Obravnava, ki je razpisana za 17. oktober, je vprašljiva. Foto: BoBo
Obravnava, ki je razpisana za 17. oktober, je vprašljiva. Foto: BoBo

Okrajna sodnica Barbara Klajnšek je namreč izdala sklep, da zavrne predlog za izločitev dokazov v zadevi Patria. Naslednji narok sojenja 17. oktobra tako ostaja pod vprašajem.

Kac: Odločitev je dvakrat presenetljiva
Odvetnik poslovneža Walterja Wolfa Andrej Kac je pojasnil, da odločitev sodišč ne komentira, ampak 'jih jemlje na znanje'. Vendar pa meni, da je odločitev "dvakrat presenetljiva". Po eni strani je po njegovem mnenju presenetljivo, ker bi sodišče o morebitni izločitvi dokazov po njegovem mnenju moralo odločiti takoj, ne pa v 14 dneh, kar je "relativno dolgo". Sodnica bi namreč po njegovem mnenju lahko odločitev na podlagi nekaj dokumentov sprejela v nekaj dneh.

"Izločitev sodnice je zakonsko nujna posledica"
Kot presenetljivo pa je Kac označil tudi samo odločitev. Pojasnil je, da so uveljavljali kršitev ustavnih človekovih pravic in kršitev določil evropske konvencije o človekovih pravicah, sodišče pa v svojem sklepu "o tem ni reklo ničesar".

Wolfov odvetnik je še potrdil, da se bo pritožil, saj v sklepu niso ustrezno pojasnjena njihova pritožbena navajanja. Pritožba pa bo temeljila tudi na postavki, da dokazi niso pridobljeni v skladu s slovensko zakonodajo. Prepričan je, da je izločitev sodnice, ki bi bila "kontaminirana" s takšnimi dokazi, zakonsko nujna posledica.

17. oktobra obravnave najverjetneje ne bo
V ponedeljek je pritožbo na sklep sodnice napovedal tudi Boris Marčič, odvetnik Jožeta Zagožna, medtem ko Franci Matoz, odvetnik predsednika SDS-a Janeza Janše, sklepa sodnice še ni komentiral. Je pa pritožbo na sklep sodnice Klajnškove že napovedal tudi Dejan Marković, odvetnik direktorja Rotisa Ivana Črnkoviča. Pojasnil je, da se strinja z argumentacijo sodnice, saj meni, da se ni opredelila do uporabe v Avstriji in na Finskem pridobljenih dokazov v slovenskem pravnem redu.

Oba odvetnika - Kac in Marković - se ob tem strinjata, da 17. oktobra, ko je napovedan naslednji narok v sojenju v zadevi Patria, obravnave najverjetneje ne bo. Za oddajo pritožbe imajo namreč omenjeni odvetniki časa še do 11. oktobra, do višjega sodišča pa bo predvidoma prispela nekje do 13. oktobra, je pojasnil Kac.

Wolfov odvetnik prav tako meni, da ni pričakovati, da bodo na višjem sodišču o pritožbi odločili v dveh dneh in spis do 17. oktobra, ko je razpisan naslednji narok v sojenju, prenesli z višjega nazaj na okrajno sodišče. Višjega sodišča pa pri odločitvi o pritožbi ne vežejo nobeni roki.

Prva obravnava je bila septembra
Sojenje peterici, ki je v zadevi Patria obtožena kaznivih dejanj, povezanih s korupcijo ali pomočjo pri korupciji, se je začelo na začetku septembra, vendar pa je obramba še pred začetkom glavne obravnave zahtevala izločitev nekaterih dokazov, pridobljenih na Finskem in v Avstriji. Po mnenju obrambe naj bi bili ti dokazi namreč pridobljeni s kršitvijo človekovih pravic in temeljnih svoboščin.

Tožilec Andrej Ferlinc na drugi strani meni, da "trdovratnost" obrambe in količina dokazov, ki jih želi izločiti, zgolj dokazujeta pomembnost teh dokazov. Po Ferlinčevem mnenju kršitve temeljnih pravic niso podane, saj pravni red Avstrije in Finske gotovo "zagotavlja spoštovanje človekovih pravic".