Slovenija
(6)

Poudarki

  • Vlada želi uvesti trajni zamik izplačila pravice iz napredovanja za vse javne uslužbence in funkcionarje.
Denar
Vlada predlaga obravnavo po nujnem posotopku. Foto: BoBo

Dodaj v

Parlamentarni odbor potrdil predlog vlade glede izplačila višjih zneskov zaradi napredovanj

Vlada prenaša interventni ukrep iz uredbe v zakon
6. december 2018 ob 17:12
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Parlamentarni odbor za notranje zadeve je brez glasu proti za obravnavo na plenarni seji DZ-ja pripravil dopolnjeni predlog novele zakona o sistemu plač v javnem sektorju. Določa, da vsi javni uslužbenci in funkcionarji v letu, ko izpolnijo pogoje za napredovanje v višji plačni razred oz. naziv, dobijo pravico do izplačila s 1. decembrom.

Po vladnem predlogu, ki ga je predstavila državna sekretarka na ministrstvu za javno upravo Mojca Ramšak Pešec, bi se tako uveljavil trajni zamik izplačila zaradi napredovanja za vse javne uslužbence in funkcionarje. Čas izplačila iz te pravice, ki doslej ni bil določen v zakonu, ampak v uredbi, je bil od sprejetja interventnih ukrepov tudi zdaj december. Interventni ukrepi pa bi se iztekli s 1. januarjem 2019 in v veljavo bi zato stopila ureditev, po kateri javni uslužbenci pridobijo pravico do izplačila napredovanj praviloma s 1. aprilom oziroma 1. majem.

Vlada je z namenom, da se to ne bi zgodilo oziroma da bi novela začela veljati pravočasno, predlagala obravnavo predloga po nujnem postopku. Z uveljavitvijo novele pa bi po besedah državne sekretarke tudi preprečili, da se javnofinančni odhodki v letu 2019 povečajo za približno 50 milijonov evrov. V predlogu predvideni ukrep je vključen tudi v dogovor, ki ga je vlada sprejela s stavkovnimi odbori sindikatov javnega sektorja in med drugim predvideva povišanje plač v javnem sektorju in povišanje nekaterih dodatkov.

Pozivi k celoviti odpravi varčevanja
V razpravi je Matej Tašner Vatovec iz Levice menil, da bi morali varčevanju reči konec, medtem ko spreminjanje interventnih ukrepov v sistemske pomeni, da se bo dejstvo, da je bil to varčevalni ukrep, kmalu pozabilo. Pridobljene pravice, ki so bile priborjene, bodo zdaj pozabljene, je menil. Podobnega mnenja je bil predsednik odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo Zvonko Černač iz SDS-a. Gre za gasilsko rešitev, medtem ko koalicijska pogodba predvideva sistemski ukrep, je dejal.

Po besedah Janija Möderndorferja iz SMC-ja pa ni pošteno, da se poslanci vmešavajo v dogovor med vlado in sindikati. "Če socialni dialog teče, ga je treba spoštovati," je menil. Anja Bah Žibert iz SDS-a je glavni vzrok za predlog videla v tem, da se izplačilo zamika v leto 2019. "V letu 2019 bo prišlo nekaj drugega na mizo in ti ljudje se bodo obrisali pod nosom," je napovedala. "Spet ne bomo nagradili tistih, ki si zaradi boljšega dela zaslužijo boljšo plačo," je menila. Mojca Žnidarič iz SMC-ja pa je poudarila, da gre v predlogu za to, kdaj v letu se uredi napredovanje za vse javne uslužbence in ne le za nekatere.

L. L.
Prijavi napako
Komentarji
garmond
# 06.12.2018 ob 23:05
No ja, ta avtomatska napredovanja vsepoprek so skregana z zdravo pametjo.
Tukaj moram Banovi dati prav, ker temu nasprotuje. Plača bi morala biti odvisna predvsem od sposobnosti in učinkovitosti posameznega zaposlenega, ne pa od števila delovnih let.
Sicer gre ta okosteneli utečeni sistem najbolj na roko slabim in lenim zaposlenim. Plačani so tako kot bolj sposobni in pridni, tudi pri napredovanjih so si enaki.
ElTorro
# 07.12.2018 ob 07:35
Spet ne bomo nagradili tistih, ki si zaradi boljšega dela zaslužijo boljšo plačo

Ko bi le nagrajevanje dejansko bilo povezano z dobrim delom, bi se takoj strinjal z izplačili nagrad.

Tako pa...
book
# 07.12.2018 ob 15:57
Eni komentatorji na tem forumu bi rabili tečaj slovenščine, saj pišejo kot raztrgani doktor.
Dionezij
# 07.12.2018 ob 13:57
To je lažna solidarnost do tistih javnih delavcev, ki hodijo počivat na delo, popoldan pa opravljajo zasebno delo. če drćava ne zna ngradi tistih, ki delajo vestno in kakovostno, potem boljše državne uprave niti pričakovati. S tako politiko plač, država uvaja uravnilovko. eden od poslancev SDS je na seji parčamenta rekel, da imamo vsi enake želodce. To je sicer res, vendar vsi ne delamo enakih del in zato tudi plače ne morejo biti enake, ampak različne glede na zahtevnost del in nalog in pogojev dela, ter osebne uspešnosti posameznika. Za pokojnine pa ni in ni sredtev. Sicer pa je bolje biti na socialki kot pa na minimalni pokojnini. Prvi prejemnik je telesno ohranjen, druga pa zgaran, čeprav je 40 let delal in plačeval prispevke v pokojninsko blagajno. Veliko mladih, ki so sposobni za delo prejema denarno pomoč, delo pa odklanjajo. Kdor odkloni delo, ta pač izgubi pravico do denarne socialne pomoči in to bi morali zapisati v zakon. V vrtcih imamo enak problem kot so ga imele srednje medicinske setre. Tudi pomočnice opravljajo enaka dela kot vzgojiteljice, le da imajo za opravljeno delo precej nižjo plačo. In takih in podobnih anomalih je v JU veliko, ker se plače rešujejo in urejajo parcilano, odvisno od moči posameznega sindikata, in ne celovito. Zdaj bodo imeli še poračun regresa, tisti z najnižjimi plačami. Seveda ne gre za poračun, saj je regres že bil določen in izplačan, gre za božičnico, katere pa upokojenci niso deležni. Toliko o socialni državi.
Lokita
# 07.12.2018 ob 12:06
ElTorro, še delovno prisotnost so komajda uvedli v JS in še to z velikim odporom in redko kje...tako da kakega monitoringa kvalitete opravljenega ni za pričakovat.
sonce_
# 06.12.2018 ob 22:01
Anja Bah Žibert, spomni se, kdo je sprejel ZUJF in oklestil prejemke javnim uslužbencem, upokojencem, otrokom, vojnim invalidom, staršem itd.
Kazalo