Papeža mora potrditi še vlada. Foto: BoBo
Papeža mora potrditi še vlada. Foto: BoBo

Papež je dobil podporo vseh 23 navzočih članic in članov sveta, zdaj pa ga mora potrditi še vlada.

V koalicijskih DeSUS-u in SD-ju mu napovedujejo podporo, v SMC pa pravijo, da se bodo odzvali, "ko bo predlog na vladi".

Če dobi potrditev vlade, bo mandat nastopil 12. aprila, saj se mu bo zdajšnji mandat iztekel 11. aprila.

Prijavili so se trije
Na razpis za generalnega direktorja pokojninskega zavoda, ki ga je svet objavil na začetku februarja, so se prijavili trije kandidati. Poleg Papeža še glavna inšpektorica za delo Nataša Trček in Rasto Hartman, ki prihaja s področja zavarovalništva.

Člani sveta so se danes strinjali, da je najboljši kandidat za opravljanje funkcije generalnega direktorja tudi v novem mandatu Papež. Zastavil je več pomembnih projektov, med katerimi nekateri že potekajo, tako da ne bi bilo smiselno imenovati novega človeka na to mesto, so se strinjali člani sveta.
Plačila iz proračuna prvič po 2011 pod milijardo evrov
Svet zavoda je na današnji seji brez glasu proti sprejel tudi predlog letnega poročila zavoda za lani. Še zlasti je Papež, ki je predlog predstavil, izpostavil, da je državni proračun za pokritje primanjkljaja zavoda lani nakazal 989 milijonov evrov. Ta znesek je od leta 2011 vsako leto presegel milijardo evrov, lani pa se je tako vrnil nazaj pod milijardo evrov.

Delež odhodkov za pokojnine v BDP-ju za leto 2016 bo po oceni znašal 10,62 odstotka, medtem ko je v BDP-ju za leto 2015 znašal 10,88 odstotka.

Povprečna mesečna starostna pokojnina v lanskem letu je znašala malenkost manj kot 613 evrov, kar je 0,5 odstotka več kot leto prej. Povprečna neto mesečna pokojnina se je lani v primerjavi z letom prej povečala za 0,6 odstotka.

Novi starostni upokojenci so bili lani povprečno stari 61 let in šest mesecev oz. dva meseca več kot leto prej, nove starostne upokojenke pa povprečno 59 let in 11 mesecev oz. devet mesecev več kot leto prej.