Pahor na južni meji. Foto: STA/Daniel Novakovič
Pahor na južni meji. Foto: STA/Daniel Novakovič
Sorodna novica Podelitev izjemnih pooblastil vojski na odboru DZ-ja ni dobila podpore

Predsednik države Borut Pahor je v nagovoru pripadnikom 72. brigade v Črnomlju poudaril, da je eden izmed vzrokov za obisk "utemeljitev razlogov za podelitev dodatnih pooblastil Slovenski vojski za pomoč policiji pri varovanju slovenske južne meje, ki jih je vlada predlagala državnemu zboru".

Za prerazporeditev človeških virov policije bi bilo koristno, če bi policiji pomagali tudi vojaki s policijskimi pooblastili, so sporočilo povzeli v uradu predsednika republike. "Gre za našo skupno oceno, da policija opravlja brezhibno delo tudi ob pomoči Slovenske vojske."

"Ne vemo, kako se bodo dogodki razvijali v prihodnje. Lahko pa pričakujemo, da bosta zdravstveni krizi sledili gospodarska in socialna kriza," je izjavil predsednik republike. Po njegovih besedah lahko v poletnih mesecih pričakujemo "večje število ilegalnih prebežnikov" po zahodnobalkanski poti. Na to moramo biti pripravljeni, med drugim z ustrezno in pravočasno razporeditvijo človeških virov.

Foto: STA/Daniel Novakovič
Foto: STA/Daniel Novakovič

Pahor je v spremstvu obrambnega ministra Mateja Tonina, ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa, namestnika načelnika generalštaba Slovenske vojske Roberta Glavaša in vršilca dolžnosti generalega direktorja policije Antona Travnerja obiskal tudi mejno nadzorno točko Breg pri Sinjem Vrhu, kjer si je ogledal delo skupnih patrulj vojske in policije.

V pogovoru je ugotovil, da "obstaja razumevanje" za podelitev policijskih pooblastil vojakom pri lokalni skupnosti, vojski in policiji.

Za širitev pooblastil ni zadostne podpore v DZ-ju

Vlada je aktivacijo 37.a člena zakona o obrambi poslala v DZ, vendar predlog ni naletel na zadostno podporo na pristojnem delovnem telesu. Del opozicije je podporo pogojeval z dopolnili, ki pa niso bila sprejeta. Vlada se širitvi pooblastil vojski kljub temu ni odpovedala in nanje še računa. Poudarja, da bodo pooblastila uporabljena izključno za varovanje državne meje. Za aktivacijo je potrebna dvotretjinska večina.

V Slovenijo se je začasno vrnila glavnina kontingenta Slovenske vojske, ki deluje v mednarodni misiji v Maliju, so sporočili z obrambnega ministrstva. Slovenski kontingent šteje osem pripadnikov, dva ostajata v Maliju. Enega od pripadnikov, ki je zbolel za boleznijo covid-19, so v Slovenijo prepeljali že pretekli konec tedna.

Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o novem koronavirusu smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod omejenim številom novic. Svoje mnenje o dogajanju v povezavi z novim koronavirusom lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.