Poročilo o zadevi Patria bo v prihodnjih dneh
Poročilo o zadevi Patria bo v prihodnjih dneh "prispelo" v Slovenijo. Foto: BoBo
Janša, sojenje Patria
Glavna obravnava slovenskega sojenja v zadevi Patria je bila prestavljena. Foto: BoBo
Konec finske preiskave

"Osnutek končnega poročila je bil namenjen izključno slovenskemu tožilstvu, zato smo, ko nas je poklical neki slovenski novinar, da ima ta dokument, ostali brez besed," je v telefonskem pogovoru za TV Slovenija povedal glavni finski preiskovalec Kai Erik Björkqvist.

Kriminalist je ogorčen zlasti nad dejstvom, da se je osnutek poročila znašel v rokah slovenskega novinarja, še preden je finska policija lahko dokončano zaključno poročilo posredovala finskemu tožilstvu, je za TV Dnevnik poročal Matej Hlebš, ki je na slovensko vrhovno državno tožilstvo že naslovil vprašanje, kako bodo ukrepali zoper uhajanje zaupnih dokumentov in kaj na to pravi vrhovni tožilec Andrej Ferlinc, ki vodi postopek v zadevi Patria.

Osnutki poročila že na slovenskem tožilstvu
Björkqvist je sicer potrdil, da je slovenskemu tožilstvu že poslal nekatere dokumente oz. osnutke zaključnega poročila. Na vrhovnem državnem tožilstvu pojasnil v zadevi Patria v tej fazi postopka ne dajejo, zato tudi niso mogli potrditi, ali prav ti dokumenti sestavljajo več kot 300 strani dokumentacije v finskem jeziku, o katerih je potekala ponedeljkova razprava na ljubljanskem okrajnem sodišču in za katere je sodnica Barbara Klajnšek zahtevala slovenski prevod.

Odvetnik Janeza Janše Franci Matoz je pojasnil, da gre za dokumente iz leta 2008, ki bi jih tožilstvo lahko že imelo prevedene. Ob tem pa je poudaril, da je tožilstvo k temu, naj spisu dodajo omenjeno dokumentacijo v finščini, pred dvema mesecema pozvalo sodišče, saj se na te listine tožilstvo v obtožnem predlogu sklicuje.

Nadaljevanje sojenja v prihodnjem tednu
Sojenje v zadevi Patria se bo nadaljevalo prihodnji teden, ko naj bi se predvidoma začela glavna obravnava, vendar pa je vprašanje, ali bo tožilstvu do tedaj v slovenščino uspelo prevesti več kot 300 strani finskih listin oziroma zaključno poročilo finske policije, ki naj bi ga prejeli šele v prihodnjih dneh.

Ferlinc je na ponedeljkovem sojenju že dejal, da zaključno poročilo nameravajo prevesti, na vrhovnem državnem tožilstvu pa dodatnih pojasnil niso dajali.

Slovensko tožilstvo predsedniku SDS-a Janezu Janši, brigadirju Tonetu Krkoviču, nekdanjemu direktorju HSE-ja Jožetu Zagožnu, direktorju Rotisa Ivanu Črnkoviču in poslovnežu Walterju Wolfu očita kazniva dejanja, povezana z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje. Na Finskem pa je v zadevi Patria po besedah Björkqvista osumljenih 13 ljudi in še nekaj državljanov drugih držav, natančneje iz Avstrije in Slovenije.

Konec finske preiskave