Petkovi kolesarji so predsednika Boruta Pahorja pozvali, naj se upre Janševi vladi ali pa odstopi. Ker se na vabilo na protest ni odzval, so nagovorili njegovo slamnato lutko. Foto: BoBo/Borut Živulovič
Petkovi kolesarji so predsednika Boruta Pahorja pozvali, naj se upre Janševi vladi ali pa odstopi. Ker se na vabilo na protest ni odzval, so nagovorili njegovo slamnato lutko. Foto: BoBo/Borut Živulovič
Sorodna novica Erik Valenčič: Povezava med SDS-om in neonacisti je Žan Mahnič
Sorodna novica Petkovi protestniki na Kredarici srečali Janšo in Hojsa, padle so ostre besede

Pred državnim zborom se je okoli 19. ure zbralo okoli 200 protestnikov, ki so bili nezadovoljni, ker se predsednik na Trgu republike ni pojavil. Razgrnjenih je bilo polno transparentov, ki so bili uperjeni proti predsedniku Borutu Pahorju, saj se ne strinjajo z njegovim delovanjem oz. kot pravijo protestniki nedelovanjem. Pozvali so ga, naj neha podpirati trenutno vlado Janeza Janše, saj ta po mnenju protestnikov krati temeljne pravice in svoboščine, zlorablja oblast in vzbuja tendence po fašizmu, je za TV Slovenija poročal Nejc Krevs.

Sorodna novica Jenull: Je sprejemljivo, da imajo v Sloveniji neonacisti društvo v javnem interesu?

Kot vse petke pred tem so tudi tokrat protestniki zahtevali takojšen padec vlade in predčasne volitve. Protest je potekal ob prisotnosti policije povsem mirno, pri tem pa so nekateri spoštovali priporočila zdravstvene stroke, drugi pa ne, je še poročal Krevs.

Protestniki: Je Pahorja strah Janeza Janše?

Ker se predsednik Pahor ni prikazal, so se protestniki soočili z njegovo slamnato lutko. "Ali vas je res tako strah Janeza Janše, da niste sposobni v več kot letu in pol niti ene odločne besede zoper kriminalno, nesposobno in diktatorsko delovanje te vlade?" so protestniki vprašali slamnatega predsednika.

Protestniki so poudarili, da bodo protestirali, dokler "ne pride nova vlada in ta resno vzame besede iz ustave, da ima v Sloveniji oblast ljudstvo".

Protestniki so poudarili, da "bi se spodobilo, da predsednik države prizna pomen ljudskega upora in stopi pred ljudi, ki se že 73. tednov nenasilno, odgovorno in argumentirano borimo za vladavino prava, za svobodo medijev, za naše temeljne pravice in proti korupciji, proti zlorabam oblasti ter naraščajočim fašističnim tendencam trenutne vlade", so v sporočilu za javnost pred protestom zapisali v Protestni ljudski skupščini.

Protivladne protestnike po njihovih besedah izjemno zanima, zakaj kot "t. i. predsednik države" kljub izjemni količini dokazov o nečednem početju vlade, kljub pozivom varuha človekovih pravic, ustavnega sodišča, Evropske komisije, sindikatov in praktično celotne slovenske civilne družbe ter številnih domačih in tujih strokovnih institucij, še vedno "ponuja zgolj prazne puhlice in politikantsko spravljivost".

"Slamnatega predsednika" ne potrebujejo, so poudarili protestniki. Foto: BoBo/Borut Živulovič

"Slamnatega predsednika ne potrebujemo"

"Slamnatega predsednika, ki zgolj ignorira vse dejanske težave v državi, ne potrebujemo. Če je njegova funkcija zgolj dajanje legitimnosti vladi, ki krši odločbe ustavnega sodišča, spodkopava vladavino prava in podpira neonaciste, mu toplo priporočamo, da skupaj z Janezom Janšo čim prej tudi sam odstopi," so protestniki pozvali predsednika Pahorja.

Na protestu so naslovili tudi sporen zakon o tujcih, sprejet marca letos. Zaradi katerega morajo tuji študentje za študij v Sloveniji izkazati "dovolj sredstev na računu, ki zagotavljajo preživetje za eno leto", torej skoraj 5000 evrov, kar ustvarja diskriminacijo med študenti, povečuje neenakost, onemogoča dostopnost izobraževanja za vse in zapira meje, so opozorili. Medicinski fakulteti v Ljubljani in Mariboru sta letos že brez jasnih pojasnil zavrnili vpis vsem tujim študentom iz tretjih držav, nato pa je Univerza v Ljubljani vseeno ugodila pritožbam kandidatov, ki so izpolnjevali pogoje, so še zapisali.

Sorodna novica Kolesarska zastava na 70. protivladnem protestu zavihrala na Triglavu

Protestniki: Nacionalizem in ksenofobija v porastu

"Iz dneva v dan pa je vse bolj jasno, da Slovenija nikakor ni spodbudno okolje za mlade intelektualce in da se nacionalizem in ksenofobija trenutne vlade prek zakonskih sprememb začenjata zažirati v vse segmente družbe. Ob tem se jasno kažejo vzporednice z izbrisanimi, kjer se je za črkami zakona jasno skrivala načrtno usmerjena diskriminacija proti populaciji, ki izhaja iz drugih držav nekdanje Jugoslavije," so še poudarili v Protestni ljudski skupščini.

Protestniki so napovedali, da bodo opozorili tudi na novi zakon o javnem redu in miru, ki po njihovem mnenju nakazuje, kako zelo se vlada boji glasu ljudstva in kako ga na vedno bolj absurdne načine poskuša utišati. "Pomembno je, da nikakor ne obmolknemo! Danes bomo ponovno glasni!" so bili odločni.

Protestniki Pahorja pozivajo, naj prizna pomen ljudskega upora