Riedl je med obtoženimi v avstrijskem delu procesa Patria. Foto: MMC RTV SLO
Riedl je med obtoženimi v avstrijskem delu procesa Patria. Foto: MMC RTV SLO

Na ljubljanskem okrajnem sodišču se je po slabih dveh urah končal narok sojenja v zadevi Patria. Po uvodni ugotovitvi prisotnosti in skoraj enourni prekinitvi je sodišče želelo zaslišati avstrijskega poslovneža Riedla.

Riedl ni odgovarjal zaradi postopka v Avstriji
Riedl ni želel odgovarjati ne na vprašanja tožilstva ne na vprašanja odvetnikov obtoženih in sodnice Barbare Klajnšek. Riedl je pojasnil, da na vprašanja ne odgovarja, ker proti njemu poteka kazenski postopek v Avstriji.

Ta se je ob prvem vprašanju tožilstva o svojem ravnanju sicer še posvetoval z zagovornikom v postopku v Avstriji, a ga je sodnica opozorila, da tega po slovenskem pravu ne bi smel. Od tedaj naprej je Riedl odklanjal odgovore na vsa vprašanja tožilstva v zvezi z oklepniškim poslom, prav tako na vprašanja o njegovih prejšnjih zaslišanjih.

Potrdil je le, da pozna Reija Niittynena, ki je bil pri Patrii pristojen za posel s Slovenijo. O drugih vprašanjih pa je večkrat povedal, da je odgovore na identična vprašanja podal že v postopku na Dunaju. Zatrdil je, da njegova izpoved v sojenju v Avstriji drži in se nanjo tudi sklicuje.

Riedl je med obtoženimi v avstrijskem delu procesa Patria. Avstrijska obtožnica Riedla, Walterja Wolfa in še tri druge obtožene bremeni podkupovanja, posredovanja informacij o poslovnih skrivnostih tujcem, kriminalnega združevanja, poskusa težke goljufije in utaje davkov.

Na narok je prišel tudi Janša
Riedl je na sojenju v Avstriji potrdil, da je imel slovenski posel politični značaj. Patria si je prizadevala priti v stik s slovenskim premierjem Janezom Janšo, Rotis pa da so izbrali, "ker je bil bolj blizu vladnemu SDS-u", je še dejal Riedl v pričanju na deželnem sodišču na Dunaju.

Obravnave so se od obtoženih udeležili premier Janez Janša, poslovnež Walter Wolf, nekdanji direktor HSE Jože Zagožen in brigadir Tone Krkovič. Direktor Rotisa Ivan Črnkovič je svojo odsotnost zaradi službenih obveznosti opravičil.