S predsednikom Borutom Pahorjem se je pogovarjala novinarka Tanja Starič. Foto: MMC RTV SLO
S predsednikom Borutom Pahorjem se je pogovarjala novinarka Tanja Starič. Foto: MMC RTV SLO

V pogovoru s Tanjo Starič za Odmeve je predsednik Pahor o stanju v slovenski politiki dejal, da si bo manjšinska vlada sama določila usodo, a da radikalnih sprememb s strukturnimi reformami ne bo sposobna izpeljati.

"Reči hočem, da se ta koalicija vrti v začaranem krogu, zagotavlja politično stabilnost, toda če bi hotela resneje ukrepati, bi to ranilo njeno stabilnost in posledično stabilnost države. Zagotovo predsednika vlade v začetku prihodnjega leta čaka odločitev, kako si želi naprej, in tukaj lahko računa na sodelovanje z mano, zlasti če se bo odločil, da bo sprejel razumno tveganje, to je, da bo z manjšinsko vlado ob dialogu s celotno opozicijo iskati razumevanje za dva ali tri projekte, ki jih bo izbral za svoj mandat," je dejal Pahor.

Predsednik je v preteklih dneh nekajkrat pozval slovensko politiko k sodelovanju in opozoril na sovražnost med političnimi akterji, ki govorijo, a se ne poslušajo. Manjšinsko vlado in premierja Šarca je pozval, naj poskušata doseči širše soglasje o ključnih projektih.

Več o razlogih za predsednikova opozorila pred iztekom starega leta in o napovedih pred začetkom novega podrobneje v spodnjem pogovoru.

Prednovoletni pogovor s predsednikom Pahorjem