot govornika.

Pahor je dopoldne pojasnil, da bo objavo dokumenta o načinu reševanja mejnega spora med Slovenijo in Hrvaško Kosorjevi v ponedeljek predlagal zato, ker je opazil, da se mnogi tudi zelo pomembni ljudje sklicujejo na dokument, ki ga ne poznajo. "Upam in želim si, da bi bil osnutek arbitražnega sporazuma čim prej javen, ker bomo tako lažje branili njegovo vsebino," je dejal premier.

Pahor je še dejal, da se namerava v Zagrebu srečati tudi s predsednikom največje hrvaške opozicijske stranke SDP Zoranom Milanovićem, ki ga bo skušal prepričati, da ne njemu in ne drugim nasprotnikom arbitražnega sporazuma nasprotovanje ne koristi.

"Podpis ni dovolj, potrebna še ratifikacija"
Premier je ob tem spomnil, da je za ratifikacijo arbitražnega sporazuma v hrvaškem saboru potrebna dvotretjinska večina. "To, kar potrebuje Slovenija, torej ni le podpis predsednice vlade, temveč zagotovilo hrvaške strani, da ima potrebno dvotretjinsko večino za njegovo ratifikacijo. Jaz si ne želim, da bi dosegli en korak, ki na koncu ne pomeni nič, torej podpis sporazuma, če ne bo naslednjega koraka, ratifikacije, ki pa omogoča, da sporazum začne veljati, če bi tudi na naši strani prišlo do podpisa in ratifikacije bodisi v državnem zboru bodisi na referendumu," je dodal.

Pahor je opozoril še, da bi ratifikacija tega sporazuma pomenila rešitev ene izmed izjemno perečih težav v tem delu Evrope. S tem bi po mnenju premierja med drugim preprečili, da bi se nadaljevala praksa zadnjih 18 let - retorika, ki se sem in tja dvigne do sovražnega govora.

Hrvaški mediji o obisku
Hrvaški mediji medtem obisk slovenskega premierja v Zagrebu označujejo za poskus spodbude hrvaške strani, da čim prej podpiše sporazum o arbitraži, ki je podlaga za urejanje spora o meji. Po pisanju hrvaškega tednika Nacional bi se namreč lahko postopek podpisa arbitražnega sporazuma zavlekel, ker na Hrvaškem ni nobenih znakov, da bi se prizadevanja za ta sporazum začela.

Mediji na Hrvaškem še ugibajo, ali bo Pahor obisk v Zagrebu zgolj izkoristil, da bi spomnil Hrvaško, da je pomembno urediti vprašanje meje, preden bo Hrvaška vstopila v EU. "Ker pa v dogovoru iz Ljubljane ni določen skrajni rok, kar je še eno dejstvo, zaradi katerega se Pahorju v Sloveniji znižuje podpora, lahko hrvaška stran zavlačuje s podpisovanjem sporazuma o arbitraži najmanj do konca leta, če ne dlje," predvideva Nacional.

Če to pomeni konec moje politične kariere, hkrati pa dosego sporazuma, ki bo verjetno vrsto let kritiziran, čez čas pa se bo izkazalo, da je končno ob pravem času pomenil rešitev, sem zadovoljen.

Borut Pahor
Pahor o arbitražnem sporazumu