Direktor Rotisa Ivan Črnkovič je sodelovanje v zadevi Patria zanikal in napovedal tožbe zoper medije. Foto: BoBo
Direktor Rotisa Ivan Črnkovič je sodelovanje v zadevi Patria zanikal in napovedal tožbe zoper medije. Foto: BoBo
Dobiček naj bi si po formuli "JZ + TK + IC + stranka", ki so jo kriminalisti našli v računalniku direktorja Rotisa Ivana Črnkoviča, razdelili Jože Zagožen, Tone Krkovič, Ivan Črnkovič in SDS. Foto: MMC RTV SLO
Obtožnica v primeru Patria

Direktor Rotisa Ivan Črnkovič je sodelovanje odločno zanikal in napovedal tožbe zoper medije.

1. septembra 2005 ...
... so se v HSE-ju sešli Jože Zagožen, Ivan Črnkovič, Tone Krkovič, predstavnik Patrie Reijo Niittynen in dunajski posrednik Wolfgang Riedl. Dva dni pozneje, tako piše v avstrijski obtožnici, pa naj bi Črnkovič v računalnik vpisal naslednjo formulo: TK + JZ + IC + stranka, je za TV Dnevnik poročal Matej Hlebš.

Po prepričanju dunajskega tožilca gre za ključ, po katerem naj bi si Krkovič, Zagožen, Črnkovič in SDS prek Črnkovičevega podjetja Rotis razdelili denar iz Finske.

Črnkovič: Ko bo konec, bom iskal odškodnino
Novinar je za pojasnilo prosil Ivana Črnkoviča, ki je (z dopusta) odpisal: "Moj zapis z delitvijo provizije nima popolnoma nikakršne povezave (…) za vse neresnice, s katerimi mi povzročate veliko krivico, sramoto in trpljenje, bom, ko bom dokazal, da nisem vpleten v nič nezakonitega, iskal odškodnino od vseh, ki ste poročali neumnosti brez vsakega dokaza."

Že lani, ko je Mladina objavila slovenski obtožni predlog, pa je poudaril, da s stranko ni mišljena politična stranka, ampak kupec podjetja in da JZ ne pomeni Zagožen.

Črnkovič z Zagožnom delal "tudi druge stvari"
"Tam je neka kalkulacija, ki so jo zlorabili in prilepili na Patrio, da sem jaz delil provizijo, da imam ključ. Imam 10 poslov, drugih o katerih imam lahko narejeno kalkulacijo, razdelilnik. Kje pa piše, da je to Patria," je septembra 2010 dejal Ivan Črnkovič in dodal, da z Jožetom Zagožnom dela "tudi druge stvari".

Prav na Zagožna pa se posredniki Patrie v svoji korespondenci s Finci nekajkrat sklicujejo.

Zagožnova vloga omejena na sestanek na HSE-ju
Zagožen na drugi strani odgovarja, da ni napravil nobene aktivne stvari, da "bi pri kom interveniral, da bi klical koga, da bi odgovoril na mail, niti ene aktivne stvari z moje strani ni bilo, razen da so se ti gospodje med seboj hvalili v tisti korespondenci - ja, imamo Janšo, imamo Zagožna, oni podpirajo in to piše notri. In to je vse".

Kot pravi, naj bi bila njegova vloga tako omejena na že omenjeni sestanek na HSE-ju, ko je - kot sam trdi - Patrii kot partnerja priporočil Črnkoviča.

O tem, ali je šlo za korupcijo ali ne, bo že septembra presojalo Okrožno sodišče v Ljubljani.

Obtožnica v primeru Patria